ABD'nin Maryland eyaletinde yasal hale gelen marihuana satışlarından ilk ayın sonunda 87,4 milyon dolarlık gelir elde edildi. Maryland Marihuana İdaresi (MCA), bu rakamın, esrarın sadece tıbbi raporla hastalara satıldığı bir önceki ayki rakamın yaklaşık iki katına karşılık geldiğini belirtti. Yeni yasaya göre, Maryland polisi, marihuana kokusunu veya bulundurulmasını şüphelilerin aranması için gerekçe gösteremeyecek. Ayrıca, marihuananın ebeveynler ve vasiler tarafından kullanılması, devlet yetkilileri tarafından çocuk ihmali olarak değerlendirilemeyecek.
3 Ağustos 2023

Meksika'nın Chihuahua bölgesinde, kadına şiddeti özendiren ve kadın düşmanlığı içeren şarkılar yasaklandı. Yasağı ihlal edenler 1 milyon 900 bin liraya kadar para cezası ödeyecek. Bu para cezası, belediyenin kadınlar için başlattığı programlara ve sığınma evlerine bağışlanacak. Yasak, belediye tarafından düzenlenip denetlenen etkinlikler için geçerli olacak.
1 Ağustos 2023

Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK), Netflix, Disney +, Amazon Prime Video, Mubi, Bein ve Blu TV’deki bazı yapımları 'Türk aile yapısına aykırı' buldu ve bu platformlara para cezası verdi. RTÜK, bu yapımlarda cinsiyetin, cinselliğin ve ilişkilerin sınırlarının tanınmaması, evrensel aile formunun değiştirilmesi, müstehcenlik içeren sahnelerin detaylı bir şekilde gösterilmesi ve bunların normalleştirilmesi gibi sebeplerle ailenin korunması ilkesine aykırı olduğunu belirtti. Ayrıca, Virgin Radyo'da yayınlanan bir programda çocukların dinleyebileceği zaman dilimindeki gayri ahlaki, cinsellik ve müstehcenlik üzerine yapılan konuşmaları da yayıncılık ilkelerine aykırı buldu ve bu kuruluşa da para cezası verilmesini kararlaştırdı.
26 Temmuz 2023

Carry trade işlemlerinde, düşük faiz getirisi olan ülkelerin para birimleri cinsinden borçlanıp yüksek getirili gelişmekte olan ülke para birimlerine yatırıldığı bilinir. Ancak, Türk Lirası yerine Meksika Pezosu'nun daha fazla ilgi çektiği görülüyor. Bloomberg'in 'EM-8 Carry Trade' endeksi, yılbaşından bu yana yükselişte. Ancak, Türkiye'deki ekonomik belirsizlikler nedeniyle, Japon yatırımcılar TL yerine diğer ülkelerin para birimlerine yöneliyor.
24 Temmuz 2023

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK), Twitter'a reklam verilmesini yasakladı. Kararın gerekçesi olarak Twitter'ın temsilci belirleme ve bildirme yükümlülüğünü yerine getirmediği belirtildi. 5651 sayılı İnternet Ortamında Yapılan Yayınların Düzenlenmesi ve Bu Yayınlar Yoluyla İşlenen Suçlarla Mücadele Edilmesi Hakkında Kanun'a dayanarak alınan karar, Resmi Gazete'de yayınlandı. Karara göre, Türkiye'de yerleşik vergi mükellefi olan gerçek ve tüzel kişiler, Twitter'a yeni reklam veremeyecek.
21 Temmuz 2023

Bankacılık sektörü, seçim sonrası ekonomi yönetiminin değişmesine rağmen piyasalarda beklenen olumlu değişikliklerin yaşanmadığını ifade ediyor. Merkez Bankası'nın faiz kararı ve diğer düzenlemelerdeki yavaş geri çekilme, sektörde hayal kırıklığına neden olmuş. Sektör kaynakları, TL mevduat faizlerinde gevşeme olmasına rağmen, kur korumalı mevduatın baskısının devam ettiğini ve krediye erişimde sıkıntıların sürdüğünü belirtiyor.
10 Temmuz 2023

