Yerbilimci Prof. Dr. Celal Şengör, İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin (İBB) Ekrem İmamoğlu liderliğindeki deprem hazırlıklarını ve planlamasını beğendiğini ifade etti. İBB'nin 'İstanbul Deprem Seferberlik Planı'nı açıkladığı toplantıya katılan Şengör, İBB'nin 1999 depreminden sonra eksik kalan çalışmaları tamamladığını belirtti. Ancak, bu planların tam anlamıyla hayata geçirilmesi için merkezi hükümetin desteğinin şart olduğunu ve mevcut siyasi durumda bu desteğin sağlanıp sağlanamayacağını sorguladı.
3 Mart 2023

Kahramanmaraş merkezli depremler sonucu Gaziantep'in Nurdağı ilçesinde yıkılan iki binanın müteahhidi olduğu için tutuklanan AKP'li Nurdağı Belediye Başkanı Ökkeş Kavak, Twitter üzerinden yaptığı açıklamada, binanın yapımında yer almadığını ve akrabalarının ricası üzerine sadece kağıt üzerinde müteahhit olarak gözüktüğünü belirtti. Kavak, belediye başkanlığı görevi süresince ruhsat verdiği binalarda can kaybı ve yıkım olmadığını ifade etti ve tutuklanmasının belediye başkanlığıyla ilgisi olmadığını savundu.
2 Mart 2023

Çanakkale'de yaşanan kuraklık nedeniyle Atikhisar Barajı'ndaki su seviyesinin düşmesi sonucu belediye tarafından su kullanımına kısıtlamalar getirildi. 30 Nisan'a kadar geçerli olacak kısıtlamalar arasında hortumla yıkama yasağı, sanayi tesislerinde su kullanımının kısıtlanması, araba yıkama ve halı yıkama gibi faaliyetlerin sınırlandırılması bulunuyor. Ayrıca bahçe sulamaları ve tarımsal sulama faaliyetlerine de kısıtlamalar getirilmiş olup, bu kurallara uymayanlara cezai işlem uygulanacak.
2 Mart 2023

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, Kahramanmaraş depremleri sonrası İstanbul'da olası bir depreme karşı alınan önlemleri ve yapılan hazırlıkları anlattı. İBB, riskli binaların yenilenmesi için 1 milyon liralık faizsiz kredi ve kira desteği sağlayacağını duyurdu. İmamoğlu, İstanbul'da deprem seferberliği başlattıklarını, Afet Eylem Planı'nın uygulanması için hazırlık yaptıklarını ve İstanbul'un deprem riski taşıyan binalarının tespit edilmesi gerektiğini belirtti. Ayrıca, afet gönüllüsü eğitimi ve toplanma alanlarının tespiti gibi konulara da değindi.
2 Mart 2023

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Başkanı Ekrem İmamoğlu, bir televizyon programında yaptığı açıklamada, altılı masadan çıkacak herhangi bir adayla seçimleri kazanacaklarına inandığını belirtti. Kendisini 'değişimin neferi' olarak tanımlayan İmamoğlu, İstanbul'da yüksek oranda destek gördüğünü ve Türkiye genelinde de kabul gördüğünü ifade etti. Altılı masanın bir sonraki toplantısında aday konusunun ele alınacağı, ancak CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun adayın henüz açıklanmayacağını söylediği bilgisi verildi.
1 Mart 2023

İstanbul Büyükşehir Belediyesi, deprem tedbirleri kapsamında riskli binaların yenilenmesi amacıyla 1 milyon liralık faizsiz kredi sağlayacak. Kredinin anapara üst limiti 1 milyon lira ve vadesi 10 yıl olacak. Kredi, dar gelirli vatandaşlar için geçerli olup, hane içi toplam gelirin asgari ücretin iki katını geçmemesi gerekiyor. İBB, bu proje için 2,9 milyar TL bütçe ayırdı ve bir yıl içinde 14 bin 77 konutun dönüştürülmesi hedefleniyor. Ayrıca, çökme riski taşıyan binalarda oturanlara kira yardımı da yapılacak.
1 Mart 2023

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB), deprem tedbirleri çerçevesinde riskli binaların yenilenmesi amacıyla 'İstanbul Yenileniyor Sıfır Faizli Finansman Projesi' ve 'Deprem Dayanıklılığı Sıfır Olan Binalar İçin Kira Desteği Projesi'ni başlatıyor. İBB, bankalar aracılığıyla verilecek konut kredilerinin faizlerini ödeyecek ve bu yıl için 2,9 milyar lira bütçe ayırdı. Yaklaşık 14 bin konutun dönüştürülmesi hedefleniyor. Ayrıca, deprem güvenliği düşük binalarda oturanlara kira yardımı yapılacak.
1 Mart 2023

