13 Şubat 2024 Hukuk · İnsan Hakları

Prof. Dr. Şebnem Korur Fincancı'nın raporları nedeniyle suçlanması eleştirildi

Prof. Dr. Şebnem Korur Fincancı, mesleki faaliyetleri ve insan hakları savunuculuğu nedeniyle çeşitli davalarda suçlanmıştır. Adnan Oktar ve DHKP-C davalarında verdiği bilirkişi raporları ve görüşler nedeniyle yargılanmış, yandaş medya tarafından linçe uğramıştır. Son olarak, Adnan Oktar davasında işkence gördüğüne dair verdiği rapor nedeniyle eleştirilmiş, ancak Yüksek Mahkeme, Adli Tıp Kurumu'nun raporunu değil, Fincancı'nın raporunu esas alarak karar vermiştir. Bu durum, bazı çevreler tarafından yanlış anlaşılmış ve eleştirilmiştir.

Benzer haberler

Prof. Dr. Şebnem Korur Fincancı, Adnan Oktar suç örgütü üyeleri için sahte işkence raporu hazırladığı iddialarına Diken'e konuşarak yanıt verdi. Fincancı, işkenceyi meşrulaştırmak için belgeselin araç olarak kullanıldığını belirtti ve hekimlik yemini gereği kimseye adres sormadan, taraf gözetmeksizin işkenceyi belgelediğini vurguladı. Ayrıca, işkence raporlarının mahkemede etkili olmadığını, yargının işkenceyi örtbas ettiğini ifade etti. Fincancı, işkenceye karşı mücadele edenlerin kriminalize edilip düşmanlaştırılmaya çalışıldığını da ekledi.
12 Şubat 2024

Türk Tabipleri Birliği (TTB) Merkez Konseyi Başkanı Şebnem Korur Fincancı, 'örgüt propagandası yapmak' suçlamasıyla yargılandığı davada iki yıl sekiz ay 15 gün hapis cezasına çarptırıldı ve 76 gün tutuklu kaldıktan sonra tahliye edildi. Mahkeme, ceza onanırsa Fincancı'nın doktorluk mesleğini icra etmesini yasaklayabilecek bir maddeyi de uyguladı. Duruşma, yoğun güvenlik önlemleri altında ve çok sayıda izleyici ve avukatın katılımıyla gerçekleşti. Fincancı'nın evinde yapılan aramada el konulan bir kitap, dosyada delil olarak saklanacak.
11 Ocak 2023

Türk Tabipleri Birliği Merkez Konseyi Başkanı Şebnem Korur Fincancı, 'örgüt propagandası yapmak' suçundan aldığı iki yıl sekiz ay 15 gün hapis cezasının ardından tahliye edildi. Kuzey Irak'ta Türk Silahlı Kuvvetleri'nin kimyasal silah kullandığı iddialarını araştırılması gerektiğini belirttikten sonra iktidar tarafından hedef gösterilen Fincancı, Bakırköy Cezaevi'nden çıkışında coşkulu bir kalabalık tarafından karşılandı. Fincancı, basın emekçilerine teşekkür ederek, gerçeklerin paylaşılmasının hem hekimlerin hem de basın emekçilerinin sorumluluğu olduğunu vurguladı.
11 Ocak 2023

Türk Tabipleri Birliği'nin eski başkanı Prof. Dr. Şebnem Korur Fincancı, Türk Silahlı Kuvvetleri'nin Kuzey Irak'ta kimyasal silah kullandığı iddialarını araştırma çağrısı yaptıktan sonra hedef gösterilmiş ve hakkında soruşturma başlatılmıştı. Fincancı, 'terör örgütü propagandası' ve 'devletin kurumlarını aşağılamak' suçlamalarıyla tutuklanmış ve daha sonra iki yıl sekiz ay 15 gün hapis cezasına çarptırılmıştı. Milli Savunma Bakanlığı, Fincancı'ya 100 bin liralık manevi tazminat davası açmış, mahkeme ise bu talebi kısmen kabul ederek 50 bin lira tazminat ödemesine karar vermiştir. Fincancı'nın avukatı, müvekkilinin bilimsel bir değerlendirme yaptığını ve manevi tazminatın haksız olduğunu savunmuştur.
17 Ekim 2024

Türk Tabipleri Birliği (TTB) Merkez Konseyi Başkanı Şebnem Korur Fincancı ve konsey üyelerinin görevlerine son verilmesi talebiyle açılan dava, reddi hakim talebi nedeniyle 8 Şubat'a ertelendi. Fincancı hakkında daha önce 'örgüt propagandası' suçlamasıyla iddianame hazırlanmıştı. Duruşmada TTB ve Fincancı'nın avukatları, usul eksiklikleri ve delillerin dosyaya sunulmaması gerekçesiyle itirazlarda bulundu, ancak bu itirazlar hakim tarafından reddedildi. Avukatlar, hakimin tarafsızlığından endişe ettiklerini belirterek reddi hakim talebinde bulundular ve bu talep üst mahkemeye gönderildi.
10 Ocak 2023
Daha fazla

Haberde Prof. Dr. Şebnem Korur Fincancı'nın mesleki faaliyetleri ve insan hakları savunuculuğu nedeniyle çeşitli davalarda suçlanması ve yargılanması, ayrıca yandaş medya tarafından linçe uğraması gibi olumsuz durumlar anlatılmaktadır. Ancak, Yüksek Mahkeme'nin Fincancı'nın raporunu esas alarak karar vermesi gibi olumlu bir gelişme de mevcuttur. Bu nedenle, haberde hem olumsuz hem de olumlu unsurlar bulunduğundan, haberin genel doğası 'neutral' olarak değerlendirilmiştir.

İşaretlediklerim