Antalya'nın Kumluca ilçesi açıklarında 'Joe 2' adlı yabancı bandıralı alüminyum yüklü ticari gemi battı. Geminin 14 Suriye uyruklu mürettebatından ikisi Sahil Güvenlik helikopteriyle, üçü ise diğer ticari gemiler tarafından kurtarıldı. Arama kurtarma çalışmalarında bir kişinin cansız bedenine ulaşıldı, sekiz kişinin aranmasına devam ediliyor. Denizdeki fırtına kurtarma çalışmalarını zorlaştırıyor ve olayla ilgili savcılık soruşturma başlattı.
5 Nisan 2023

Boğaziçi Üniversitesi'nde dışarıdan atanan kayyım dekan Prof. Dr. Murat Önder, dekanlık görevine başladıktan sonra üniversitenin senato ve yönetim kurulu üyesi olmuş ve çeşitli bölümlere başkan olarak atamıştır. Kendisi için özel olarak açılan profesörlük kadrosuna atanmıştır. Bu duruma siyaset bilimi ve uluslararası ilişkiler bölümü öğretim üyeleri tepki göstermiş, kadro ilanının adrese teslim olduğunu ve liyakate dayalı işe alım süreçlerine gölge düşürdüğünü belirtmişlerdir. Diken gazetesi, bu konudaki haberlerinin engellendiğini bildirmiştir.
4 Nisan 2023

Çanakkale Tabip Odası Başkanı Dr. Ayşe Güneş, eski eşi Niyazi Akay tarafından çocuklarının gözü önünde bıçakla saldırıya uğradı. Polis ekipleri ve Mehmet Akif Ersoy Hastanesi, saldırgan hakkında herhangi bir işlem yapmadı. Güneş'in ifadesi alınırken, Akay serbest bırakıldı ve polisler tarafından Güneş'e şikayetçi olmaması yönünde telkinde bulunuldu. Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası, Akay'ın tutuklanması ve etkin bir soruşturma yapılması çağrısında bulundu.
3 Nisan 2023

Boğaziçi Üniversitesi'nde dışarıdan atanan 'kayyım dekan' Murat Önder, siyaset bilimi ve uluslararası ilişkiler bölümünde yönetim bilimleri anabilim dalı başkanlığına kendisini atadı. Önder, bir yıl içinde dokuz farklı göreve atandı ve şu anda yedi görevi sürdürüyor. Bu görevler arasında üniversite yönetim kurulu üyeliği, senato üyeliği, fakülte dekanlığı ve bölüm başkanlıkları bulunuyor. Önder'in bu atamaları, Boğaziçi Üniversitesi'nde daha önce görevden alınan seçilmiş dekanların yerine dışarıdan atanan kayyım dekanlar arasında gerçekleşti.
3 Nisan 2023

Boğaziçi Üniversitesi'nde daha önce görevden alınan dekanların yerine atanan kayyım dekanlardan biri olan Murat Önder, siyaset bilimi ve kamu yönetimi alanında kendisi için özel olarak açılan profesörlük kadrosuna atandı. Bu kadro ilanı, Önder'in akademik ve profesyonel özelliklerine özel olarak uygun hale getirilmişti. Önder, daha önce Boğaziçi Üniversitesi'nde zorla doktora dersi açtırarak ilanın gerektirdiği 'öğretim dili İngilizce olan yükseköğretim kurumlarında en az bir yıl ders verme tecrübesi' şartını da yerine getirmiş oldu. Ayrıca Önder, üniversitenin yönetim kurulunda da yer almakta ve siyaset bilimi ve uluslararası ilişkiler bölümünün başkanlığını yürütmekte.
1 Nisan 2023

Sırbistan'ın önde gelen suç örgütlerinden 'Skaljari' çetesinin lideri Jovica Vukotiç'in İstanbul'da öldürülmesine ilişkin 16 sanıklı dava İstanbul 40'ncı Ağır Ceza Mahkemesi'nde başladı. İlk duruşmada tüm sanıkların ifadesi alınamadı ve iki sanığın tahliyesine karar verildi. Duruşma, 8 Mayıs'ta devam edecek. Öldürülen Vukotiç'in eşi Maşa Misiç de duruşmayı takip etti. Sanıklar arasında suikastı düzenleyenler, azmettiriciler ve Vukotiç'i saklayanlar bulunuyor ve çeşitli suçlamalarla yargılanıyorlar.
29 Mart 2023

