HDP'nin tutuklu eski eş genel başkanı Selahattin Demirtaş, partisinin cumhurbaşkanı adayı çıkarma kararını savunarak, bu kararın AKP'ye seçim kazandırmak olarak yorumlanamayacağını belirtti. HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan'ın kendi adaylarıyla seçime gideceklerini açıklamasının ardından, Demirtaş partisinin resmi politikasının arkasında durduğunu ve eleştirilere karşı 'altılı masa'ya çağrı yapılması gerektiğini ifade etti. Ayrıca, Anayasa Mahkemesi'nin HDP'nin hazine yardımı alan hesaplarını bloke etmesini siyasi bir karar olarak değerlendirdi ve muhalefetin HDP ve Kürtlere yönelik bakış açısını eleştirdi.
10 Ocak 2023

CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, partisinin grup toplantısında yaptığı konuşmada, Anayasa Mahkemesi'nin HDP'ye yapılan Hazine yardımını kesme kararını ve CHP ile İYİ Parti milletvekillerinin dokunulmazlıklarının kaldırılması taleplerini eleştirdi. Kılıçdaroğlu, dokunulmazlıkların kaldırılmamasını 'namertsiniz' diyerek meydan okudu ve siyasi partilerin kapatılmasının demokrasi dışı olduğunu belirtti. Ayrıca, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'ye, eski Ülkü Ocakları başkanı Sinan Ateş'in öldürülmesiyle ilgili olarak azmettiricileri teslim etmesi gerektiğini söyleyerek yüklendi.
10 Ocak 2023

Yargıtay Başsavcısı Bekir Şahin, HDP'nin kapatılması talebiyle açılan davada Anayasa Mahkemesi'nde sözlü savunmasını gerçekleştirdi. Savunmada, Diyarbakır'daki ailelerin HDP binası önündeki eylemlerini HDP'nin terörle ilişkisine kanıt olarak sundu. Şahin, davanın seçimlere yetişip yetişmeyeceği konusunda kararın Anayasa Mahkemesi'nin takdirinde olduğunu belirtti. Dava süreci, savcılığın ek deliller sunmasıyla devam ediyor.
10 Ocak 2023

AKP, başörtüsü ve ailenin korunması konularında yapmayı planladığı Anayasa değişikliği teklifini Meclis'e sunmadan önce muhalefet partileriyle görüşmek istedi. MHP bu görüşmeyi olumlu karşılarken, İYİ Parti ve HDP arasında tartışma yarattı. İkinci tur görüşmeler için randevu talep eden AKP'ye, HDP'den sonra CHP ve İYİ Parti de ret yanıtı verdi. İki partinin ret gerekçesi, kendi milletvekillerinin dokunulmazlık dosyalarının gündeme alınması oldu.
10 Ocak 2023

Borsa İstanbul, 2022 yılında kredili işlem hacminde rekor bir artış yaşadı. Türkiye Sermaye Piyasaları Birliği'nin verilerine göre, kredili işlem yapan yatırımcı sayısı 40 bine, işlem tutarı ise 28 milyar liraya ulaştı. 2021 yılına göre neredeyse iki katına çıkan bu tutar, önceki yıllarla kıyaslandığında da büyük bir artış gösteriyor. Piyasa uzmanları, sert düşüşler ve kredi tamamlama çağrıları nedeniyle satışların etkili olduğunu ve kredili işlem yapan yatırımcıların sert dalgalanmalardan en fazla etkilenen grup olduğunu belirtiyor.
10 Ocak 2023

HDP Grup Başkanvekili Saruhan Oluç, AKP'nin Anayasa değişikliği teklifi hakkında görüşme talebini, partilerine yönelik kapatma davası, hesaplarına konan bloke ve iktidarın antidemokratik uygulamaları nedeniyle reddettiklerini açıkladı. AKP'nin başörtüsü ve ailenin korunması konularında yapmayı planladığı düzenlemeler için diğer partilerle görüşme arayışında olduğu, ancak HDP'nin bu görüşmeleri seçim manevrası olarak gördüğü ve Anayasa'nın 10'uncu maddesinde değişiklik yapılmasını önerdiği, ancak bu önerilere cevap alamadığı belirtildi.
9 Ocak 2023

Güney Koreli batarya üreticisi SK On, Koç Holding ve Ford ile Türkiye'de elektrikli araç bataryası üretimi için yapılan ön anlaşmanın kesinleşmediğini duyurdu. Koç Holding, 2025'te yılda 30-45 GWh hacimde batarya üretecek fabrika kurulması planının devam ettiğini ve Ford'un Türkiye'de batarya yatırımı yapma konusundaki yaklaşımında bir değişiklik olmadığını belirtti. Güney Kore basınında SK On'un ekonomik koşullar nedeniyle anlaşmadan vazgeçtiği yönünde haberler yer alsa da, Koç Holding bu iddiaları yalanladı ve tüm alternatiflerin değerlendirildiğini açıkladı.
9 Ocak 2023

