Türk ekiplerin, Tayvanlı arama kurtarma ekibine itibar kazanmak amacıyla müdahale ettiği yönündeki iddialar, Ankara'daki Tayvan diplomatik misyonu tarafından yalanlandı. Tayvan'ın resmi haber ajansı CNA'ya konuşan çevirmen Prof. Yılmaz Keskin, Tayvanlı ekibin enkaz altında hayatta kalanları ararken Türk yetkililer tarafından kibarca uzaklaştırıldığını iddia etmişti. Tayvan diplomatik misyonu, herkesin ortak gayesinin hayat kurtarmak olduğunu ve Tayvanlı ekibin uluslararası koordinasyon merkezi ve yerel yönetimle işbirliği içinde çalıştığını belirtti. Tayvanlı ekip, arama kurtarma çalışmalarında kritik saatlerin geçmesi üzerine 12 Şubat'ta ülkelerine dönmüştü.
14 Şubat 2023

Tarım ve Orman Bakanlığı, depremler sonucu yaban hayatı ve yaşam alanlarının zarar görmesi sebebiyle 2022-2023 Av Dönemi'ni yeniden değerlendirerek, ülke genelinde kara avcılığını ikinci bir duyuruya kadar yasakladı. Bu karar, 4915 sayılı Kara Avcılığı Kanunu'nun ilgili maddeleri gereğince alındı. Yaban hayatının ve doğal kaynakların korunması amacıyla alınan bu önlem, deprem felaketinin etkilerini azaltmayı hedefliyor.
14 Şubat 2023

Kahramanmaraş merkezli depremlerden dokuz gün sonra, Hatay Antakya'da yabancı uyruklu Muna Dabul 204 saat, öğretmen Emine Akgül ise 201 saat sonra enkaz altından kurtarıldı. Adıyaman'da ise 17 yaşındaki Muhammed Enes Yeninar ve ağabeyi Baki Yeninar ile 18 yaşındaki Muhammed Cafer Çetin, 198 saat sonra enkazdan çıkarılarak hastaneye kaldırıldı. Bu olaylar, 1992 Erzincan depreminde 187 saat sonra kurtarılan hemşire Nurcan Eraslan'ı hatırlattı.
14 Şubat 2023

Adıyaman'da yaşayan bir depremzede, şehrin depremden sonraki üç gün boyunca kaderine terk edildiğini iddia ederek yetkililere tepki gösterdi. Sağlık çalışanı olduğunu belirten depremzede, canlı yayında yaptığı açıklamada insanların soğuktan ve açlıktan öldüğünü, yerel ve üst düzey yöneticilerin bölgede bulunmadığını ifade etti. Ayrıca kriz yönetiminin başarısız olduğunu ve tüm sorumluların bu durumdan dolayı suçlu olduğunu dile getirdi.
14 Şubat 2023

Kahramanmaraş merkezli depremler, Türkiye'nin afetlere ne kadar hazırlıksız olduğunu gözler önüne serdi. Dünya Sağlık Örgütü'nün afet yönetimi çizelgesine göre, afet yönetimi afet öncesi ve sonrası olmak üzere iki ana bölüme ayrılıyor. Afet öncesi hazırlık adımları risk değerlendirmesi, önlem alma ve hazır oluşu kapsarken, afet sonrası müdahale, yardım, rehabilitasyon ve yeniden yapılanma süreçlerini içeriyor. 2023 Kahramanmaraş depremlerinde 31 binden fazla insan hayatını kaybetti ve 81 binden fazla insan yaralandı, 41 bin 791 bina yıkık ya da yıkılacak durumda.
14 Şubat 2023

6 Şubat'ta Kahramanmaraş merkezli yaşanan deprem sonrasında, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın verdiği bilgilere göre, 10 ilde etkilenen nüfus 20 milyona yaklaşırken, 81 binden fazla yaralıdan çoğu taburcu edildi. Arama kurtarma ekipleri 8 binden fazla kişiyi enkaz altından sağ olarak kurtardı. Deprem bölgesinde 41 bin 791 bina yıkık ya da yıkılacak durumda bulunuyor ve 33 bin 143 binada ağır hasar tespit edildi.
14 Şubat 2023

Türkiye'de yaşanan depremler sonrası borsada yaşanan sert düşüşler ve işlem iptallerinin ardından, borsayı desteklemek amacıyla Bireysel Emeklilik Sistemi'nde (BES) devlet katkısı portföyünde borsa payı yüzde 10'dan yüzde 30'a çıkarıldı. Bu düzenlemeyle, 10 günlük uyum sürecinde borsaya 10 milyar TL'ye kadar giriş yapılması ve hisse senetlerine 25 milyar liraya kadar giriş olabileceği öngörülüyor. Uzmanlar, bu önlemlerin kısa vadeli sonuçlar doğuracağını belirtiyor.
14 Şubat 2023