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Büyük Birlik Partisi'nin kurucu genel başkanı Muhsin Yazıcıoğlu'nun 2009 yılında geçirdiği helikopter kazası sonucu ölümüne ilişkin soruşturmayı sonuca vardıracağına dair söz verdi. Kılıçdaroğlu, Yazıcıoğlu'nun ölüm yıl dönümünde yaptığı açıklamada, Yazıcıoğlu'nun oğlu Fatih Furkan ile birlikte bu soruşturmayı sonuçlandıracaklarını belirtti. Kılıçdaroğlu'nun bu mesajı, Yazıcıoğlu'nun oğlu ile geçmişte yaptığı bir görüşmeye ait fotoğrafla birlikte paylaştığı belirtildi.
25 Mart 2023

Britanya Psikoloji Derneği tarafından yayımlanan bir çalışma, genellikle komik bulunmayan 'baba şakalarının' çocukların psikolojik olarak güçlenmesine katkı sağladığını gösteriyor. Araştırmaya göre, bu tür şakalar çocuklara tuhaflıkla baş etmeyi öğretiyor ve yargılanma veya utandırılma durumlarına karşı daha dayanıklı hale gelmelerine yardımcı oluyor. Ayrıca, çocuklar beceriksizlik karşısında nasıl tepki vereceklerini öğrenerek özgüven kazanıyor ve sosyal durumlarda uygun davranış sergileme becerisi geliştiriyorlar.
23 Mart 2023

Ankara İl Sağlık Müdürlüğü, kapatılan hastanelerin açılması için mücadele eden ve 'Hastanemi Açın Platformu'nun sözcülüğünü yapan eski Türk Tabipleri Birliği (TTB) Başkanı Dr. Bayazıt İlhan'a basına izinsiz demeç verdiği gerekçesiyle kınama cezası verdi. İlhan önce uyarı almış, ardından kınama cezasına çarptırılmıştır. Ankara Tabip Odası Başkanı Dr. Muharrem Baytemür, verilen cezalara tepki göstermiş ve bu tür cezaların meslekten men edilme gibi daha ağır sonuçlara yol açabileceğini belirtmiştir.
20 Mart 2023

Yapay zeka araştırma şirketi OpenAI, popüler sohbet botu ChatGPT'nin dördüncü versiyonu olan GPT-4'ü yayınladı. GPT-4, önceki versiyonlara göre genel bilgi ve problem çözme yetenekleri geliştirilmiş ve görselleri işleyebilme gibi yeni özellikler eklenmiş bir yapay zeka modelidir. Şu an için sadece ChatGPT Plus aboneleri tarafından kullanılabilen GPT-4, gelecekte Microsoft'un Bing arama motoruna da entegre edilecek. Ayrıca, yapay zeka sürekli öğrenmekte ve çeşitli şirketler tarafından farklı amaçlarla test edilmektedir.
15 Mart 2023

Google, Microsoft ile rekabetinde yapay zeka teknolojisini iş uygulamalarına entegre etme kararı aldı. Gmail, Google Dokümanlar, Sheets ve Slaytlar gibi WorkSpace uygulamalarında yapay zeka kullanımını test etmeye başlayacak. Bu entegrasyon, kullanıcılara dokümanlarda beyin fırtınası yapma, e-posta taslakları oluşturma ve sunumlar için otomatik içerik üretme gibi imkanlar sunacak. Şirket, bu ay içinde bazı kullanıcılarla testlere başlayacak ve ilerleyen dönemlerde diğer uygulamalara da yapay zeka özelliklerini ekleyecek.
14 Mart 2023

Antakya Ticaret ve Sanayi Odası'nın başvurusu sonucunda Antakya künefesi, Avrupa Birliği'nde coğrafi işaret olarak tescil edildi. Bu tescil, Hatay'ın deprem sonrası yaralarını sarmasına ve tarihi ile kültürel mirasının korunmasına katkı sağlayacak. Türkiye'nin AB Daimi Temsilcisi Faruk Kaymakcı, Antakya künefesinin AB'de tescil edilen dokuzuncu Türk ürünü olduğunu belirtti. AB'de coğrafi işaret almak için başvurulan ve inceleme süreci devam eden 45 Türk ürünü daha bulunmaktadır.
13 Mart 2023

Türkiye İşçi Partisi Milletvekili Barış Atay ve kuzeni Nihat Mugil tarafından kurulan rock müzik grubu Mengene, 14 Mart'ta İstanbul'da bir deprem dayanışma konseri düzenleyecek. Konserde Aylin Aslım, Batu Akdeniz, Cahit Berkay gibi sanatçılar da sahne alacak. Konser gelirleri, deprem bölgesindeki çocuklara ve ebeveynlerine destek veren Türkiye Eğitim Gönüllüleri Vakfı'na (TEGV) bağışlanacak. Mengene grubu, alternatif modern rock müziği yapmakta ve etnik müzikten esinlenmektedir.
9 Mart 2023

