25 Temmuz 2023 Hukuk · Din ve Toplum · Uluslararası İlişkiler

Birleşmiş Milletler Genel Kurulu, kutsal kitaplara şiddeti uluslararası hukukun ihlali olarak tanıyan karar tasarısını kabul etti

Birleşmiş Milletler Genel Kurulu, Fas tarafından sunulan ve kutsal kitaplara ve dini sembollere yönelik her türlü şiddeti uluslararası hukukun ihlali olarak tanıyan karar tasarısını oy birliğiyle kabul etti. Kararda, dinleri veya inançları nedeniyle kişilere her türlü şiddet eyleminin yanı sıra kişilerin dini sembollerine, kutsal kitaplarına, evlerine, iş yerlerine, mülklerine, okullarına, kültür merkezlerine ve ibadethanelerine yönelik şiddet eylemleri uluslararası hukukun ihlali olarak nitelendirilerek şiddetle kınandı.

Benzer haberler

Danimarka Parlamentosu, kutsal kitapların yakılmasını ve bu kitaplara yönelik saldırıları yasa dışı kılan bir yasa tasarısını onayladı. Oylamada 94 milletvekili lehte, 77 milletvekili aleyhte oy kullandı. Yeni yasaya göre, Kuran ve diğer kutsal kitapların yakılması yasaklanacak ve yasa ihlal edildiğinde para cezası veya iki yıla kadar hapis cezası uygulanabilecek. Bu karar, İsveç ve Danimarka'da Kuran'a yönelik saldırıların artması ve tepki çekmesi sonrasında geldi.
7 Aralık 2023

Birleşmiş Milletler Sözcüsü Stephane Dujarric, İsveç'te yaşanan Kuran'a hakaret olayına tepki gösterdi. Dujarric, kutsal kitaplara ve mekanlara saygısızlığın kabul edilemez olduğunu belirtti. İsveç'te yaşayan Irak asıllı Salwan Momika'nın Kuran'ı ve Irak bayrağını ayaklar altına alması sonucu Bağdat yönetimi, İsveç'in Bağdat Büyükelçisi'nin ülkeyi terk etmesini istedi.
20 Temmuz 2023

Birleşmiş Milletler Genel Kurulu, Gazze'deki çatışmaların durdurulmasını talep eden karar tasarısını kabul etti. Türkiye dahil 50'ye yakın ülkenin desteğiyle Ürdün'ün sunduğu karar tasarısı, 193 üyeli BM Genel Kurulu'nda 120 oyla kabul edildi. Kararda, İsrailli ve Filistinlilere yönelik 'terör faaliyetleri ve ayrım gözetmeyen saldırılar dahil her türlü şiddet' kınandı ve 'yasadışı olarak tutulan tüm sivillerin acilen ve koşulsuz serbest bırakılması ve uluslararası hukuk uyarınca söz konusu kişilere insani davranılması' istendi.
27 Ekim 2023

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi, nefret söylemi, ırkçılık, yabancı düşmanlığı ve hoşgörüsüzlük gibi olguların çatışmaları başlatabileceğini, tırmandırabileceğini ve tekrarına yol açabileceğini vurgulayan bir karar tasarısını onayladı. Kararda, devletlerin ve uluslararası örgütlerin bu tür davranışları kınaması, insan haklarını koruması ve eğitim sistemlerinin barışa hizmet etmesi gerektiği belirtildi. Ayrıca BM Genel Sekreteri'nden bir yıl içinde bu kararın uygulanmasına ilişkin bir rapor hazırlaması istendi.
15 Haziran 2023

Finlandiya Ulusal Polis Kurulu, kamuya açık alanlarda Kuran ve diğer kutsal kitapların yakılmasını cezalandırılabilir suç olarak değerlendireceğini açıkladı. Finlandiya Emniyet Görevlisi Vesa Pihajoki, bu tür eylemlerin planlandığının bilinmesi durumunda önceden izin verilmeyeceğini, gerçekleşirse de polisin müdahale edeceğini belirtti. Finlandiya hukuku, diğer İskandinav ülkelerinden farklı olarak dini barışı koruma altına alıyor ve ihlaller cezalandırılabiliyor. Bu açıklama, İsveç'te bir aşırı sağcı aktivistin Kuran yakmasının ardından Türkiye'nin NATO üyeliği konusundaki tepkileri sırasında geldi.
31 Ocak 2023
Daha fazla

Karar, kutsal kitaplara şiddeti uluslararası hukukun ihlali olarak tanıyor ve bu tür eylemleri şiddetle kınıyor. Bu, dinlere veya inançlara dayalı şiddet eylemlerine karşı uluslararası bir duruş sergilemektedir.

İşaretlediklerim