Anayasa Mahkemesi, Gezi Parkı eylemleri sırasında Aydın Aydoğan'a kötü muamelede bulunan polislerden biri olan Kenan Şaban Süzgün'ün 1'inci sınıf emniyet müdürü yapıldığını tespit etti. Aydoğan, Cumhurbaşkanı Erdoğan'a suç duyurusunda bulunduktan sonra polisler tarafından gözaltına alınmış ve kötü muameleye maruz kalmıştı. AYM, polislerin kötü muamele yasağını ihlal ettiğine hükmetmiş ve Aydoğan'a 45 bin TL manevi tazminat ödenmesine karar vermişti. Dosya, AYM kararı gereği yeniden açıldı ve soruşturmayı 17 Aralık soruşturmasını kapatan savcı Ekrem Aydıner yürütüyor. İfade veren polisler olayı hatırlamadıklarını veya Aydoğan'a müdahale etmediklerini iddia ediyorlar.
8 Ocak 2023

Anayasa Mahkemesi, Samandağ Vakıflı Köyü Ermeni Ortodoks Kilisesi Vakfı ve Yedikule Surp Pırgiç Ermeni Hastanesi Vakfı'nın taşınmazlarının iadesi talepleri üzerine mülkiyet haklarının ihlal edildiğine karar verdi. Hatay ve İstanbul'daki taşınmazların Hazine adına tescil edilmesi ve iade edilmemesi nedeniyle yapılan başvurular sonucunda, AYM ilgili davalarda Anayasa'nın 35'inci maddesinde güvence altına alınan mülkiyet hakkının ihlal edildiğini belirtti. AYM, ihlalin sonuçlarının ortadan kaldırılması için yeniden yargılama yapılması amacıyla kararları ilgili mahkemelere gönderilmesine hükmetti.
6 Ocak 2023

Anayasa Mahkemesi, 'FETÖ' ile ilişkilendirilen bir sendikanın üyesi olmanın ve sohbet toplantılarına katılmanın silahlı terör örgütü üyeliği için yeterli olmadığına hükmetti. Yüksek Mahkeme, Uşak'ta görev yapan ve darbe girişiminden sonra tutuklanan bir öğretmenin silahlı terör örgütü üyeliğinden cezalandırılmasını hak ihlali olarak değerlendirdi. Öğretmen, yerel mahkeme tarafından altı yıl üç ay hapis cezasına çarptırılmış, bu karar istinaf ve Yargıtay tarafından onaylanmıştı. Öğretmenin Anayasa Mahkemesi'ne yaptığı bireysel başvuru sonucunda bu karar verildi.
6 Ocak 2023

Demokrat Parti Genel Başkanı Gültekin Uysal, gazetecilerle yaptığı toplantıda, altılı masanın başörtüsüne ilişkin anayasa teklifi üzerinde çalışma konusunda uzlaştığını açıkladı. Uysal, cumhurbaşkanı adayının seçim takvimi belirlendikten sonra açıklanacağını ve adayın bir genel başkan olmasının doğru olacağını belirtti. Ayrıca, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu'nun görevden alınabileceği düşüncesini taşıdığını ifade etti. 30 Ocak'taki toplantıda geçiş sürecine dair nihai çerçevenin belirleneceğini söyledi.
6 Ocak 2023

Anayasa Mahkemesi, Yargıtay Başsavcısı Bekir Şahin'in talebi üzerine HDP'nin Hazine yardım hesabına geçici bloke koydu. Karar sekize yedi oy çokluğuyla alındı. HDP MYK üyesi avukat Cihan Aydın, kararın Anayasa'ya göre üçte iki oy çokluğuyla alınması gerektiğini belirtti ve kararın siyasi baskılara teslim olunduğunu iddia etti. İnsan hakları hukuku uzmanı avukat Kerem Altıparmak da Aydın'ın bu tespitini önemli bulduğunu ifade etti.
5 Ocak 2023

Anayasa Mahkemesi, Yargıtay Başsavcısı Bekir Şahin'in talebi üzerine HDP'nin Hazine yardım hesabına geçici bloke koydu. Karar, yediye karşı sekiz oy çokluğuyla alındı. Bu kararla HDP, 10 Ocak Pazartesi günü partilere yapılacak Hazine yardımından faydalanamayacak. HDP eş genel başkanları ve milletvekilleri, karara Twitter üzerinden '#GaspVar' etiketiyle tepki gösterdiler ve kararın siyasi olduğunu, demokratik siyasete darbe vurduğunu ifade ettiler.
5 Ocak 2023

