6 Mart 2024 Ekonomi · Siyaset

Alaattin Aktaş, mayısta faiz artışı olabileceğine dair işaretler olduğunu belirtiyor

Alaattin Aktaş, yıllık enflasyonun mayıstan sonraki üç ayda 25 puan kadar düşmesi durumunda, Merkez Bankası'nın aylık oranlara odaklanarak faiz artırımına gitme ihtimalini tartışıyor. Baz etkisiyle yıllık oranın düşmesi beklenirken, aylık oranların beklentilerin üzerinde artması durumunda, siyasetçilerin ve Merkez Bankası'nın farklı tutumları arasında bir çatışma olup olmayacağı sorgulanıyor. Aktaş, siyasetin ekonomi üzerindeki etkisinin altını çizerek, seçim sonrası dönemde faiz artırımı ihtimaline dikkat çekiyor.

Benzer haberler

Alaattin Aktaş, Merkez Bankası'nın tahminlerine dayanarak, mevcut yüzde 65 olan enflasyon oranının üç yıl içinde yüzde 9'a düşeceğini ancak bu süreçte fiyatların yüzde 70 artacağını ifade ediyor. Bu durumun, enflasyon düşüşü olarak sunulsa da, fiyat artışlarının devam ettiği bir gerçekliği gizleyeceğini ve enflasyon düşüşünün propaganda malzemesi olarak kullanılabileceğini öne sürüyor. Aktaş, bu tahminlerin gerçekleşebilirliğine dair şüphelerini de dile getiriyor.
15 Şubat 2024

Alaattin Aktaş, Merkez Bankası'nın önümüzdeki yıl için resmi enflasyon tahmininin yüzde 24.7 olduğunu ve bu oranın basit hesaplamalarla elde edilebileceğini ifade etti. Mevcut yüzde 53.25 olan net mevduat faizlerinin, enflasyon hedefine olan güvensizlik nedeniyle yeterli bulunmadığını vurguladı. Aktaş, eğer enflasyon hedefine güven olsaydı, insanların mevduata yöneleceğini ve bu durumun faiz oranlarının düşmesine neden olacağını belirtti.
11 Mart 2024

Alaattin Aktaş, Merkez Bankası'nın mevsimsellikten arındırılmış oranları açıklamamasını eleştiriyor. Aktaş, bu oranların neye göre hesaplandığının kamuoyuyla paylaşılmadığını belirtiyor. Ayrıca, Merkez Bankası'nın baskılar sonucu faiz indirimine gitmek zorunda kalabileceğini ve bu durumda mevsimsellikten arındırılmış oranları gerekçe gösterebileceğini ifade ediyor.
25 Temmuz 2024

Alaattin Aktaş, Merkez Bankası Para Politikası Kurulu'nun yarınki toplantısında politika faizini sabit tutmasının muhtemel olduğunu belirtiyor. Aktaş, Türkiye'de faiz toplantılarının genellikle büyük bir heyecanla beklendiğini, ancak bu sefer durumun farklı olduğunu ifade ediyor. Toplantı sonrası yapılacak açıklamanın da büyük ölçüde tahmin edilebilir olduğunu ve sıkı para politikasının enflasyon düşene kadar devam edeceğini vurguluyor. Ayrıca, gelecekte enflasyonda belirgin bir bozulma öngörülmesi durumunda para politikasının sıkılaştırılabileceğini belirtiyor.
22 Mayıs 2024

Alaattin Aktaş, enflasyonun düşmesinin yalnızca fiyat artış hızının azalması anlamına geldiğini, fiyatların kendilerinin düşmediğini vurguluyor. 2005 ile 2026 yılları arasında aylık harcamaların nasıl arttığını örneklerle açıklıyor. 2005-2021 dönemi ile 2022-2026 dönemi arasında aylık harcama ortalamalarının büyük bir fark gösterdiğini, bu durumun enflasyonla mücadeledeki politikaların etkisizliğini gösterdiğini belirtiyor.
13 Mayıs 2024
Daha fazla

Makalede ele alınan konu, ekonomik analiz ve tahminlerle ilgili olduğu için, haberin doğası nötrdür. Enflasyon oranlarının düşmesi ve Merkez Bankası'nın olası faiz artırımı kararları, ekonomik durumun bir yansımasıdır ve bu tür ekonomik değerlendirmeler ve politika tartışmaları genellikle nötr kabul edilir. Haberde iyimser veya kötümser bir durumdan ziyade, ekonomik göstergelerin ve politika yapıcıların muhtemel tepkilerinin analizi söz konusudur.

İşaretlediklerim