Anayasa Mahkemesi'nde devam eden kapatma davası nedeniyle HDP, seçimlere katılıp katılmayacağına karar verecek. Parti, kapatılma ihtimaline karşı seçimlere katılmama kararı aldı ve adaylarını Yeşil Sol Parti listesinden yarışa sokacak. HDP'nin tutuklu eski eş genel başkanı Selahattin Demirtaş da sosyal medyada Yeşil Sol Parti amblemini paylaşarak bu yöndeki sinyalleri verdi. Yeşil Sol Parti, özellikle çevre sorunlarına yönelik politikalarıyla tanınan bir parti.
14 Mart 2023

Ekşi Sözlük, iktidarın deprem ihmallerini eleştiren içerikler nedeniyle önce hedef gösterilmiş ve erişim engeli almıştı. Erişim engeli kaldırıldıktan sonra tekrar kapatılan platform, sürecin Anayasa Mahkemesi'ne taşınacağını belirtiyor. Ancak yüksek mahkemenin bazı dosyaları ağırdan aldığı ve yasağın iki-üç yıl sürebileceği ifade ediliyor. Bu gelişmelerin ardından Ekşi Sözlük yönetimi, kullanıcıların başlık açmasını zorlaştıran yeni kurallar getirdi.
13 Mart 2023

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, Anayasa Mahkemesi'nin (AYM) HDP'nin Hazine yardımı hesabındaki blokajı kaldırma ve kapatma davasında sözlü savunmayı ertelemesi kararlarını eleştirdi. Bahçeli, AYM'nin terör ve bölücülük yatağına yardım açtığını ve mahkeme üyelerinin vicdanlarını değil ihanetin sesini dinlediğini iddia etti. Ayrıca, Cumhur İttifakı'nın seçim sonrası hedeflerinden birinin yeni anayasa olduğunu ve AYM'nin kuruluş ve yargılama esaslarının kökten değiştirilmesi gerektiğini söyledi. Bahçeli, AYM'yi teröristlere hazine yardımı açan bir mahkeme olarak nitelendirdi ve Türk adaletine zarar veren bu yapıya karşı olduklarını ifade etti.
11 Mart 2023

Gürcistan'da, yurt dışından finansman alan kuruluşların 'yabancı ajan' olarak etiketlenmesini öngören yasa tasarısı, Tiflis sokaklarında üç gün süren protestolara neden oldu. Parlamento, protestoların ardından yasa tasarısını geri çekti. Protestocuların polis sirenleri eşliğinde dans ettiği görüntüler sosyal medyada dikkat çekti. Gösteriler sırasında gözaltına alınan 133 kişi serbest bırakıldı.
10 Mart 2023

Millet İttifakı kaynaklarına göre, seçimlerin kazanılması halinde DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan ekonomiden sorumlu cumhurbaşkanı yardımcısı olarak görev alabilir. İttifak, piyasa dışı uygulamalara son verme ve kurumların onarımına odaklanma konusunda hemfikir. Ayrıca, Merkez Bankası başkanlığı için genç ve kredibilite sahibi bir adayın hazır olduğu ve ekonomi yönetiminin DEVA Partisi ve Babacan tarafından yürütülmesinin planlandığı ifade ediliyor. İttifakın geçiş süreci için her partiye en az bir bakanlık verilmesi konusunda mutabakat sağlandığı da belirtiliyor.
10 Mart 2023

Yargıtay Başsavcısı Bekir Şahin tarafından HDP'nin kapatılması talebiyle açılan dava sürecinde, HDP'nin sözlü savunması yapması için 14 Mart tarihi belirlenmişti. Ancak HDP'nin talebi üzerine Anayasa Mahkemesi, savunma için ek süre vererek tarihi 11 Nisan'a erteledi. AYM, bu ertelemenin gerekçesi olarak Kahramanmaraş merkezli depremleri gösterdi. Ayrıca AYM, daha önce HDP'nin Hazine yardım hesabına koyduğu geçici blokeyi de oy çokluğuyla kaldırdı.
9 Mart 2023

Anayasa Mahkemesi, HDP'nin hazine yardım hesabına konulan blokeyi oy çokluğuyla kaldırdı. Yargıtay Başsavcısı Bekir Şahin'in HDP'nin kapatılması talebiyle açtığı dava kapsamında, AYM tarafından geçici olarak konulan bloke, HDP'nin itirazı üzerine görüşülerek kaldırıldı. Kapatma davasında süreç devam ederken, HDP'nin sözlü savunması için 11 Nisan'a kadar ek süre verildi ve Anayasa Mahkemesi raportörü esas hakkındaki raporunu hazırlayacak.
9 Mart 2023

