Çatalca Kaymakamlığı, izinsiz yardım toplama iddiasıyla Nesin Vakfı'nın banka hesaplarını dondurdu ve 1 milyon 970 bin lira tutarındaki parayı Hazine'ye aktardı. 12 Nisan tarihli kararla başlayan süreç, vakfın Türkiye İş Bankası, Yapı Kredi Bankası, Vakıfbank ve Ziraat Bankası'ndaki hesaplarının bloke edilmesiyle devam etti. Nesin Vakfı yöneticisi Süleyman Cihangiroğlu, hesaplarda biriken paranın vakfın kira ve telif gelirleri olduğunu ve bloke nedeniyle kullanılamadığını belirtti.
20 Ocak 2023

Sermaye Piyasası Kurulu Başkanı İbrahim Ömer Gönül, borsada yaşanan sert dalgalanmalar sonrası sosyal medyada yatırımcıları yanlış yönlendiren hesaplar üzerinde incelemeler yaptıklarını ve cezai yaptırımlar uygulandığını belirtti. SPK'nın, borsa ile ilgili paylaşımlar yapan sosyal medya hesaplarını ve şifreli mesajları takip ettiğini, ayrıca emniyet ve savcılıklarla iş birliği içinde Telegram ve WhatsApp gruplarını da izlediklerini ifade etti.
20 Ocak 2023

Sermaye Piyasası Kurulu (SPK), Türkiye'de yerleşik kişilere yasadışı yollarla kaldıraçlı forex işlemi yaptıran 21 internet sitesine karşı hukuki işlem başlatılacağını duyurdu. Bu sitelerin erişiminin engellenmesi için Sermaye Piyasası Kanunu'nun ilgili maddesi uyarınca gerekli işlemlerin yapılmasına karar verildi. SPK'nın düzenlemelerine aykırı hareket eden bu sitelerin tespiti, SPK'nın haftalık bülteninde yer aldı.
20 Ocak 2023

Bülent Arınç, DW Türkçe'ye verdiği röportajda, 2010 yılında yapılan anayasa değişikliği oylamasında parti kapatmaları zorlaştıran maddenin geçmediğini ve HDP'nin selefi BDP'nin oylamaya katılmadığını ifade etti. Arınç, oylamada sekiz AKP milletvekilinin katılmadığını 'unuttuğunu' belirtti. Oylamada parti kapatmaları zorlaştıran madde 327 kabul oyu ile referanduma gitmeyerek düşmüş, bu durum AKP içindeki fireler nedeniyle gerçekleşmişti.
19 Ocak 2023

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın üçüncü kez aday olmasının anayasal bir hak olduğunu ve engel bulunmadığını belirtti. Uzmanlar ise Anayasa'ya göre Erdoğan'ın bir kez daha aday olamayacağını, ancak Meclis'in erken seçim kararı alması durumunda bu mümkün olabileceğini ifade ediyor. Meclis'te gerekli çoğunluğun sağlanması için 'cumhur ittifakı' dışındaki partilerin desteği gerekiyor. Ayrıca, 6 Nisan 2022'de kabul edilen yeni seçim yasasının uygulanabilmesi için seçimlerin 6 Nisan'dan sonra yapılması şart.
19 Ocak 2023

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Meclis'te düzenlediği basın toplantısında, sürücü belgesine el konulan vatandaşlar için ehliyet affı getirilmesi gerektiğini ifade etti. Gürer, daha önce Meclis Başkanlığı'na sunduğu kanun teklifinin, torba yasa tekliflerine eklenerek 1 milyon kişiyi kapsamasını önerdi. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu da iktidara gelmeleri durumunda kapsamlı bir af paketi uygulayacaklarını duyurdu.
19 Ocak 2023

AKP'nin önde gelen isimlerinden Bülent Arınç, HDP'nin kapatılmasının siyasi olarak faydasız olduğunu belirtti. Arınç, geçmişte kapatılan partilerin yerine yenilerinin çıktığını ve bu nedenle kapatma işleminin bir çözüm olmadığını savundu. Ayrıca, HDP'nin milyonlarca insanı temsil ettiğini ve bireysel suçlamaların partiyi bağlamaması gerektiğini ifade etti. HDP'nin kapatılması talebiyle Anayasa Mahkemesi'nde dava açılmış ve son olarak HDP'nin Hazine yardım hesabının dondurulmasına karar verilmişti.
19 Ocak 2023

