9 Şubat 2024 Bilim · Doğa Olayları

İzlandalı bilim insanları, kayıtlara geçen ‘en hızlı magma akıntısını’ gözlemledi

İzlandalı bilim insanları, İzlanda'nın güney batısındaki Grindavik kasabası yakınlarında bulunan bir yanardağ yarığında, kayıtlara geçen en hızlı magma akıntısını gözlemledi. 10 Kasım 2023 tarihinde yapılan gözlemlerde, magma akıntısının hızı saniyede 7 bin 400 metreküp olarak belirlendi. Bu hız, 2021, 2022 ve 2023'teki Fagradalsfjall bölgesindeki yanardağ patlamaları sırasında yapılan ölçümlerden yaklaşık 100 kat daha hızlı. Araştırmanın sonuçları Science dergisinde yayımlandı.

Benzer haberler

İzlanda'nın Reykjanes Yarımadası'nda bulunan Grindavik kasabası yakınlarında son üç ay içinde dördüncü kez yanardağ patlaması meydana geldi. Patlama, yerel saatle 20:00 sularında Stora-Skogfell Dağı yakınlarında gerçekleşti ve lavlar, kasabanın kuzeyindeki koruma duvarlarına ulaştı. Grindavik ve turistik bölge Blue Lagoon'dan çok sayıda kişi tahliye edildi. Yetkililer, bu olayı son 3 aydaki 'en güçlü patlama' olarak nitelendirdi.
17 Mart 2024

İzlanda'nın güneybatısındaki Reykjanes Yarımadası'nda bulunan yanardağ, bu yıl yedinci kez patladı. Patlama sonrasında yanardağ çevresinde 3 kilometre uzunluğunda bir çatlak oluştu. Yetkililer, patlamanın uçak seferlerini etkilemeyeceğini belirtirken, Grindavik kenti de dahil bazı bölgelerde gaz emisyonları konusunda uyarılar yapıldı. Olay sonrası yaklaşık 50 konut sakini tahliye edildi.
21 Kasım 2024

Bilim insanları, Grönland'daki buzulların erime hızının son 20 yılda beş kat arttığını belirledi. Uydu görüntüleri ve 200 bin eski fotoğraf kullanılarak yapılan incelemelerde buzulların 130 yıl boyunca gelişimi izlendi. Grönland buz tabakasının, 2006 ile 2018 arasında deniz seviyesindeki artışın yüzde 17,3'ünü oluşturduğu ve tüm buzların erimesi halinde deniz seviyesinin en az 6 metre yükselebileceği ifade edildi. Ocak ayında yapılan bir araştırma, Grönland'da 20'nci yüzyıl ortalamasından 2,7 derece daha fazla sıcaklık yaşandığını gösterdi.
11 Kasım 2023

Hawaii Büyük Adası'nda bulunan ve dünyanın en aktif yanardağlarından biri olan Kilauea Yanardağı, 96 günün ardından yeniden faaliyete geçti. ABD Jeolojik Araştırma Merkezi, patlamanın yerel saatle 03:15 civarında meydana geldiğini bildirdi. Patlama sonrası yanardağ için alarm seviyesi 'gözetim' seviyesinden 'uyarı'ya, havacılık renk kodu ise 'kırmızı'ya yükseltildi. Yetkililer, volkanik faaliyetlerin park içinde sınırlı olduğunu belirtti.
11 Eylül 2023

Dünya Meteoroloji Örgütü'nün raporuna göre, 2023 Avrupa'da kaydedilen en sıcak yıl oldu ve kıta aynı zamanda hızla ısınmaya devam ediyor. Sıcaklık artışları, deniz yüzeyi sıcaklıklarında rekor düzeyde artışlara ve sıcaklığa bağlı ölümlerde yüzde 30'luk bir artışa yol açtı. Ayrıca, yıl boyunca Avrupa'nın yağış miktarı ortalamanın yüzde 7 üzerinde gerçekleşti ve nehirlerin üçte birinde sel eşiğini aşan akışlar kaydedildi. Rüzgar enerjisi üretimi de yoğun fırtınalar nedeniyle rekor seviyede artış gösterdi.
22 Nisan 2024
Daha fazla

Haber, bilimsel bir keşif ve gözlemle ilgili olduğu için doğası gereği nötrdür. Yanardağdaki magma akıntısının hızının kaydedilmesi, doğal bir olayın incelenmesiyle ilgilidir ve bu durum doğrudan iyi veya kötü olarak sınıflandırılamaz. Haber, bilim insanlarının doğal dünyayı daha iyi anlamalarına yardımcı olan bir gelişmeyi aktarıyor.

İşaretlediklerim