15 Mart 2024 Ekonomi · Sosyal Politikalar

Simit fiyatlarının belirlenmesi için yeni düzenleme

Murat Muratoğlu, Türkiye'de artan fakirlik seviyesine ve simit gibi temel gıda maddelerinin fiyatlarının hükümet tarafından belirlenmesine dair yeni bir düzenlemeyi ele alıyor. Resmi Gazete'de yayımlanan değişiklikle, simit fiyatlarının belirlenmesinde ilgili federasyon ve Ticaret Bakanlığı'nın olumlu görüşü aranacak. Muratoğlu, bu durumu, hükümetin ekonomik yönetimdeki başarısızlıklarını örtbas etme çabası olarak yorumluyor ve temel gıda maddelerine erişimde yaşanan zorluklara dikkat çekiyor.

Benzer haberler

Resmi Gazete'de yayımlanan yeni düzenlemeye göre, simit fiyat tarifelerinde değişiklik yapılabilmesi için Ticaret Bakanlığı'nın olumlu görüşü gerekecek. Bu karar, simit ve bazı ekmek çeşitlerinin fiyatlarının belirlenmesi sürecinde yerel yönetimler ve ilgili meslek komiteleri ile yapılan değerlendirmelerin ardından Bakanlık onayına sunulmasını zorunlu kılar. Bakanlık olumsuz görüş bildirdiği takdirde, yeni bir tarife teklifi hazırlanıp yeniden onay için sunulacak. Ayrıca, Ankara'da yapılan bir simit zammı bu yeni düzenleme nedeniyle iptal edildi.
30 Nisan 2024

Türkiye Esnaf ve Sanatkârları Konfederasyonu tarafından yayınlanan yeni yönetmelikle, ekmek ve simit fiyatlarının belirlenmesinde Ticaret Bakanlığı'ndan olumlu görüş alınması zorunlu hale getirildi. Fiyatlar, il genelinde oluşturulacak bir komisyon tarafından değerlendirilecek ve Ticaret Bakanlığı'nın olumlu görüşü alındıktan sonra onaylanacak. Bakanlığın olumsuz görüş bildirmesi durumunda ise revize edilen fiyatlar, komisyon toplanmaksızın bakanlığın tekrar değerlendirmesine sunulacak.
14 Mart 2024

Ankara'da yaşanan ekonomik kriz ve yüksek enflasyon nedeniyle simit fiyatlarına zam yapıldı ve yeni fiyat 7 TL olarak belirlendi. Ankara Simitçiler Odası Başkanı Savaş Delibaş, zam kararının gerekçelerini doğal gaz ve elektrik fiyatlarındaki artış, un ve susam fiyatlarındaki yükseliş, kira maliyetlerinin artması ve asgari ücretteki zam olarak sıraladı. Ayrıca İstanbul Fırıncılar Odası Başkanı Erdoğan Çetin, İstanbul'da 200 gram ekmeğin maliyetinin 4,5 ile 4,80 lira arasında olduğunu ve fiyat artışının şubat ayında değerlendirileceğini belirtti.
22 Ocak 2023

Ankara'da simit fiyatı 7 liradan 10 liraya çıktı. Simitçiler Odası Başkanı Savaş Delibaş, zammın nedenini mazot, susam ve un fiyatlarındaki artışa, paranın alım gücünün düşmesine ve yüksek kira maliyetlerine bağladı. Delibaş, zammın kendileri tarafından yapılmadığını, sadece güncellendiğini belirtti.
1 Ağustos 2023

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Türkiye'deki kiralık konut fiyatlarının artışını kontrol altına almak için konut arzının artırılacağını belirtti. Murat Muratoğlu, bu yaklaşımı eleştirerek, ekonominin genel durumunun iyileştirilmesi halinde konut ve kira fiyatlarının da normalleşeceğini savunuyor. Muratoğlu, AKP'nin 22 yıldır ekonomiyi canlı tutmak için inşaat sektörüne odaklandığını ve bu süreçte yüzbinlerce yeni konut inşa edildiğini, ancak ülkeye kabul edilen mültecilerin de konut talebini artırdığını ifade ediyor.
13 Şubat 2024
Daha fazla

Haberde Türkiye'de artan fakirlik seviyesi ve temel gıda maddelerinin fiyatlarının hükümet tarafından belirlenmesi gibi konular ele alınıyor. Bu durum, halkın temel ihtiyaç maddelerine erişiminde yaşanan zorlukları ve ekonomik yönetimdeki başarısızlıkları gösteriyor. Dolayısıyla, haberin içeriği olumsuz bir durumu yansıttığı için 'kötü' olarak sınıflandırılmıştır.

İşaretlediklerim