Kahramanmaraş ve Adıyaman'da meydana gelen depremler sonrasında 198'inci saatte üç kişi daha kurtarıldı. Uzmanlar, enkaz altında hayatta kalma süresinin yaralanma derecesi, mevsim koşulları, enkaz altındaki koşullar, su ve temiz hava erişimi, genel sağlık ve mental durum gibi değişkenlere bağlı olduğunu belirtiyor. Genellikle ilk 24 saat içinde kurtarmalar gerçekleşirken, beşinci ila yedinci günlerden sonra hayatta kalanları bulmak nadirdir. Ancak, geçmişte 27 gün sonra bile sağ kurtulanlar olmuştur.
14 Şubat 2023

Hürriyet Genel Yayın Yönetmeni Ahmet Hakan, 7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki depremler sonucu yaşanan can ve mal kayıplarının ardından, bu felakete zemin hazırlayan ihmaller konusunda yerel yönetimler, mühendis odaları ve müteahhitlerin sorumluluğuna dikkat çekti. Hakan, hükümetin bu konudaki rolünü eleştirmeden, geçmişteki benzer durumlarda tek bir kişiye yüklenen sorumluluğun bu kez farklı olması gerektiğini vurguladı. Ayrıca, depremlerle birlikte hükümetin imar barışı düzenlemelerinin de yeniden tartışılmaya başlandığı ve bu düzenlemenin olası depremlerde can ve mal kaybını artırabileceği belirtildi.
14 Şubat 2023

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık, deprem sonrasında bakanlık himayesine alınan çocukların durumu hakkında bilgi verdi. Bakanlığın kayıtlarında 1362 çocuk olduğunu, bunlardan 1071'inin kimlik tespitinin yapıldığını, ancak 291 çocuğun kimliğinin henüz belirlenemediğini belirtti. Yanık, çocukların aileleri bulunmadan veya kimlik tespitleri yapılmadan herhangi bir işlem yapılmayacağını ve bakım tekliflerinin değerlendirilmeyeceğini ifade etti.
14 Şubat 2023

Kahramanmaraş merkezli iki büyük deprem sonrasında 31 bin 643 kişinin hayatını kaybettiği açıklandı. Bakan Murat Kurum, 10 ilde 41 bin 791 binanın yıkık, acil yıkılacak veya ağır hasarlı olduğunu belirtti ve ağır hasarlı binaların yıkılacağını ifade etti. Vatandaşların AFAD'ın koordinasyonu dışında evlerinden eşya almamaları konusunda uyarıda bulundu. Hasar tespitlerinin bir hafta içinde tamamlanması planlanıyor ve ay sonuna kadar inşaat faaliyetlerinin başlatılması hedefleniyor.
14 Şubat 2023

Kahramanmaraş merkezli 7,7 büyüklüğündeki depremde ağır hasar gören illerden Hatay'da, CHP'li Belediye Başkanı Lütfü Savaş'a tepkiler yükseliyor. Depremde yakınlarını kaybeden Antakyalı oyuncu Mehmet Ali Gümüş, Savaş'ın şehre hizmet etmediğini ve yakınlarına ihale dağıttığını iddia ederek istifa etmesini talep etti. Gümüş, Savaş'ın Expo gibi projelere milyarlarca dolar harcayacağına şehri depreme dayanıklı hale getirmesi gerektiğini belirtti ve hesap vermesi gerektiğini ifade etti.
14 Şubat 2023

Kahramanmaraş merkezli büyük depremler sonrası, bulaşıcı hastalıkların yayılma riski arttı. DSÖ, üçüncü seviye acil durum ilan etti ve bölgede su ve kanalizasyon sistemlerindeki zararlar nedeniyle enfeksiyon riskinin arttığına dikkat çekti. Halk sağlığı uzmanları, özellikle bebek ve çocukların enfeksiyonlardan korunması için temiz su, sanitasyon ve güvenli barınma gibi temel ihtiyaçların karşılanması gerektiğini vurguluyor. Ayrıca, bölgede aşı oranlarının düşük olması nedeniyle kızamık gibi aşıyla önlenebilir hastalıkların yayılma riski bulunuyor. Sağlık uzmanları, cenaze ve hayvan leşlerinin hızla gömülmesi, temel çevre sağlığı hizmetlerinin sağlanması ve risk gruplarının bölgeden tahliye edilmesi gerektiğini belirtiyor.
13 Şubat 2023

