Sotheby's müzayede evinde, 1700'lerin ortalarında Çin'de imparatorluk fırınlarında üretilmiş ve Yasak Şehir'de boyanmış 11,5 cm çapındaki 'falancai' türü nadir bir porselen kase, 25,3 milyon dolara satıldı. Kase üzerinde iki kırlangıç, çiçek açan bir kayısı ve bir söğüt ağacı tasviri bulunuyor. Bu kase, çift olarak üretilmiş olup, eşinin Londra'daki British Museum'da sergilendiği belirtiliyor.
11 Nisan 2023

Yargıtay Başsavcısı Bekir Şahin tarafından HDP'nin kapatılması talebiyle açılan dava sürecinde, HDP'nin savunma yapmama kararı Anayasa Mahkemesi tarafından tutanak altına alındı ve dosya raportöre gönderildi. HDP, seçim dönemi yoğunluğu nedeniyle savunma yapamayacağını belirtmiş ve savunma yapmayacağını açıklamıştı. AYM raportörü, esas hakkındaki raporunu hazırlayacak ve AYM üyeleri, rapor dağıtımından sonra toplantı günü belirleyerek kapatma istemini esastan görüşmeye başlayacak.
11 Nisan 2023

Ekonomist Mahfi Eğilmez, enflasyonun düşmesi ve mevduat faizlerinin artması sonucunda konut talebinin azaldığını ve bu durumun konut fiyatlarındaki artışı yavaşlattığını ifade etti. Yüksek enflasyon ve düşük faiz oranları nedeniyle vatandaşlar alternatif yatırım araçlarına yönelmiş, bu da konut fiyatlarının hızla artmasına sebep olmuştu. Ancak son dönemde mevduat faizlerindeki artış, konut satışlarının ve fiyat artışlarının düşmesine yol açtı. Merkez Bankası verilerine göre, üç aya kadar vadeli TL mevduat faizi ortalama yüzde 29,2 seviyesine yükseldi.
10 Nisan 2023

Düşük faizli ülkelerden borç alınıp yüksek faizli gelişmekte olan ülke para birimlerine yatırım yaparak kar elde etmeyi amaçlayan 'carry trade' işlemleri, küresel faiz oranlarının tepe seviyelerine yaklaşmasıyla yeniden ilgi görmeye başladı. Bloomberg'in 'EM-8 Carry Trade' endeksi yıl başından bu yana yüzde 5 artış gösterdi ve üç yıllık düşüş trendini kırdı. Endeks, Türk Lirası, Brezilya reali, Meksika pezosu gibi para birimlerini takip ediyor. Uzmanlar, Brezilya, Meksika, Hindistan, Çekya ve Polonya'nın carry trade için cazip olduğunu belirtiyor.
10 Nisan 2023

İktisatçı Güldem Atabay, kur korumalı mevduat faizlerinin kaldırılmasının borsadan bu alana geçişe yol açabileceğini belirtti. Borsada riskli işlemler ve Merkez Bankası'nın arka kapı satışları olduğunu ifade etti. Atabay, mevcut iktidarın ekonomi politikalarının devam etmesi durumunda Türkiye'nin sermaye kontrolüne doğru gidebileceğini öne sürdü. Ayrıca, borsanın yatırım yeri olmaktan çıktığını ve tehlikeli işlemlerin olduğunu, yabancı yatırımcıların demokratik bir sistem görmesi durumunda Türkiye'ye ilgi gösterebileceğini dile getirdi.
9 Nisan 2023

Cumartesi Anneleri, 941. haftada kayıplarının akıbetini sormak ve faillerin yargılanması talebiyle Galatasaray Meydanı'nda basın açıklaması yapmak istedi. Polis müdahalesi sonucu en az 15 kişi gözaltına alındı, aralarında avukat Eren Keskin de vardı. Gözaltına alınanlar daha sonra serbest bırakıldı. Cumartesi Anneleri, Anayasa Mahkemesi'nin kararına atıfta bulunarak Galatasaray'daki ablukanın kaldırılmasını talep etti.
8 Nisan 2023

HDP, Anayasa Mahkemesi'nde görülen kapatma davasında 11 Nisan'da yapılması planlanan sözlü savunmayı seçim dönemi yoğunluğu nedeniyle yapmayacağını açıkladı. Daha önce HDP'nin, kararın seçimler sonrasına bırakılması ve muhakeme işlemlerinin seçimlere kadar durdurulması talepleri reddedilmişti. Parti, kapatılma ihtimaline karşı Yeşil Sol Parti çatısı altında seçime girme kararı almıştı. HDP, Anayasa Mahkemesi'nin tutumunu serbest ve adil seçimlere müdahale olarak nitelendirerek, sözlü savunma yapmayacaklarını belirtti.
6 Nisan 2023