Merkez Bankası, bankaların kur korumalı mevduat ürünlerinde müşterilere sunduğu ek primin faize dahil edilmesini talep etti. Bu değişiklikle, olası bir kur artışında Merkez Bankası tarafından ödenmesi gereken potansiyel kur farkının azalması hedefleniyor. Ocak sonunda faiz üst sınırının kaldırılmasının ardından kur korumalı mevduat miktarı 1,55 trilyon liraya ulaşarak rekor bir artış gösterdi ve aynı dönemde döviz mevduatları 12 milyar dolar azaldı.
8 Mart 2023

UEFA Avrupa Konferans Ligi Play-Off Turu'nda Trabzonspor'un Basel ile oynadığı maçta, taraftar grubu Vira'nın hazırladığı koreografi dikkat çekti. Koreografide, depremde yardım eden ülkelerin bayrakları ve arama kurtarma köpeği Proteo'ya teşekkür edildi. Farklı takımların taraftarları bir arada maçı izlerken, Vira grubunun yöneticisi Muhammet Onur Yazıcı, koreografinin 48 saatte hazırlandığını ve birlik mesajı vermek istediklerini belirtti. Koreografi, Meksika başta olmak üzere dünya basınında geniş yer buldu.
17 Şubat 2023

Cumhuriyet gazetesi yazarı ve PEN Türkiye üyesi Hikmet Altınkaynak, solunum ve kalp yetmezliği nedeniyle tedavi gördüğü hastanede 78 yaşında vefat etti. Türkiye Gazeteciler Cemiyeti ve PEN Türkiye, Altınkaynak için başsağlığı mesajları yayımladı. Gazetecilik ve edebiyat alanlarında uzun yıllar hizmet veren Altınkaynak, çeşitli gazetelerde yazıları yayımlanmış ve birçok derginin yöneticiliğini yapmıştır. Ayrıca Yıldız Teknik Üniversitesi'nde öğretim görevlisi olarak da çalışmıştır.
17 Şubat 2023

Karayolları Genel Müdürlüğü, Kahramanmaraş'ın Pazarcık ilçesinde meydana gelen 7,7 büyüklüğündeki depremin ardından birçok yolun kapandığını duyurdu. Kapanan yollar arasında Bahçe-Gaziantep Batı Kavşağı, Nurdağı-Narlı Otoyolu, Malatya-Gölbaşı gibi önemli güzergahlar bulunuyor. Deprem, Türkiye'nin birçok ilinde hissedildi ve 100'den fazla artçı sarsıntı kaydedildi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, depremde can kaybının 912'ye yükseldiğini açıkladı.
6 Şubat 2023

CHP Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın 'Basın özgür' açıklamasına karşın, yılın ilk ayında 40 gazetecinin yargılandığını ve çeşitli sansürlerin yaşandığını belirtti. Gazetecilere yönelik davalarda, haber içerikleri ve sosyal medya paylaşımları nedeniyle yargılamalar yapıldığı, bazı gazetecilere uzaklaştırma tedbirleri uygulandığı ve resmi ilan alabilme koşullarının ağırlaştırıldığı ifade edildi. Ayrıca, RTÜK'ün bazı yayın kuruluşlarına cezalar verdiği ve internet sitelerinin erişime engellendiği belirtildi.
4 Şubat 2023

MHP'ye bağlı Ülkü Ocakları eski başkanı Sinan Ateş, 30 Aralık'ta Ankara'da uğradığı silahlı saldırı sonucu hayatını kaybetti. Cinayetle ilgili soruşturmada 18 kişi tutuklandı, ancak tetikçi Eray Özyağcı henüz yakalanamadı. İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, Bursa'da düzenlediği mitingin ardından Ateş'in ailesine taziye ziyaretinde bulundu ve cinayetin aydınlatılması gerektiğini vurguladı. İmamoğlu, adaletin tecelli etmesi gerektiğini belirterek, bu sürecin takipçisi olacaklarını ifade etti.
27 Ocak 2023

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, Sinan Ateş cinayeti hakkında soru soran gazeteci Yıldız Yazıcıoğlu'nu azarladı. Olay, ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ned Price tarafından eleştirildi. Price, ifade özgürlüğünün demokrasi için önemli olduğunu ve korunması gerektiğini belirtti. ABD'nin Türkiye'deki ifade özgürlüğüne yönelik kısıtlamalardan endişe duyduğunu ifade etti.
25 Ocak 2023
İşaretlediklerim