22 Eylül 2024 Ekonomi · Vergi · denetim

Hazine ve Maliye Bakanlığı, yat ve tekne satışlarında 1,4 milyar liralık vergi kaybı tespit etti

Hazine ve Maliye Bakanlığı, 2021-2023 yılları arasında yapılan yat ve tekne satışlarında 1,4 milyar liralık vergi kaybı tespit etti. Gelir idaresi, turizm bölgelerindeki lüks harcamaları yakından takip ederek, özel yat ve tekne satışlarını inceleme altına aldı. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı verileriyle uluslararası bilgi değişimi kapsamında elde edilen bilgileri çapraz kontrol eden bakanlık, 45 binin üzerinde özel tekne ve yat satışında yüksek miktarda vergi kaybı belirledi. 15 bin gerçek kişi ve 1527 şirketin satış bedelleriyle beyan edilen fiyatlar arasında büyük fark bulunduğu tespit edildi.

Benzer haberler

Hazine ve Maliye Bakanlığı, araç kiralama sektöründe yaptığı denetimlerde 5 bin 600 firmada 1,7 milyar liralık kayıt dışı hasılat tespit etti ve 500 milyon lira ceza kesti. Gelir İdaresi Başkanlığı, kayıt dışı ekonomiyle mücadele kapsamında bu sektördeki hızlı büyüme ve artan hasılatları incelemeye aldı. Denetimlerde gelir vergisi, kurumlar vergisi ve KDV matrahlarında önemli farklar bulundu. Bu durum, sektördeki kayıt dışı faaliyetlerin boyutunu gözler önüne serdi.
3 Kasım 2024

Hazine ve Maliye Bakanlığı, otomotiv sektöründe sıfır araçlarda stokçuluk yapıldığı ve vergi kaçakçılığına yol açıldığı şikayetleri üzerine inceleme başlattı. İstanbul, Ankara ve İzmir başta olmak üzere 39 ilde, 13 distribütör ve 256 bayi üzerinden yapılan 260 bin araç satışı inceleniyor. Bayilere elden para verilip verilmediği ve haksız fiyat artışları konuları araştırılıyor. Bakanlık, sektördeki dengesizlikleri gidermek ve mağduriyet yaratanlara yaptırımlar uygulamak için gerekli işlemleri hızla yürüteceğini belirtti.
5 Şubat 2023

Hazine ve Maliye Bakanlığı, vergi kaçırmak amacıyla IBAN üzerinden tahsilat yapan 250 mükellefi inceledi ve toplamda 250 milyon lira ceza kesti. İncelemeler sonucunda 1,5 milyar liralık kazancın kayıt dışı bırakıldığı tespit edildi. Ceza kesilenler arasında lüks restoran zincirleri, değerli taş ve kuyumculuk markaları, yedek parça işletmeleri, düğün-organizasyon işletmeleri, sosyal medya fenomenleri, sanal pazar işletmeleri ve gayrimenkul ile araç alım-satımı yapan kişiler bulunuyor. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, denetimlerin artarak devam edeceğini ve kayıt dışı faaliyetlerin takip edileceğini belirtti.
14 Eylül 2024

Hazine ve Maliye Bakanlığı, gelir beyanı veya şirket ortaklığı olmayan ya da ortaklığı olmasına rağmen kâr dağıtımı yapmamış mükelleflerin sahip olduğu 7 bin 885 lüks aracı tespit etti. Bu araçlardan 500'ü vergi incelemesine sevk edildi. İncelemeler sonucunda, bazı araç sahiplerinin gelir beyanında bulunmadığı veya şirketlerinin kâr dağıtımı yapmadığı belirlendi. Vergi Denetim Kurulu, yasal bir kaynak tespit edilemeyen araçlarla ilgili kara para araştırması yapılacağını duyurdu.
29 Temmuz 2024

Ticaret Bakanlığı, 2024 yılı başından 15 Eylül'e kadar yaptığı fahiş fiyat denetimlerinde 1274 gerçek ve tüzel kişiye toplam 327 milyon 376 bin 495 TL idari para cezası kesti. Denetimlerde otomotiv, emlak ve kuyum sektörlerine de toplamda 129 milyon 766 bin 181 lira ceza uygulandı. Ayrıca Haksız Fiyat Değerlendirme Kurulu, 46 halci ve iki tavukçuluk firmasına toplamda 30 milyon 74 bin 880 lira ceza verdi. Denetimler, fahiş fiyat uygulamalarını engellemeyi ve piyasa düzenini korumayı amaçlıyor.
16 Eylül 2024
Daha fazla

Haberde, Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın yat ve tekne satışlarında büyük miktarda vergi kaybı tespit ettiği belirtiliyor. Bu durum, vergi kaçakçılığı ve mali usulsüzlüklerin varlığını gösterdiği için olumsuz bir gelişme olarak değerlendirilebilir.

İşaretlediklerim