Türkiye'de lif, tohum ve ilaç etkin maddesi üretimi için kenevir yetiştiriciliği serbest bırakıldı. Sağlık profesyonelleri, bu durumun kamuoyunda serbest kullanım için bir zemin hazırlama amacı taşıdığını düşünüyor. Kenevirin tıbbi kullanımı sınırlı hastalıklar için etkili olmasına rağmen, yan etkileri ve bağımlılık riski taşıyor. Tütün endüstrisinin kenevir ürünlerine yatırım yaptığı ve bu alanda genişleme planları olduğu belirtiliyor. Kenevirin tıbbi olmayan kullanımı, çeşitli sağlık sorunlarına yol açabiliyor.
5 Nisan 2023

Borsa İstanbul, 2023 yılına dalgalı bir başlangıç yaptı ve bu dalgalanma devam ediyor. Halka arzlarla ilgili sıkıntılar ve düzenlemeler sonrasında, uzmanlar borsada oynaklığın süreceğini öngörüyorlar. Gedik Yatırım Araştırma Müdür Yardımcısı Eda Karadağ, seçim sonuçlarına kadar borsada net bir yön belirlemenin zor olduğunu ifade ediyor. Ayrıca, kur korumalı mevduatta (KKM) faiz sınırının kaldırılmasının borsa üzerinde sınırlı bir baskı yaratabileceği düşünülüyor. Trive Yatırım Araştırma Direktörü Serdar Pazı, halka arzların eskisi gibi sürekli tavan yapmadığını ve KKM ile aylık mevduatın daha cazip hale geldiğini belirtiyor.
4 Nisan 2023

Mike Tyson, Hollanda'nın başkenti Amsterdam'da 'Coffeeshop Tyson 2.0' adında bir marihuana kafesi açtı. Bu kafe, Avrupa'daki ilk işletmesi olup, 1200 metrekarelik alanda kurulmuş ve türünün en büyüklerinden biri olarak belirtiliyor. Tyson, uzun süredir marihuana kullanıcısı ve bu ürünleri kişisel deneyimlerine dayanarak seçtiğini belirtiyor. Hollanda'da 1976'dan bu yana belirli miktarda marihuana bulundurulmasına ve satılmasına izin veren 'hoşgörü yasası' bulunmaktadır.
2 Nisan 2023

Yüksek Seçim Kurulu, cumhurbaşkanı adaylarının birleşik oy pusulasındaki yerlerini kura ile belirledi. Kura sonucunda Tayyip Erdoğan birinci, Muharrem İnce ikinci, Kemal Kılıçdaroğlu üçüncü ve Sinan Oğan dördüncü sırada yer alacak. Adayların isimleri YSK üyeleri, sıraları ise parti temsilcileri tarafından çekildi. Milletvekili seçimlerinde ittifakların ve siyasi partilerin oy pusulasındaki yerleri ise 8 Nisan'da yapılacak kura ile belirlenecek.
1 Nisan 2023

Mısır Çarşısı'nda 25 yıl önce gerçekleşen patlamaya ilişkin davadaki dördüncü beraat kararı Yargıtay tarafından bozuldu. Pınar Selek'in ifadesinin Fransa'da alınması talebi reddedildi ve Türkiye'ye iadesi şart koşuldu. Duruşmaya çeşitli sivil toplum kuruluşları ve siyasi parti temsilcileri katıldı. Selek'in avukatları, daha önce alınan beraat kararlarının tekrarlanması gerektiğini savundu. Savcı, Yargıtay'ın bozma kararına uyulmasını istedi. Mahkeme, Selek hakkında gıyaben tutuklama kararı verdi ve iade talebinde bulundu. Bir sonraki duruşma 29 Eylül'de yapılacak.
31 Mart 2023

Türkiye'de 32-91 günlük Türk Lirası mevduatların aldığı faiz oranı ortalama %28,10'a yükselerek 5 Aralık 2003'ten bu yana görülen en yüksek seviyeye ulaştı. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın yeni ekonomi modeli ve Merkez Bankası'nın faiz indirim politikası, enflasyonun düşeceği ve TL'nin değer kazanacağı beklentilerini karşılamadı. Uzmanların uyarılarına rağmen enflasyon yükseldi, TL değer kaybetti ve hükümet bankalara çeşitli kısıtlamalar getirdi. Seçim öncesi döviz talebinin artmasıyla TL, dolar ve avro karşısında değer kaybetti. Hükümet, TL'deki ani değer kaybını önlemek için kur korumalı mevduatta faiz tavanını kaldırdı.
31 Mart 2023

Anayasa Mahkemesi'nde kapatma davası bulunan HDP, seçimlere Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi çatısı altında giriyor. Partinin seçim beyannamesi, demokratik cumhuriyet vurgusu yaparak, Kürt sorunu, çevre, ekoloji, demokrasi, kadın, işsizlik ve emek gibi konulara çözüm önerileri sunuyor. Beyanname, depremler, Kürt sorunu, parlamenter sistem, kayyumlar ve ekonomi gibi ana başlıkları içeriyor ve demokratikleşme, yerel yönetimler, emek ve barışçıl dış politika gibi konularda değişiklikler öneriyor.
30 Mart 2023