MHP Genel Başkan Yardımcısı Feti Yıldız, başörtüsüne anayasal güvence getirilmesi amacıyla hazırlanan ve içeriğinde homofobik ifadeler ile laiklik ilkesine aykırı olduğu iddia edilen anayasa teklifi hakkında konuştu. Yıldız, İYİ Parti'nin teklif hakkında sunmayı planladığı öneriye kapıyı kapattı. Teklif, AKP, MHP, BBP ve bir bağımsız milletvekilinin desteğiyle 336 imza toplayarak Meclis Başkanlığı'na sunuldu. Ancak muhalefetin desteği olmadan teklifin yasalaşması veya referanduma götürülmesi mümkün değil. İYİ Parti, teklifteki 'dini inancı sebebiyle' ifadesinin değiştirilmesini ve daha kapsayıcı bir değişiklik yapılmasını öneriyor.
19 Ocak 2023

Fransa'da hükümetin emeklilik yaşını 62'den 64'e çıkarmayı öngören yasa tasarısına karşı genel grev başlatıldı. Grev nedeniyle büyük kentlerde toplu taşıma ve şehirler arası tren seferleri durma noktasına geldi, birçok okul kapandı ve kamu hizmetleri aksadı. Sendikalar, tasarının yasalaşmaması için mücadele ediyor. Hükümetin parlamentoda çoğunluğu olmadığı için muhafazakar Cumhuriyetçi Parti'den destek aradığı, ancak bu partide bile tasarıya karşı çıkan milletvekilleri olduğu belirtiliyor.
19 Ocak 2023

AKP tarafından hazırlanan ve Uludağ'da kontrollü giriş ile alan güvenliğinin sağlanmasını esas alan 13 maddelik Uludağ Alanı Hakkında Kanun Teklifi, TBMM Genel Kurulu'nda AKP ve MHP milletvekillerinin oylarıyla kabul edildi. Teklif, Uludağ Alan Başkanlığı'nın kurulmasını ve bu başkanlığın Uludağ'daki çeşitli düzenlemeleri yapma yetkisini içeriyor. Muhalefet, teklifin Uludağ'ın doğal yapısının tahrip edilmesine yol açabileceğini ve merkezi idareye çok geniş yetkiler verdiğini eleştiriyor.
19 Ocak 2023

HDP Grup Başkanvekili Meral Danış Beştaş, başörtüsüne anayasal güvence getirilmesi önerisinin görüşüleceği TBMM Anayasa Komisyonu toplantısına katılmayacaklarını duyurdu. Teklif, AKP, MHP, BBP ve bir bağımsız milletvekilinin desteğiyle Meclis Başkanlığı'na sunulmuştu. Ancak HDP, teklifin LGBTİ+ karşıtı maddeler içermesi ve laiklik ilkesine aykırı olduğunu savunarak teklife sıcak bakmıyor. Anayasa değişikliği için gereken 400 oy veya referandum için gerekli 360 oy, muhalefet desteği olmadan sağlanamayacak. HDP, iktidarın bu hamlesini seçim manevraları olarak değerlendiriyor ve Anayasa değişikliği teklifinin samimi olmadığını, toplumu kutuplaştırmaya yönelik bir kampanya olduğunu iddia ediyor.
18 Ocak 2023

Türkiye İşçi Partisi Milletvekili Sera Kadıgil, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin Mayıs'ta seçim yapılması önerisine yanıt vererek, 14 Mayıs'ta seçim yapılması durumunda Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın üçüncü kez aday olamayacağını belirtti. Kadıgil, 6 Nisan 2022'de kabul edilen yeni seçim yasasının uygulanabilmesi için seçimlerin 6 Nisan'dan sonra yapılması gerektiğini ve 'sistem değişti' argümanının hukuki olmadığını savundu. Cumhurbaşkanı Erdoğan ise AKP grup toplantısında 14 Mayıs tarihine işaret etti.
18 Ocak 2023

ABD Anayasa Mahkemesi, İran'a yönelik yaptırımları delmekle suçlanan Halkbank'ın temyiz başvurusunu görüştü. Halkbank, 1976'dan beri yürürlükte olan Yabancı Devletler Dokunulmazlığı Yasası'na dayanarak ABD'de yargılanamayacağını savunuyor. Alt mahkeme bu savunmayı reddetmişti. Duruşmada Halkbank'ın yargılanıp yargılanmayacağına dair bir karar çıkmadı. NTV muhabiri Hüseyin Günay, yargıçların duruşmada çok hazırlıklı olduklarını ve sürecin nasıl ilerleyeceğine dair bilgi verdi.
18 Ocak 2023

ABD'de, İran'a yönelik yaptırımları delmekle suçlanan Halkbank'ın temyiz başvurusunun ilk duruşması Yüksek Mahkeme'de gerçekleşti. Banka, altı ayrı suçlamayla karşı karşıya olup, bu suçlamaları reddediyor. Halkbank, ABD'de yargılanamayacağını savunarak, Yabancı Devletler Dokunulmazlığı Yasası'na (FSIA) dayanıyor. Alt mahkeme Halkbank'ın savunmasını reddetmişti ve banka bu karara itiraz ederek Yüksek Mahkemeye taşıdı. Duruşmada, bankanın avukatı Lisa Blatt, itirazın reddedilmesinin uluslararası ilişkiler ve diplomasi açısından sonuçları olacağını belirtti. Yüksek Mahkeme'nin kararı ne zaman vereceği belirsiz, ancak bazı hukukçular birkaç ay içinde kararın açıklanabileceğini düşünüyor.
17 Ocak 2023