Merkez Bankası, Kur Korumalı Mevduat (KKM) dönüşleri için özel bankalara da döviz satışı yapacak ve şeffaflık mesajı verdi. Bankalara gönderilen yeni düzenleme talimatına göre, işlemlerde asgari tutar 500 bin dolar ya da avro olarak belirlendi ve komisyon alınmayacak. Bankaların döviz alım talepleri telefon aracılığıyla iletilirken, fazla talepte bulunan bankalara ceza uygulanacağı ve uyuşmazlıklarda telefon kayıtlarının dikkate alınacağı bildirildi.
5 Temmuz 2023

Fransa Ulusal Meclisi, 15 yaş altı çocukların sosyal medya platformlarına kaydolması ve kullanması için veli izni gerektiren bir tasarıyı kabul etti. Tasarıya göre, sosyal medya platformlarının kullanıcıların yaşını ve küçüklerin veli iznini doğrulaması gerekecek. Kurallara uymayan platformlara, dünya genelindeki cirosunun yüzde 1'ine kadar para cezası verilebilecek. Ayrıca, tasarı sosyal medya ve çevrim içi platformların, adli soruşturmalar kapsamında 10 günde elektronik içeriklerle ilgili yasal taleplere yanıt verme zorunluluğunu da içeriyor.
29 Haziran 2023

İtalya İçişleri Bakanlığı ve İtalya Futbol Federasyonu, futbolda antisemitizmle mücadele amacıyla bir niyet beyanı imzaladı. Bu çerçevede, Nazi lideri Adolf Hitler'i övmek için kullanılan 'Heil Hitler' selamına atfen İtalyan alfabesinin 8'inci harfi olan 'H'ye karşılık '88' sayısını sembol olarak kullanan futbolcuların bu sayıyı forma numarası olarak alması yasaklandı. Bu karardan Serie A'da oynayan iki oyuncu etkilenecek. Ayrıca, taraftarların da Nazizmi çağrıştırabilecek sembolleri kullanması ve antisemitik tezahüratlar yapılması durumunda maçın durdurulması gibi yaptırımlar getirildi.
27 Haziran 2023

Türkiye Sermaye Piyasaları Birliği'nin verilerine göre, Borsa İstanbul 2022 yılında dolar bazında %105'lik bir artışla dünyadaki organize borsalar arasında en yüksek getiriyi sağlayan borsa oldu. Türkiye'de yüksek enflasyon oranları nedeniyle yatırımcılar varlıklarını korumak amacıyla borsaya yönelmişlerdi. Küresel enflasyon artışı, merkez bankalarının parasal sıkılaştırma politikaları, resesyon endişeleri ve jeopolitik riskler dünya genelinde borsa getirilerinin negatif olmasına yol açarken, Borsa İstanbul bu dönemde pozitif bir performans sergiledi.
9 Haziran 2023

Sermaye Piyasası Kurulu, Vakıf Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı, Söktaş Tekstil Sanayi ve Ticaret ve Zorlu Enerji Elektrik Üretim şirketlerinin bedelli sermaye artırım başvurularını onayladı. Ayrıca, Deniz Yatırım Menkul Değerler ve diğer bazı finansal kuruluşların borçlanma aracı ihraç başvurularına izin verildi. Bu onaylar, şirketlerin sermaye yapılarını güçlendirmelerine ve finansman ihtiyaçlarını karşılamalarına olanak tanıyacak.
9 Haziran 2023

Mehmet Şimşek'in Hazine ve Maliye Bakanlığı görevine başlamasının ardından Türk Lirası karşısında doların değeri artış gösterdi ve 23 seviyesini geçti. İktidarın döviz üzerindeki baskı kurma çabalarına rağmen piyasada dalgalanma devam ediyor ve çift taraflı bir fiyat oluşumu yaşanıyor. Dolar/TL kuru gece saatlerinde 22,33'ü gördükten sonra piyasaların açılmasıyla 22,85'e yükseldi ve ardından 23 seviyesini aştı. Avro/TL kuru ise 25 seviyesine yaklaşarak 24,66 seviyesinde işlem görüyor.
7 Haziran 2023

Borsa İstanbul, seçim belirsizliğinin ortadan kalkması ve yeni ekonomi yönetimine ilişkin beklentilerle haftanın son iş gününde yükseliş gösterdi. Piyasaların olumlu karşıladığı Mehmet Şimşek'in kabineye gireceği haberleri sonrasında BIST-100 endeksi yüzde 3,36 artışla 5 bin puanı aştı. Uzmanlar, haber akışına bağlı olarak piyasada daha fazla hareketlilik olabileceğini belirtiyor.
2 Haziran 2023

