26 Nisan 2023 Diplomasi · Uluslararası İlişkiler

Çin Devlet Başkanı Şi Cinping, Ukrayna'da barış sağlanması için özel temsilci atayacağını açıkladı

Çin Devlet Başkanı Şi Cinping, Ukrayna Devlet Başkanı Zelenski ile işgalden bu yana ilk defa telefon görüşmesi gerçekleştirdi. Görüşmede, Ukrayna'daki çatışmaya siyasi bir çözüm bulmak amacıyla bir heyet ve Çin hükümetinin özel temsilcisini göndereceğini belirtti. Çin'in tarafsızlık iddiasına rağmen, Rusya ile yakın ilişkileri ve Moskova yanlısı pozisyonları nedeniyle eleştirildiği belirtiliyor.

Benzer haberler

Çin Devlet Başkanı Şi Cinping'in Rusya ziyareti sırasında, iki ülke liderleri Ukrayna krizinin diyalog yoluyla çözülmesi gerektiğini vurgulayan bir ortak bildiri yayımladı. Bildiride, çatışmaların durdurulması ve sorunun diyalog yoluyla çözülmesi çağrısı yapıldı, ABD ve Batılı ülkelerin tavrı eleştirildi ve Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyinin onay vermediği yaptırımlara karşı çıkıldı. Putin, barış görüşmelerinin devamı konusunda Batı ve Kiev'in hazır olmadığını belirtti.
22 Mart 2023

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın davetiyle Türkiye'ye bir çalışma ziyareti gerçekleştirecek. Ziyaret kapsamında Erdoğan ile baş başa görüşmeler yapılacak ve iki ülke heyetleri arasında da görüşmeler gerçekleştirilecek. Görüşmelerde, Ukrayna savaşı ve 17 Temmuz'da sona erecek olan tahıl koridoru anlaşmasının geleceği ele alınacak. Rusya'nın anlaşmayı uzatma konusunda isteksiz olduğu belirtiliyor.
6 Temmuz 2023

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Ortodoksların Noel dönemi nedeniyle Ukrayna'da 6-7 Ocak tarihlerinde 36 saatlik ateşkes ilan etti. Ancak Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski, bu hamleyi Ukrayna ordusunun ilerleyişini engellemek ve Rusya'nın savaş kapasitesini artırmak için bir fırsat olarak değerlendirdi. Zelenski, Rusya'nın yeni bir saldırı hazırlığında olduğunu ve Rus askerleri ülkede kaldıkça savaşın süreceğini belirtti.
6 Ocak 2023

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski, İtalyan devlet televizyonu RAI'de katıldığı bir programda, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Ukrayna ile olan savaştan bir çıkış yolu aradığını ve bu savaşın bir hata olduğunun farkında olduğunu öne sürdü. Zelenski, Putin'in nükleer silahları bir çıkış yolu olarak görmeyeceğini ve Rusya'da Putin'den sonra daha sert bir liderin gelmesini beklemiyor. Ayrıca, Ukrayna'nın en büyük reformunun AB'ye katılmak olduğunu ve devlet reformlarını sürdürdüklerini belirtti. Zelenski, Putin durdurulmazsa 3. Dünya Savaşı'nın çıkabileceği uyarısında bulundu ve İtalya Başbakanı Giorgia Meloni'yi Kiev'e davet etti.
18 Ocak 2023

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski, Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik olası yeni saldırılarına karşı hazırlık yaptıklarını ve bu bağlamda uluslararası destek arayışında olduklarını belirtti. Zelenski, Kanada, Britanya, Hollanda ve Norveç başbakanları ile telefon görüşmeleri yaparak durumu ele aldı. Ayrıca, Rusya'nın sivil altyapıya saldırılar düzenlediğini ve Donetsk bölgesindeki bir buz arenasının Rus füze saldırısı sonucu yıkıldığını ifade etti.
4 Ocak 2023
Daha fazla

Haberde, Çin Devlet Başkanı'nın Ukrayna Devlet Başkanı ile görüşmesi ve siyasi çözüm bulma amacıyla heyet gönderme kararı gibi diplomatik bir girişimden bahsedilmektedir. Bu durum, çatışmanın çözümüne yönelik olumlu bir adım olarak görülebilir. Ancak, haberde aynı zamanda Çin'in tarafsızlık iddiasının sorgulandığı ve Rusya ile olan yakın ilişkileri nedeniyle eleştirildiği de belirtilmektedir. Bu durum, haberin olumlu veya olumsuz bir sonuç doğuracağının belirsiz olması nedeniyle haberin doğası 'neutral' olarak sınıflandırılabilir.

İşaretlediklerim