Edirne cezaevinde tutuklu bulunan HDP'nin eski eş genel başkanı Selahattin Demirtaş, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın seçimleri kazanma şansının olmadığını ve halkın Erdoğan'a olan güvenini yitirdiğini belirtti. Ayrıca, HDP hakkındaki kapatma davasının siyasi baskıyla ilgili olduğunu ve yargıçların HDP'yi kapatmayacağını düşündüğünü ifade etti. Demirtaş, muhalefetin birleşerek ortak adayla seçime gitmesi gerektiğini ve HDP'nin bu yönde çaba gösterdiğini de vurguladı.
17 Ocak 2023

AKP ve MHP'nin hazırladığı anayasa değişikliği teklifi Meclis'e sunuldu. Muhalefet, özellikle CHP ve İYİ Parti, AKP'nin 2010'daki gibi 'bilinçli fire' vererek referanduma gitme ihtimaline karşı tedirgin. İYİ Parti, başörtüsü teklifindeki bazı ifadelerin değiştirilmesini ve 'çocuğun korunmasının öneminin' anayasal güvenceye alınmasını öneriyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın seçimleri referandum havasında götürme isteği ve anayasa değişikliği için gereken oyların sağlanması konusunda muhalefetin tutumu belirleyici olacak. Muhalefet, uzlaşı sağlanamazsa oylamaya katılmama seçeneğini de değerlendiriyor.
17 Ocak 2023

Gezi Parkı eylemleri sırasında Eskişehir'de saldırıya uğrayarak hayatını kaybeden Ali İsmail Korkmaz'ın davasında, Anayasa Mahkemesi'nin (AYM) eziyet yasağının ihlal edildiğine dair kararının ardından yeniden yargılanan sanık polis Hüseyin Engin, 'kasten basit yaralama' suçundan yedi ay 15 gün hapis cezasına çarptırıldı. Daha önceki yargılamada diğer sanık polislerden Mevlüt Saldoğan ve Yalçın Akbulut'a indirimli cezalar verilmiş, iki polis beraat etmişti. Korkmaz ailesi, verilen kararı Yargıtay'a taşıyacağını açıkladı.
17 Ocak 2023

ABD'nin Indiana eyaletinde 50 yaşındaki Billie Davis isimli bir kadın, otobüste 18 yaşındaki bir Çinli üniversite öğrencisini kafasından defalarca bıçakladı. Öğrencinin sağlık durumu belirsizken, saldırganın yakalanmasına tanık olan bir yolcu yardımcı oldu. Indiana Üniversitesi'ndeki Asya Kültür Merkezi saldırıyı kınarken, Vali John Hamilton Asyalı Amerikalılar topluluğuna desteklerini ifade etti. ABD'de Asyalılara karşı nefret suçlarının arttığı ve bu suçların önlenmesi için 'Covid-19 Nefret Suçları Yasası'nın çıkarıldığı belirtildi.
17 Ocak 2023

HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar, partinin Anayasa Mahkemesi'ne (AYM) kapatma davasının seçimler sonrasına ertelenmesi ve tüm yargı işlemlerinin seçimlere kadar durdurulması talebiyle yeni bir başvuru yaptığını duyurdu. AYM daha önce Yargıtay Başsavcısı Bekir Şahin'in talebi üzerine HDP'nin Hazine yardımının kesilmesi ve hesaplara bloke konulması kararını oy çokluğuyla almıştı. HDP, bu kararın hukuka aykırı olduğunu ve AYM'nin varlık nedenine aykırı olduğunu savunarak itiraz hakkını kullanacağını belirtti.
16 Ocak 2023

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 2023 seçimlerinde anayasaya göre üçüncü kez aday olup olamayacağı tartışma konusu olmaya devam ediyor. YSK Başkanı Muharrem Akkaya'nın bu konuda bir çalışma yaptırdığı ancak sonuçları paylaşmadığı biliniyor. 2018 seçimlerinde YSK'nın Erdoğan'ın mazbatasında '13'üncü Türkiye Cumhurbaşkanı' ifadesini kullanmasına TBMM'den itiraz gelmiş ve YSK bu ifadeyi mazbatadan çıkarmıştı. Bu durum, Erdoğan'ın ilk defa seçildiği algısını yaratmak için yapılmış olabileceği yorumlarına neden oluyor.
16 Ocak 2023
İşaretlediklerim