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın seçimleri kazanmasının ardından dolar/TL kuru yükselişe geçti. Seçim belirsizliğinin ortadan kalkmasıyla piyasalar yeni ekonomi yönetimi ve politikalarına odaklandı. Uzmanlar, haber akışına bağlı olarak piyasa hareketliliğinin artabileceğini belirtiyor. Dolar, Haziran ayına 20,82 seviyesiyle başlayarak yeni bir rekor kırdı.
1 Haziran 2023

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın seçimleri kazanmasının ardından, piyasalar yeni ekonomi yönetimi ve izlenecek politikalara odaklandı. Bu durum, dolar ve avronun Türk Lirası karşısında değer kazanmasına yol açtı. Dolar/TL kuru 20,81 seviyesini görürken, avro/TL kuru da 22,27 seviyesine ulaşarak rekorunu sürdürdü. Uzmanlar, haber akışına bağlı olarak piyasada daha fazla hareketlilik olabileceğini belirtiyor.
31 Mayıs 2023

Türkiye'de seçimlerin tamamlanması ve siyasi belirsizliğin ortadan kalkmasıyla birlikte borsa pozitif bir seyir izledi. Bankacılık endeksi yüzde 9'u aşan bir artışla tavan değerlere yaklaştı. Piyasalar, yeni ekonomi yönetimi ve izlenecek politikalara odaklanırken, uzmanlar piyasadaki hareketliliğin haber akışına bağlı olarak artabileceğini belirtiyor. Borsa, seçimler sonrası haftanın ilk gününde yüzde 4,10'luk bir yükselişle kapanmış ve bu yükseliş ikinci günde de devam etmiştir.
30 Mayıs 2023

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın seçimleri kazanmasının ardından piyasalardaki belirsizlik azalmış ve dikkatler yeni ekonomi yönetimi ile izlenecek politikalara çevrilmiştir. Uzmanlar, ilgili haber akışına göre piyasada hareketliliğin artabileceğini belirtiyorlar. Dolar/TL kuru, piyasaların açılışında 20,23 seviyesindeyken, saat 10:27 itibarıyla 20,33 seviyesine ulaşarak rekor kırmıştır.
30 Mayıs 2023

Yunus Kaya, Türkiye'de yaklaşan seçimlerin ikinci turu öncesinde borsada hisse bazında küçük bir ralli beklentisi olduğunu ifade etti. İlk tur öncesinde yabancı yatırımcıların etkili olduğunu ve 4 milyar liralık alım yaptıktan sonra 400 milyon lira zararla çıktıklarını belirtti. BIST-100 endeksinin düşük seviyelerde olduğunu ve piyasanın oynaklığının devam ettiğini vurguladı. Ayrıca, son üç ayda yatırımcı sayısının arttığını, ancak son iki halka arzın başarısız olması nedeniyle gelecekteki halka arzlara katılımın ve yeni yatırımcı sayısının düşebileceğini dile getirdi.
24 Mayıs 2023

Fransız senatosu, 15 yaşından küçük çocukların sosyal medya platformlarına kaydolmalarını ve kullanmalarını velilerinin iznine bağlayan bir yasa tasarısını kabul etti. Tasarı, platformların kullanıcıların yaşını ve veli iznini doğrulamak için bir sistem kullanmasını zorunlu kılıyor. Ayrıca, kurallara uymayan platformlara cironun yüzde 1'ine kadar para cezası uygulanabilecek. Sosyal medya platformları, zorbalığa karşı önlem amaçlı mesajlar yayımlayacak ve veliler, 15 yaşındaki çocuklarının hesaplarını askıya alma talebinde bulunabilecek.
23 Mayıs 2023

Türkiye'nin beş yıllık kredi temerrüt takası (CDS) primleri, 500 baz puanı aşarak son altı ayın en yüksek seviyesine çıktı. CDS primleri, yani kredi risk primleri, ülkelerin ekonomik ve politik risklerine göre günlük olarak değişen ve piyasalar tarafından 'risk barometresi' olarak izlenen bir göstergedir. Türkiye'nin CDS primleri bir önceki hafta 500 baz puanın altına düşmüşken, sonuçlara göre 105 puanlık bir artışla 597 baz puana yükseldi.
15 Mayıs 2023
İşaretlediklerim