Anayasa Mahkemesi, Yargıtay Başsavcısı'nın talebi üzerine HDP'nin Hazine yardım hesabına geçici bloke koydu. Karar, sekiz oy çokluğuyla alındı ve HDP'ye savunma yapması için 30 gün süre verildi. HDP'nin bu yıl alacağı 539 milyon liralık Hazine yardımının 179 milyon lirası 10 Ocak'a kadar yatırılacaktı. HDP, bu kararın Anayasa'ya aykırı olduğunu ve davanın sonucunu etkileyeceğini savunuyor.
5 Ocak 2023

ABD'nin Oregon eyaleti, 'sihirli mantar' içerisindeki psilosibini yasal hale getiren ilk eyalet oldu ve şimdi sertifikalı merkezlerde kullanımına başlanıyor. Psilosibin, ağır depresyon, travma sonrası stres ve kaygı bozukluğu gibi durumların tedavisinde umut vaat ediyor. Lisanslı merkezlerde kullanımına izin verilecek olan psilosibin, perakende satışa sunulmayacak. Bilim insanları, psilosibinin nöroplastisiteyi destekleyerek beyin yapısının yeniden düzenlenmesine yardımcı olabileceğini ve alkol bağımlılığı tedavisinde olumlu sonuçlar gösterdiğini düşünüyor.
5 Ocak 2023

Yargıtay Başsavcısı Bekir Şahin, HDP'nin kapatılması davasında Hazine yardımının kesilmesi ve hesaplara bloke konulması talebinde bulundu. Anayasa Mahkemesi, daha önce benzer bir başvuruyu reddetmişti ancak Şahin'in gerekçeleri sunması üzerine talep bugün görüşülecek. HDP, talebin Anayasa'ya aykırı olduğunu ve kapatma davasının sonucunu etkileyeceğini savunarak reddedilmesi gerektiğini belirtti.
5 Ocak 2023

Türkiye'de 2023 yılı, seçim hazırlıklarıyla başladı ve Ocak ayı muhalefet için önemli gelişmeleri beraberinde getirecek. 'Altılı masa' ve 'emek ve özgürlük ittifakı' toplantıları yapılacak, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu hakkında yargı süreçleri ve HDP'ye Hazine yardımının durdurulması gibi konular gündemde olacak. 'Altılı masa' hükümet programı ve geçiş süreci planını sonlandıracak, muhalefet ortak adayını belirlemeyi hedefliyor. 'Emek ve özgürlük ittifakı' ise seçim stratejilerini tartışacak. Ayrıca, İmamoğlu'nun görevden alınması ihtimali ve HDP'ye yapılan Hazine yardımının durdurulması konusunda Anayasa Mahkemesi'nin kararı bekleniyor.
4 Ocak 2023

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu'nun 'belediyelerde terör soruşturmaları' adı altında yaptığı toplantıda kullandığı ifadeleri nedeniyle hakim ve savcıları tehdit ettiğini iddia etti. Bozdağ, İmamoğlu'na İstanbul'un sorunlarıyla ilgilenmesi yönünde tavsiyede bulundu ve yargı mensuplarının tehdit edilmesinin kabul edilemez olduğunu, hukukun her zaman karşılık vereceğini belirtti. Ayrıca, yargı kararlarının siyasi terazide tartılamayacağını ve yargı mensuplarının devlet tarafından korunduğunu ifade etti.
4 Ocak 2023

Yargıtay Başsavcısı Bekir Şahin, HDP'nin kapatılması davası sürecinde partinin Hazine yardımı bulunan hesaplarının bloke edilmesini talep etti. HDP, bu talebin reddi için Anayasa Mahkemesi'ne başvuruda bulundu. HDP Batman Milletvekili Mehmet Rüştü Tiryaki, başsavcının talebinin yargısal ve siyasal olarak seçimlere müdahale anlamına geldiğini ve hukuksal olarak dayanaktan yoksun olduğunu ifade etti.
3 Ocak 2023

Tekel Bayileri Platformu Başkanı Özgür Aybaş, Türkiye'de 2013 yılından beri uygulanan ve akşam 10 ile sabah 6 arasında alkollü içki satışını yasaklayan düzenlemeye aykırı davrananlara uygulanan idari para cezalarının artırıldığını açıkladı. Yeni düzenlemeyle cezaların alt limiti 215 bin 337 TL, üst limiti ise 1 milyon 60 bin TL'ye çıkarıldı. Aybaş, bu artışın yüzde 230 oranında olduğunu ve dünyada benzeri görülmemiş bir ölçüde olduğunu belirtti.
3 Ocak 2023
İşaretlediklerim