TBMM Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonu'nda görüşülen ve hekimlerin meslekten men edilmesine yol açabilecek maddeler içeren torba yasa teklifine doktorlardan yoğun itiraz geldi. Türk Tabipleri Birliği ve muhalefetin itirazları sonucu, komplikasyon ve malpraktis ayrımını ortadan kaldıran ve hekimlerin meslekten men edilmesini öngören 36'ncı madde dahil olmak üzere 3, 6 ve 27'nci maddeler tekliften çıkarıldı. Meslek örgütleri, sendikalar ve hekimler teklifin tamamen geri çekilmesini talep ediyor.
30 Mart 2023

Fransa hükümeti, sosyal medya influencer'larının filtre kullanımını belirtmelerini zorunlu kılacak bir yasa tasarısı hazırladı. Tasarı ayrıca, estetik cerrahi ve kripto para tanıtımlarını yasaklamayı planlıyor. Fransa Maliye Bakanı Bruno Le Maire, bu düzenlemelerle ilk Avrupa ülkesi olacaklarını açıkladı. Tasarı, mecliste görüşülecek ve bir gözetim ekibi, influencer'ların paylaşımlarını denetleyecek. 2017'de yapılan bir başka düzenlemeyle, reklamlardaki rötuşlanmış fotoğrafların belirtilmesi zorunlu hale getirilmişti.
30 Mart 2023

Bir Anayasa Mahkemesi üyesinin iddiasına göre, Cumhurbaşkanı Erdoğan, HDP'nin Hazine yardımına konulan blokenin kaldırılması kararına oy veren AYM üyelerini telefonla arayarak, bu kararı nasıl verdiklerini sorguladı. AYM üyesi, Erdoğan'a kararın hukuki gerekçelerini açıkladığını belirtti. AYM, daha önce Yargıtay Başsavcılığı'nın iddiaları nedeniyle HDP'nin hesaplarına tedbir koymuş, ancak sonradan bu tedbirin kaldırılmasına karar vermişti. Üye, başlangıçta ciddi iddialar nedeniyle tedbir kararı aldıklarını, ancak sonradan terör örgütüne aktarım yapıldığına dair bir kanıt bulunmadığı için fikir değiştirdiklerini ifade etti.
30 Mart 2023

İtalya hükümeti, hayvan hücrelerinden laboratuvar ortamında üretilen gıda ve yemlerin üretimini, satışını, kullanımını ve ithalatını yasaklayan bir yasa tasarısını onayladı. Tarım ve Gıda Egemenliği Bakanı Francesco Lollobrigida, yasal düzenlemenin ülkenin kültür ve geleneğini koruma amacı taşıdığını ve laboratuvar üretimi gıdaların işsizlik ve biyo-çeşitliliğe zarar verme riski taşıdığını belirtti. Sağlık Bakanı Orazio Schillaci, sentetik gıdaların etkileri hakkında yeterli bilimsel araştırma olmadığını vurguladı. Yasa tasarısı parlamentodan geçerse, yasağı ihlal edenlere 10 bin ile 60 bin avro arası para cezaları uygulanacak.
29 Mart 2023

Sermaye Piyasası Kurulu, Halkbank'ın yaklaşık 5 milyar TL ve Vakıfbank'ın 7 milyar TL üzerindeki tahsisli sermaye artırımını onayladı. Bu artırım, her iki bankanın da hakim ortağı olan Türkiye Varlık Fonu'na tahsisli olarak gerçekleştirilecek. 14 Mayıs'taki seçim öncesi hükümetin kredi kullanımını artırma planı çerçevesinde, Ziraat Bankası dahil olmak üzere kamu bankalarının sermayesi toplamda 5,5 milyar dolar artırılacak. Kamu bankalarına daha önce de benzer sermaye artışları sağlanmıştı.
28 Mart 2023

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), döviz talebini azaltmak amacıyla bankalara bireysel yatırımcılara dolar satışında 19,20 TL'nin altında bir fiyat belirlememeleri talimatını verdi. Bu, daha önce belirlenen 19,05 TL ve Şubat ayında güncellenen 19,15 TL'lik alt sınırların üzerine bir güncellemedir. Bankaların alış ve satış fiyatları arasındaki farkın açılması, kısa süreli al-sat işlemlerinde müşterilerin zarar etmesine ve dolayısıyla döviz talebinin azalmasına yol açabilir. TCMB'nin bu adımı, döviz rezervlerini koruma ve dolar kurunu kontrol altında tutma çabalarının bir parçası olarak görülüyor.
27 Mart 2023
İşaretlediklerim