Anayasa Mahkemesi, HDP'nin kapatma davasında sözlü savunma için 11 Nisan'a kadar ek süre verdi. Bu tarih, olası seçimler için kesin aday listelerinin teslim edilmesi gereken son gün olan 10 Nisan'ın hemen ardına denk geliyor. HDP'nin hukukçuları, erteleme kararının Kahramanmaraş merkezli depremler nedeniyle verildiğini belirtiyor. HDP Batman Milletvekili Mehmet Rüştü Tiryaki, partinin seçimlere katılımı için tüm şartları zorlayacağını ve halkı seçeneksiz bırakmayacaklarını ifade ediyor. Kulislerde, HDP'nin kapatılması durumunda Yeşil Sol Parti veya emek ve özgürlük ittifakı ortaklarından biriyle seçimlere katılma ihtimali olduğu konuşuluyor.
9 Mart 2023

Anayasa Mahkemesi, Halkların Demokratik Partisi'nin (HDP) kapatılması talebiyle açılan davada, partinin sözlü savunmasını yapacağı tarihi 14 Mart'tan 11 Nisan'a erteledi. Yargıtay Başsavcısı Bekir Şahin tarafından 7 Haziran 2021'de açılan dava, AYM Genel Kurulu tarafından kabul edilmişti. AYM, daha önce HDP'nin Hazine yardım hesabına geçici bloke koymuş ve partinin seçimler sonrasına kadar muhakeme işlemlerinin durdurulması talebini reddetmişti. Savunmanın ardından AYM raportörü esas hakkındaki raporunu hazırlayacak ve mahkeme üyeleri kapatma istemini esastan görüşmeye başlayacak.
9 Mart 2023

Oyuncu Berrak Tüzünataç'ın evinin terasında öpüşürken gizlice çekilen görüntülerin yayınlanması üzerine açtığı davada, yerel mahkemeler ve Anayasa Mahkemesi özel hayatın gizliliği ihlali olmadığına karar vermişti. Tüzünataç'ın AİHM'ye yaptığı başvuru sonucunda, mahkeme Türkiye'nin Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin 8'inci maddesini ihlal ettiğine ve Tüzünataç'ın özel hayatının ihlal edildiğine hükmetti. AİHM, haberin sorumlu gazetecilik standartlarına uymadığını ve yerel mahkemelerin daha fazla titizlik göstermesi gerektiğini belirtti.
8 Mart 2023

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 10 Mart'ta seçim kararını alacaklarını ve bu kararın ertesi gün Resmi Gazete'de yayımlanarak seçim sürecinin başlayacağını açıkladı. Erdoğan, seçimlerin 14 Mayıs'ta yapılmasının planlandığını belirtti. Ayrıca, depremzedelerin seçmen kaydı ve ikametgah değişikliklerinden dolayı hak kaybı yaşamamaları için bir Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi yayınlanacağını ifade etti. Erdoğan'ın üçüncü dönem adaylığı konusunda hukuki tartışmalar devam ederken, Erdoğan ve danışmanları yeni sistemle 'sıfırlanma' teorisini savunuyor; ancak bu teori kanunda açık bir hüküm bulunmadığı için tartışmalı.
6 Mart 2023

Cumhurbaşkanı danışmanları Mehmet Uçum ve Ayhan Oğan, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun adaylığının kesinleşme noktasına gelmesiyle birlikte, İstanbul ve Ankara büyükşehir belediye başkanlarının cumhurbaşkanı yardımcısı olarak gösterilmesine karşı çıktı. Uçum, bu durumun Anayasa'nın açık ihlali olduğunu belirtirken, Oğan da cumhurbaşkanının yetkilerinin başkaları tarafından kullanılmasının anayasaya aykırı olduğunu ifade etti. Her iki danışman da sosyal medya üzerinden bu görüşlerini dile getirdi.
6 Mart 2023

Sermaye Piyasası Kurulu (SPK), Akfen Yenilenebilir Enerji şirketinin hisse başına 9,80 TL fiyatla halka arz edilmesine onay verdi. SPK'nın haftalık bülteninde yer alan bilgilere göre, Akfen Holding bünyesindeki 340 milyon 370 bin 703 TL nominal değerli paylar halka arz edilecek. Bu gelişme, geçen yıl enflasyona karşı korunma aracı olarak görülen borsanın, deprem sonrası düzenlemelerle yaşadığı dalgalı seyir sonrasında halka arzların yeniden başlaması anlamına geliyor.
3 Mart 2023

