17 Kasım 2023 İtalya · Yasalar · Gıda ve Tarım

İtalya parlamentosu laboratuvarda üretilen yapay etin üretimini ve satışını yasakladı

İtalya parlamentosu, omurgalı hayvan hücre kültürleri veya dokularından elde edilen gıda ve yem üretimini yasaklayan bir yasa tasarısını onayladı. Yasa kapsamında, yasağa uymayanlara 10-60 bin avro arası para cezası uygulanacak. Ayrıca, bitkisel ürünlerin 'biftek' ve 'salam' gibi isimlerle satılması da yasaklandı. Yasanın amacı İtalya mutfağını ve tarım sektörünü korumak olarak belirtiliyor.

Benzer haberler

İtalya hükümeti, hayvan hücrelerinden laboratuvar ortamında üretilen gıda ve yemlerin üretimini, satışını, kullanımını ve ithalatını yasaklayan bir yasa tasarısını onayladı. Tarım ve Gıda Egemenliği Bakanı Francesco Lollobrigida, yasal düzenlemenin ülkenin kültür ve geleneğini koruma amacı taşıdığını ve laboratuvar üretimi gıdaların işsizlik ve biyo-çeşitliliğe zarar verme riski taşıdığını belirtti. Sağlık Bakanı Orazio Schillaci, sentetik gıdaların etkileri hakkında yeterli bilimsel araştırma olmadığını vurguladı. Yasa tasarısı parlamentodan geçerse, yasağı ihlal edenlere 10 bin ile 60 bin avro arası para cezaları uygulanacak.
29 Mart 2023

Güney Kore parlamentosu, ülkede yüzyıllardır süregelen köpek eti tüketimini yasaklayan bir yasayı onayladı. Yasa, Kabine Konseyi ve Başkan Yoon Suk Yeol tarafından onaylandıktan sonra yürürlüğe girecek ve 2027'den itibaren köpek eti tüketimi, üretimi ve ticareti yasadışı olacak. Yasağa uymayanlar 2-3 yıl hapis cezası alabilecek. Geçmişte benzer yasa tasarıları, sektördeki kişilerin ve geçim kaynakları etkilenecek olan çiftçilerin ve restoran sahiplerinin protestoları nedeniyle başarısız olmuştu.
9 Ocak 2024

İtalya'da, Başbakan Giorgia Meloni liderliğindeki sağ koalisyon hükümetinin büyük ortağı aşırı sağcı İtalya’nın Kardeşleri (FdI) partisinin hazırladığı, taşıyıcı anneliğin 'evrensel suç' sayılmasına yönelik yasa tasarısı Temsilciler Meclisi'nde kabul edildi. Tasarı, Senato'dan da onay alması halinde yasalaşacak ve İtalya'da taşıyıcı annelik uygulaması evrensel bir suç haline gelecek. Bu yasa tasarısının amacının, taşıyıcı annelik uygulaması için yurt dışına gidilmesini engellemeyi amaçladığı belirtiliyor.
27 Temmuz 2023

Aydın'ın İncirliova ilçesinde bir iş yerinde yapılan operasyonda 11 ton sahte zeytinyağı bulundu. İş yerinde sahte zeytinyağı üretildiği bilgisi üzerine harekete geçen İlçe Emniyet Müdürlüğü ekipleri, taklit markalarla satışa hazırlanmış ürünleri ele geçirdi. İş yeri sahibine adli ve idari işlemler başlatılırken, içerisinde pamuk ve ayçiçeği yağı karışımı bulunan yağ tankları da mühürlendi.
19 Ocak 2024

Aksaray Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Alptekin Karagöz, buğday ve genetiği değiştirilmiş organizmalar (GDO) hakkında bilgi verdi. Karagöz, dünyada genetiği değiştirilmiş buğday satışının olmadığını, Türkiye'de de GDO buğday ve buğday ürünlerinin bulunmadığını belirtti. Türkiye'nin genetiği değiştirilmiş ürün üretimini yasakladığını ancak ithalatına izin verdiğini söyledi. Ayrıca, buğdayın geleneksel ıslah yöntemleriyle geliştirildiğini ve GDO olmadığını ifade etti. Gluten konusunda ise, glutenin sadece Çölyak hastalığı ve gerçek Çölyak dışı gluten hassasiyeti olan kişiler için problem oluşturduğunu, diğer kişilerin buğday içeren gıdalardan kaçınmasına gerek olmadığını belirtti.
30 Eylül 2023
Daha fazla

Bu haber, İtalya parlamentosunun belirli bir yasa tasarısını onayladığını bildiriyor. Bu durum, bazı insanlar için olumlu, bazıları için olumsuz olabilir. Örneğin, hayvan hakları savunucuları veya veganlar bu durumu olumsuz olarak değerlendirebilirken, geleneksel tarım sektörü veya İtalyan mutfağını korumak isteyenler için olumlu olabilir. Bu nedenle, haberin doğası nötrdür.

İşaretlediklerim