Türkiye'nin deprem sonrası yaptığı uluslararası yardım çağrısına 100'den fazla ülke yanıt verdi. Yabancı ekipler bir haftada 200'den fazla kişiyi kurtardı, ancak İspanyol ekip koordinasyonsuzluk nedeniyle daha fazla can kurtaramadıklarını belirtti. İspanyol ekip üyesi Pedro Frutos, makine kullanımının risklerine dikkat çekti ve daha iyi koordinasyonun daha fazla insanın kurtarılmasını sağlayabileceğini ifade etti. Ayrıca, Almanya, Avusturya ve İsrail ekipleri güvenlik endişeleri nedeniyle bölgeden ayrılmak zorunda kaldı.
13 Şubat 2023

Adıyaman'ın Besni ilçesinde depremde yıkılan altı binanın müteahhidi olan Şükrü İşitmen, AKP Besni İlçe Yönetim Kurulu üyesi çıktı ve daha önce Besni İlçe Eğitim Müdürlüğü tarafından ödüllendirilmişti. Maraş merkezli depremler sonrasında afetten etkilenen illerdeki savcılıklar, müteahhit ve inşaat sektörü çalışanlarına yönelik soruşturmalar başlattı. İşitmen İnşaat'ın sahibi Şükrü İşitmen, Adıyaman başsavcılığının yürüttüğü soruşturma kapsamında gözaltına alındı. İşitmen İnşaat, 2014 yılında Besni'nin vergi rekortmenleri arasına girmiş ve İşitmen, 2015'te eğitime katkılarından dolayı Besni İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından ödüllendirilmişti.
13 Şubat 2023

Kahramanmaraş merkezli yaşanan büyük depremler sonucunda, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum'un açıklamasına göre 10 ilde toplam 41 bin 791 bina yıkık veya ağır hasarlı olarak tespit edildi. İnşaat Mühendisleri Odası hasar seviyelerini ağır, orta ve az hasarlı olarak sınıflandırıyor. Deprem bölgesinde yaşayanlar, bakanlığın internet sitesi üzerinden binalarının hasar raporlarına ulaşabiliyor. Hasar tespit işlemleri gözle yapılan incelemelerle gerçekleştiriliyor ve 6 binden fazla uzman sahada çalışmalarını sürdürüyor.
13 Şubat 2023

Kahramanmaraş merkezli meydana gelen 7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki depremler sonrasında Adana'da yürütülen arama kurtarma çalışmaları sona erdi. Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci'nin Twitter üzerinden yaptığı açıklamaya göre, Adana'daki enkazlardan 34 kişi sağ olarak kurtarıldı, 418 kişi ise hayatını kaybetti. Türkiye genelindeki depremde ölenlerin sayısı son güncellemelere göre 31 bin 643'e ulaştı.
13 Şubat 2023

Kahramanmaraş merkezli depremler sonrası evsiz kalan binlerce insan için öğrenci yurtlarının kullanılması kararı alındı ve Türkiye genelinde üniversiteler uzaktan eğitime geçti. Bu karar çeşitli kesimler tarafından eleştirildi. Boğaziçi Üniversitesi ise, 20 Şubat 2023'te başlayacak bahar dönemi derslerini isteyen öğrencilerin sınıfta, isteyenlerin ise çevrimiçi olarak takip edebileceğini duyurdu. Ayrıca depremzede öğrencilere ders kayıtları ve eğitimle ilgili kolaylıklar sağlanacağı belirtildi.
13 Şubat 2023

Eski milli futbolcu Gökhan Zan, Kahramanmaraş merkezli depremler sonrasında bölgede hala girilmemiş enkazlar olduğunu ve arama kurtarma çalışmalarının yetersiz olduğunu belirtti. Zan, insanların artık sadece cesetlerini bulmayı umut ettiğini ve bu durumun onlara mutluluk vereceğini ifade etti. Ayrıca, enkaz altında kalanların yakınlarının, cesetlerin kepçelerle kaldırılacak molozlar arasında aranmasından endişe duyduğunu ve koordinasyon eksikliğinden şikayet ettiğini dile getirdi. Zan, insanların örf ve adetlerine göre son görevlerini yerine getirmek istediklerini vurguladı.
13 Şubat 2023

Türk yetkililer, Tayvanlı arama kurtarma ekibinin Türkiye'deki deprem bölgesinde itibar kazanmaya çalıştığını iddia etti. Kahramanmaraş merkezli depremler sonucu 31 bin 643 kişi hayatını kaybetti. Tayvanlı 130 kişilik ekip, Adıyaman'da AKUT ile birlikte çalıştı ancak çevirmen Prof. Yılmaz Keskin'in aktardığına göre, kurtarma faaliyetlerinde Tayvanlı ekibe 'çöküldüğü' ve 'oyuncak muamelesi' yapıldığı belirtildi. Tayvan'da ulusal itfaiye kurumu, arama kurtarma operasyonlarının insani bakış açısına dayandığını açıkladı.
13 Şubat 2023
İşaretlediklerim