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, İstanbul'da depreme karşı binaların maliyetine güçlendirileceği bir planı açıkladı. 'İstanbul Güçleniyor' sistemi adı altında yürütülecek olan bu çalışma, mart ayının ortasından itibaren başvuruların alınmasıyla başlayacak. İmamoğlu, bu uygulamanın İstanbul'da deprem dirençli kent oluşturma amacı taşıdığını ve Türkiye'ye örnek olmayı hedeflediklerini belirtti.
1 Mart 2023

İstanbul Ticaret Odası'nın verilerine göre, İstanbul'da şubat ayında enflasyon aylık yüzde 3,83, yıllık yüzde 78,62 olarak ölçüldü. Şubat ayında perakende fiyatlarda en çok artış sağlık ve kişisel bakım harcamalarında görülürken, ulaştırma ve haberleşme harcamaları en az artış gösteren kategoriler arasında yer aldı. 2022 yılında İstanbul'da yıllık enflasyon yüzde 92,7 olarak kaydedilmişti. Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) 3 Mart'ta açıklayacağı tüketici fiyatları endeksi verilerinin, şubatta artan gıda fiyatlarının etkisiyle yüksek seyretmeye devam etmesi ve yıllık enflasyonun sınırlı bir düşüşle yüzde 55,5 olarak kaydedilmesi bekleniyor.
1 Mart 2023

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş, cumhurbaşkanı adaylığı ile ilgili olarak kendi gündeminde olmadığını, ancak Millet İttifakı liderleri tarafından görev verilirse itiraz etmeyeceğini ifade etti. Cumhuriyet gazetesinde çıkan ve İYİ Partili yetkililerin Yavaş'ın adaylığını desteklediğini öne süren kulis haberini yalanladı. Yavaş, herhangi bir adaylık konusunda CHP ve İYİ Parti liderlerinin iradesine saygı duyacağını ve şu anki önceliğinin belediye sorunları ve deprem bölgesindeki çalışmalar olduğunu belirtti.
1 Mart 2023

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, İstanbul'daki Kağıthane Devlet Hastanesi'nin depreme dayanıksız olduğu gerekçesiyle boşaltılacağını ve hastanenin hizmetlerinin Seyrantepe Şişli Hamidiye Etfal Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne taşınacağını duyurdu. Hastanenin web sitesinde yer alan inşa tarihi ve diğer kurumsal bilgiler, Koca'nın açıklamasının ardından kısa bir süre içinde kaldırıldı. Hastane, 2005 yılında dönemin AKP'li İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş döneminde inşa edilmişti. Ayrıca, Koca Cerrahpaşa Tıp Fakültesi ve İstanbul Tıp Fakültesi hastaneleri ile ilgili de bir açıklama yaparak, bu hastanelerin durumu hakkında bilgi vereceğini belirtti.
1 Mart 2023

İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa Yönetim Kurulu, tesislerin depreme dayanıksız olduğu tespit edilmesi sonucu, Cerrahpaşa Tıp Fakültesi'nin çoğu faaliyetini durdurdu. Hastane, günlük 6 bin hastaya poliklinik hizmeti veren, 32 ameliyathanesi ve 800 yatağı bulunan büyük bir kurum. Yatan hastaların bir kısmı taburcu edildi veya başka hastanelere nakledildi. Öğrencilerin ve uzmanlık eğitimi alan hekimlerin eğitimleri de belirsizliğe girdi. Hastanenin daha önce iki kez güçlendirildiği, ancak 2019 Silivri depreminden sonra bazı bölümlerinin zarar gördüğü ve yeniden yapılanma projelerinin yıllardır gerçekleştirilmediği belirtiliyor. Taşınma süreci ve yeni yerin belirlenmesi konusunda da net bir bilgi yok.
28 Şubat 2023

Hatay'ın Defne ilçesindeki Sevgi Parkı'nda depremzedeler için kurulan çadırların kaldırılması istendi. Parkta çeşitli sivil toplum kuruluşları ve meslek örgütleri tarafından depremzedelere yemek, sağlık ve konaklama hizmetleri sunuluyordu. Hatay vali yardımcısı, depremzedelerin AFAD çadır kentlerine yönlendirileceğini belirtti. Depremzedelerin ve Türk Tabipleri Birliği'nin (TTB) karara itirazları ve parkın boşaltılmasına yönelik karardan geri dönülmesi çağrıları oldu.
28 Şubat 2023