Ekşi Sözlük, Türkiye'de deprem eleştirileri sonrası kapatılmış ve yönetimin itirazı üzerine mahkeme tarafından erişim engeli kaldırılmıştı. Ancak, erişim engeli kaldırma kararına itiraz edilmesi sonucu site tekrar erişime kapatıldı. Bilişim hukuku uzmanı Prof. Dr. Yaman Akdeniz, bu tür kararların iki-üç yıl sürebileceğini ve tek çarenin Anayasa Mahkemesi'ne başvurmak olduğunu belirtti. Akdeniz, Anayasa Mahkemesi'nin başvuruları uzun süre bekletebileceğini ve bu durumun etkili başvuru yollarını ortadan kaldırdığını ifade etti.
3 Mart 2023

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, Türkiye ekonomisi 2022 yılında yüzde 5,6 oranında büyüme kaydetti. İşgücü ödemeleri yüzde 82,7 artış gösterirken, net işletme geliri yüzde 115,2 arttı. Buna rağmen, işgücü ödemelerinin Gayrisafi Yurt İçi Hasıla (GSYH) içindeki payı yüzde 26,5'e düşerek, 1998'den beri en düşük seviye olan yüzde 25,2'ye geriledi. Kişi başına düşen milli gelir ise 2022'de 10 bin 655 dolara yükseldi.
28 Şubat 2023

Moskova borsası, 1 Mart itibarıyla Türk Lirası/Rus Rublesi döviz çifti için anlaşmalı vadeli işlem sözleşmelerinin alım satımına başlayacağını duyurdu. Bu karar, Moskova borsasındaki yatırımcıların Türk Lirası'na olan ilgisinin artması sebebiyle alındı. Batı ülkelerinin Rusya'ya uyguladığı yaptırımlar ve ticaretin sekteye uğraması nedeniyle, Rusya Türkiye ve bazı Asya ülkeleriyle ticaretini artırmıştı. Türkiye, Rusya'ya uygulanan yaptırımlara katılmamış ve bu durum iki ülke arasındaki ekonomik ilişkilerin güçlenmesine yol açmıştı.
28 Şubat 2023

Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK), depremle ilgili yayınlar nedeniyle Halk TV ve TELE1'e program durdurma ve para cezası, FOX TV'ye ise para cezası verdi. TELE1'in ekranı üç gün süreyle karartıldı. PEN Yazarlar Derneği, bu cezalara yazılı bir açıklama yaparak tepki gösterdi. Açıklamada, deprem sonrası yaşanan aksaklıklar ve 'devlet yok' eleştirilerine RTÜK'ün verdiği cezalarla 'devlet var' mesajı verildiği ifade edildi.
24 Şubat 2023

Sermaye Piyasası Kurulu (SPK), yatırımcıların izinsiz kaldıraçlı işlemler nedeniyle mağdur edildiğine dair artan şikayetler üzerine bir açıklama yaptı. Açıklamada, kaldıraçlı işlemlerin sadece SPK tarafından yetkilendirilen kuruluşlar aracılığıyla gerçekleştirilebileceği belirtildi. Yatırımcıların bu tür işlemler için yurt içi banka hesaplarına para göndermeleri istendiği ve bu durumun mağduriyetlere yol açtığı ifade edildi. SPK, izinsiz kaldıraçlı işlemler yapan ve bu işlemleri kolaylaştıranlar hakkında suç duyurusunda bulunulduğunu ve ilgili internet sitelerine erişim engeli için hukuki işlemler yapıldığını duyurdu.
23 Şubat 2023

Çok uluslu yatırım yönetimi şirketi China International Capital, yapay zeka tabanlı sohbet robotu ChatGPT'den 2023 yılı için küresel piyasa görünümü hakkında bir rapor yazmasını istedi. ChatGPT, hisse senetleri ve altın için yükseliş beklerken, tahviller ve emtialar için daha temkinli bir görüş bildirdi. Ancak, analistler ChatGPT'nin bağımsız pazar analizi yeteneklerinden yoksun olduğunu ve doğrudan yatırım kararlarına rehberlik etmek için kullanılmaması gerektiğini belirtti. Bu deney, yapay zekanın insanların yerini alıp alamayacağı tartışmaları arasında gerçekleştirildi.
23 Şubat 2023

Almanya, Avrupa Birliği dışından işgücü göçünü teşvik etmek ve Covid-19 sonrası oluşan işgücü açığını kapatmak amacıyla yeni bir göç yasası tasarısını duyurdu. İçişleri Bakanı Nancy Feaser ve Çalışma ve Sosyal İşler Bakanı Hubertus Heil tarafından açıklanan yasa tasarısı, 'fırsat kartı' adı verilen ve nitelik, mesleki tecrübe, dil bilgisi gibi faktörlere dayalı bir puan sistemine geçişi öngörüyor. Bu düzenleme, Almanya'nın göç, istihdam ve vatandaşlık yasalarında yapmayı planladığı reformların bir parçasıdır ve Mart 2020'de yürürlüğe giren nitelikli işgücü göçü yasasının devamı niteliğindedir.
21 Şubat 2023
İşaretlediklerim