4 Aralık 2024 Siyaset · Uluslararası İlişkiler

Fransa'da merkez sağ azınlık hükümeti güvenoyu alamayarak düştü

Fransa'da merkez sağ azınlık hükümeti, aşırı sağcı Ulusal Birlik partisinin desteğini çekmesiyle güvenoyu alamayarak düştü. Başbakan Michel Barnier, mecliste yapılan oylamada 331 milletvekilinin karşı oyuyla hükümetini kaybetti. Bu olay, Beşinci Cumhuriyet döneminde ikinci kez bir hükümetin düşmesi anlamına geliyor. Yeni Halk Cephesi ittifakı, hükümetin aşırı sağ ile işbirliği içinde olduğunu savunuyordu.

Benzer haberler

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, muhalefetin desteklediği gensoru önergesinin ardından hükümetin düşmesi üzerine Başbakan Michel Barnier'nin istifasını kabul etti. Macron, yeni bir başbakan atamak için 24 saat içinde harekete geçeceğini belirtti. Hükümetin düşmesi, solcu NFP ittifakının Barnier hükümetini aşırı sağ ile işbirliği yapmakla suçlaması ve aşırı sağcı RN'nin de gensoru önergesine destek vermesiyle gerçekleşti. Bu olay, Fransa'da 1962'den bu yana ilk kez bir hükümetin muhalefetin güvenoyunu alamayarak düşmesine yol açtı.
5 Aralık 2024

Fransa'da Başbakan Michel Barnier'in güven oylamasını kaybetmesi sonucu hükümet düştü. Sosyalist Parti Genel Sekreteri Olivier Faure, Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'a solcu ittifaktan bir başbakan ataması çağrısında bulundu. Solcu Yeni Halk Cephesi ittifakı, hükümetin düşmesinden Macron'u sorumlu tutarken, erken cumhurbaşkanlığı seçimleri talep etti. Macron'un, 5 Aralık'ta halka seslenerek yeni başbakanı açıklaması bekleniyor.
5 Aralık 2024

Fransa'da erken seçimlerin ikinci turunda solcu Yeni Halk Cephesi önde giderken, aşırı sağcı Marine Le Pen'in Ulusal Birlik Partisi üçüncü sıraya düştü. Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un ittifakı ise ikinci sırada yer aldı. İlk turda aşırı sağın yükselişi endişe yaratmış ve çeşitli partilerden adaylar aşırı sağa karşı birleşmişti. Mecliste hiçbir parti çoğunluğu sağlayamıyor.
7 Temmuz 2024

Fransa'da erken seçimlerin ikinci turunun ilk sonuçlarına göre solcu Yeni Halk Cephesi önde giderken, aşırı sağcı Marine Le Pen'in Ulusal Birlik Partisi üçüncü sırada yer aldı. Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un ittifakı ise ikinci sırada bulunuyor. İlk turda aşırı sağın birinci gelmesi üzerine çeşitli partilerden en az 200 aday yarıştan çekilerek aşırı sağa karşı en güçlü ittifakı desteklemeye karar vermişti. Mecliste çoğunluğu sağlamak için 289 sandalye gerekiyor.
7 Temmuz 2024

Son anketlere göre, Fransa'daki parlamento seçimlerinin ikinci turunda Marine Le Pen'in liderliğindeki aşırı sağcı Ulusal Birlik Partisi, mecliste çoğunluğu sağlamak için gerekli olan 289 sandalyeye ulaşamayacak. İlk turda yüzde 33,4 oy oranıyla birinci gelen Ulusal Birlik, ikinci turda 220 sandalyeyi geçemiyor. Çeşitli partilerden en az 200 adayın yarıştan çekilerek aşırı sağa karşı ittifak oluşturması, Ulusal Birlik'in mecliste çoğunluğu sağlamasını engelliyor. Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un Birlik ittifakı ise 110-135 sandalye alıyor.
5 Temmuz 2024
Daha fazla

Haber, Fransa'da bir hükümetin düşmesiyle ilgili olup, siyasi bir gelişmeyi aktarmaktadır. Bu tür olaylar, siyasi süreçlerin doğal bir parçası olarak değerlendirilebilir ve doğrudan iyi ya da kötü olarak nitelendirilemez. Hükümetin düşmesi, siyasi dengelerin değişmesi anlamına gelir ve bu durumun olumlu ya da olumsuz etkileri, farklı bakış açılarına göre değişebilir.

İşaretlediklerim