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Buğra Gökce, Marmara Bölgesi'nde beklenen büyük depremin milli güvenlik sorunu olarak değerlendirilmesi gerektiğini ifade etti. Gökce, İstanbul'un ekonomik ve endüstriyel önemine vurgu yaparak, depremin yıkıcı etkilerine karşı tüm kurumların seferber olması gerektiğini söyledi. İstanbul Sanayi Odası Başkanı Erdal Bahçıvan da olası bir depremin milli gelirin yarısını etkileyebileceğine dikkat çekti. İBB'nin depreme hazırlık çalışmaları ve altyapı güçlendirme projeleri hakkında bilgi verildi. Ayrıca, kentsel dönüşüm ve yapılan yanlış uygulamalar eleştirildi ve doğru planlama yapılması gerektiği vurgulandı.
28 Şubat 2023

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, İstanbul'un depreme karşı dayanıklılığını artırmak amacıyla hazırlanan 'deprem seferberlik planı'nı çarşamba günü saat 13.00'te açıklayacaklarını Twitter üzerinden duyurdu. İmamoğlu, planın çözüm ve önlem önerilerini içereceğini ve iş birliği çağrıları yapacaklarını belirtti. Ayrıca, İstanbul'un depreme hazırlıklı hale getirilmesinin Türkiye'nin gayri safi milli hasılasının üzerinde bir kaynak gerektirdiğini ve sadece ağır hasarlı binaların güçlendirilmesinin maliyetinin İBB'nin yıllık bütçesinin neredeyse üç katı olacağını ifade etti.
27 Şubat 2023

Kahramanmaraş merkezli depremler sonrasında, Büyükşehir Belediye Başkanı Hayrettin Güngör, defin işlemlerinin hukuki ve dini açıdan eksiksiz yapıldığını söyledi. Habertürk'te Mehmet Akif Ersoy'un sorularını yanıtlayan Güngör, istifa etmeyi düşünmediğini, sürecin adli ve hukuki boyutunun devam ettiğini belirtti. Ersoy'un ahlaki boyutu sorgulamasına karşılık Güngör, kamuoyunun bu konuda karar vereceğini ifade etti.
27 Şubat 2023

Yüksek Seçim Kurulu (YSK), deprem bölgesindeki seçim koşullarını ve güvenliğini değerlendirmek için bölgeye bir heyet gönderiyor. Heyet, depremden etkilenen 11 ili ziyaret edecek ve bir rapor hazırlayacak. Seçimlerin nasıl yapılacağı, oy kullanma yerleri ve güvenlik önlemleri bu rapor doğrultusunda belirlenecek. Ayrıca, depremzedelerin oy kullanabilmeleri için nüfus kayıtlarını taşımaları ve AFAD çalışanları ile gönüllülerin bulundukları ilde oy kullanmalarına olanak sağlayacak düzenlemeler gündemde.
27 Şubat 2023

Kahramanmaraş merkezli yaşanan büyük depremler sonrası, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, depremden etkilenen bölgelerdeki CHP'li belediyelerden rapor talep etti. Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Lütfü Savaş, deprem öncesi ve sonrası eleştirilerin odağında yer alıyor ve istifası isteniyor. Ancak Savaş, istifa etmeyeceğini belirtti. CHP içinde yapılan toplantıda Kılıçdaroğlu'na tam yetki verilirken, depremle ilgili belediye yönetimlerinin durumu bu rapor doğrultusunda değerlendirilecek.
26 Şubat 2023

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, Kahramanmaraş merkezli depremler sonrası İstanbul'un deprem riskine dikkat çekti. İstanbul Deprem Bilim Kurulu'nun toplantısında konuşan İmamoğlu, Türkiye'nin ve İstanbul'un deprem gerçeğini kabul etmenin önemini vurguladı. İstanbul'da yaşayan vatandaşların deprem konusunda kaygılı olduğunu belirten İmamoğlu, deprem bölgesindeki gözlemlerinin kendisinde bir iç hesaplaşma başlattığını ve İstanbul'da böyle bir felakete izin vermeyeceğine dair söz verdiğini ifade etti. Ayrıca, İstanbul'un depreme hazırlıklı hale getirilmesi için ciddi kaynaklara ihtiyaç duyulduğunu ve hükümete bu konuda iş birliği çağrısında bulundu.
25 Şubat 2023

Kocaeli'nin İzmit ilçesinde, 1999 depreminde hasar gören ve riskli yapı olarak belirlenen Kınay İş Merkezi'nin yıkımına başlandı. İzmit Belediyesi'nin talebi üzerine Kocaeli Belediyesi tarafından yürütülen yıkım işlemi için trafik düzenlemesi yapıldı ve çevre güvenliği alındı. Yıkım çalışmalarının iki gün içinde tamamlanması hedefleniyor.
25 Şubat 2023
İşaretlediklerim