7 Şubat 2023 Toplumsal Sorunlar · Afet ve Acil Durum Yönetimi

Adıyaman'da deprem sonrası yetersiz kurtarma çalışmaları ve yaşanan sıkıntılar

6 Şubat'ta meydana gelen depremler sonrası Adıyaman merkezine AFAD ekiplerinin ulaşamadığı ve kurtarma çalışmalarının yetersiz kaldığı belirtiliyor. Şehirdeki kurtarma ekibi sayısı 20'yi geçmiyor ve ekipman eksikliği yaşanıyor. Market ve dükkanların kapalı olması nedeniyle vatandaşlar temel ihtiyaçlarını karşılamakta zorlanıyor. Enkaz altında kalanların yakınları ise kendi imkanlarıyla kurtarma çalışmaları yapmaya çalışıyor ve temel ihtiyaçlarının karşılanmasını bekliyor.

Benzer haberler

Kahramanmaraş merkezli deprem sonrası Adıyaman'da yardım ekiplerinin geç ulaşması, yetersiz ekipman ve koordinasyonsuzluk nedeniyle birçok kişi enkaz altında hayatını kaybetti. İlk günlerde kurtarma çalışmaları yetersiz kalırken, şehirde yağmacılık olayları da baş gösterdi. İnsanlar temel ihtiyaçlarını karşılamakta zorlanırken, yağmacılıkla mücadelede silah kullanımı ve 'vur emri' iddiaları ortaya çıktı. Sosyal medya üzerinden yayılan bilgilerle Suriyelilerin yağmacılıkla suçlanması ve linç edilme korkusu yaşanıyor. Valilikte ise karmaşa hakim ve yardım çalışmalarında koordinasyon eksikliği göze çarpıyor. Depremzedelerin hükümete yönelik öfkesi artarken, AKP'ye olan güvenin sarsıldığı belirtiliyor.
11 Şubat 2023

Antakya'da depremin üçüncü gününde ambulans sesleri umut kaynağı olurken, kurtarma çalışmaları gece yavaşlıyor ve gündüz hızlanıyor. İnşaat işçileri farklı şehirlerden yardıma koşuyor. AFAD ekiplerinin sayısı artmış olsa da her enkazda ekip bulunmuyor. Yardım TIR'ları bürokrasi nedeniyle kente giremeyince yardımlar dağıtılamıyor ve çöp haline geliyor. Çadırlar kurulmaya başlanırken, vatandaşlar eşyalarını taşıyacak araç arıyor. İlhan Ateş gibi bazı depremzedeler, yıkımdan yerel yönetimleri sorumlu tutuyor. Kentte tuvalet sıkıntısı yaşanıyor ve insanlar ihtiyaçlarını gidermek için çevreyi kullanıyor. Kurtarma çalışmalarında ise yerel ve yabancı ekipler arasında gerginlikler yaşanıyor.
16 Şubat 2023

Kahramanmaraş'ın Pazarcık ilçesinde 7,7 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi ve Adıyaman merkezde birçok bina yıkıldı. Adıyaman Valisi 28 kişinin hayatını kaybettiğini açıkladı, ancak arama kurtarma ekipleri henüz bölgeye ulaşamadı. Vatandaşlar enkaz altındaki yakınlarını kendi çabalarıyla kurtarmaya çalışıyor. Hastaneler dolu olduğu için birçok yaralı dışarıda beklemek zorunda kalıyor ve iletişim hatları kesik durumda.
6 Şubat 2023

Adıyaman'da yaşayan bir depremzede, 6 Şubat'ta meydana gelen depremler sonrasında yetkililerin yetersiz müdahalesine ve ilgisizliğine isyan etti. Enkaz altında üç çocuğu ve eşi bulunan vatandaş, yetkililerin gerekli yönlendirmeyi yapmadığını ve seslerinin duyulmadığını ifade etti. Depremler, Kahramanmaraş merkezli olup çevre illeri de etkiledi ve son bilgilere göre ölü sayısı 16,546'ya yükseldi.
9 Şubat 2023

Güneydoğu Türkiye'de yaşanan 7,7 büyüklüğündeki depremin ardından 15 saat geçmesine rağmen AFAD'ın birçok bölgeye ulaşamadığı bildiriliyor. Vatandaşlar, devlet kurumlarının yardımının olmadığını belirterek, arama kurtarma çalışmalarını kendi başlarına yürütüyorlar. Enkaz altında yakınları bulunanlar, yetkililere yardım çağrısında bulunuyor. Ayrıca, deprem sonrası 107 artçı sarsıntı daha yaşandığı ve bu sarsıntıların birinin 6,6 büyüklüğünde olduğu kaydediliyor.
6 Şubat 2023
Daha fazla

Deprem sonrası kurtarma çalışmalarının yetersiz kalması ve insanların temel ihtiyaçlarını karşılayamaması gibi olumsuz durumlar, haberin kötü bir olayı yansıttığını göstermektedir. Enkaz altında kalan insanların yakınlarının kendi imkanlarıyla kurtarma çalışması yapmak zorunda kalması ve yaşanan ekipman eksikliği, haberin kötü doğasını pekiştirmektedir.

İşaretlediklerim