20 Ocak 2024 Sağlık · kalp krizi · grip · Aşı

Grip virüsünün kalp krizine yol açabileceği ve grip aşısının koruyucu etkisi vurgulanıyor

Kardiyoloji uzmanı Prof. Dr. Hakan Karpuz, grip virüsünün kanın yapışkanlığını artırarak pıhtılaşmayı ve dolayısıyla kalp krizini tetikleyebileceğini belirtiyor. Özellikle 65 yaş üstü bireylerde kalp krizi riskini 10 kat artırabildiği ifade ediliyor. Grip aşısının kalp krizlerine karşı koruma sağladığı ve kardiyovasküler olayları azalttığı kanıtlarla destekleniyor. Aşılanmanın her yıl yapılması gerektiği, çünkü virüsün yapısının sürekli değiştiği ve bağışıklığın kalıcı olmadığı vurgulanıyor. Ayrıca, SGK'nın belirli durumlarda grip aşısını karşıladığı bilgisi paylaşılıyor.

Benzer haberler

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada grip aşısı takviminin 5 Eylül'den itibaren başlayacağını belirtti. Aşı uygulamasının 65 yaş ve üstü vatandaşlar ile kronik hastalığı olanlar için başladığını ifade eden Koca, grip aşısının hastalığa yakalanma riskini azalttığını ve hastalığın şiddetini hafiflettiğini vurguladı. Ayrıca, gripin özellikle 65 yaş üstü ve kronik hastalığı olan kişilerde zatürre, bronşit, sinüzit ve kulak enfeksiyonu gibi komplikasyonlara yol açabileceğini belirtti.
14 Eylül 2023

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Twitter üzerinden yaptığı açıklamada, grip salgınlarının etkilerini azaltmak ve halk sağlığını korumak amacıyla 2023 yılı grip aşısı uygulamasının 15 Eylül itibarıyla başladığını duyurdu. 65 yaş üzeri bireyler ve kronik hastalığı olanlar grip aşısını ücretsiz olabileceklerini belirtti. Ayrıca, grip aşısının hastalığa yakalanma riskini azalttığını ve hastalığın şiddetini hafiflettiğini vurguladı.
24 Eylül 2023

Avrupa Kardiyoloji Derneği'nin yayımladığı bir araştırmaya göre, çocukların ve gençlerin uzun süre hareketsiz kalmasının ilerleyen yaşlarda kalp hasarlarına neden olabileceği belirlendi. Araştırmada 766 çocuğun 11, 15 ve 24 yaşlarındaki hareketsiz kalma süreleri ve kalp ölçümleri karşılaştırıldı. Araştırmacılar, 11 ila 24 yaşları arasında hareketsiz geçirilen her dakikanın, kalp ağırlığında artışa neden olduğunu tespit etti. Araştırma yazarlarından Dr. Andrew Agbaje, gençlerin ekran başında geçirdikleri sürenin daha ağır bir kalbe yol açtığını ve bu durumun kalp krizi ve inme ihtimalini artırdığını belirtti.
23 Ağustos 2023

ABD'deki araştırmacılar, 13 ila 24 yaşlarındaki 276 kişinin verilerini inceleyerek erken gençlikteki ağır stresin ilerleyen yaşlarda kalp hastalıkları riskini artırdığını ortaya koydu. Katılımcılar stres seviyelerine göre dört gruba ayrıldı ve yüksek stres seviyesine sahip kişilerin daha fazla kilo aldığı, obezite ve kalp hastalıkları riskinin arttığı tespit edildi. Araştırma sonuçları 'American Heart Association' dergisinde yayınlandı ve erken yaşlarda stres yönetiminin önemi vurgulandı.
18 Ocak 2024

Japonya'da Osaka Üniversitesi Hastanesi'nde yatan 1675 hastayla yapılan bir araştırma, diş fırçalama alışkanlıkları ile kalp hastalığı riski arasındaki ilişkiyi inceledi. Katılımcılar diş fırçalama sıklıklarına göre dört gruba ayrıldı. Araştırma sonuçlarına göre, günde iki kez ve sadece geceleri diş fırçalayanların kardiyovasküler hastalıklardan hayatta kalma oranları, hiç fırçalamayanlara göre daha yüksek bulundu. Sadece sabahları diş fırçalamanın ise yetersiz olduğu belirtildi. Araştırmanın sonuçları Nature dergisinde yayımlandı.
4 Temmuz 2023
Daha fazla

Haberde grip virüsünün kanın yapışkanlığını artırarak kalp krizi riskini artırabileceği bilgisi verilmiş, bu durum potansiyel bir sağlık tehdidi olarak değerlendirilebilir ve 'kötü' olarak sınıflandırılabilir. Ancak aynı zamanda grip aşısının kalp krizlerine karşı koruma sağladığı ve kardiyovasküler olayları azalttığı bilgisi de paylaşılmış, bu da olumlu bir durum olarak 'iyi' olarak değerlendirilebilir. SGK'nın grip aşısını karşıladığı bilgisi de toplum için faydalı bir bilgi olarak kabul edilebilir. Bu nedenle, haberde hem olumsuz hem de olumlu unsurlar bulunduğu için genel olarak 'nötr' bir sınıflandırma yapılabilir.

İşaretlediklerim