19 Eylül 2024 Politika · Güvenlik · Teknoloji

Elektrik Mühendisleri Odası, Türkiye'de cep telefonlarıyla saldırı yapılmayacağının garantisi olmadığını belirtti

Elektrik Mühendisleri Odası (EMO), Lübnan'daki çağrı cihazları patlamaları sonrası Türkiye'de benzer saldırıların cep telefonları, tabletler ve diğer akıllı cihazlar üzerinden yapılabileceği konusunda uyarıda bulundu. Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu'nun Türkiye'de bu konuda bir risk bulunmadığını iddia etmesine rağmen, EMO bu açıklamaların güven vermediğini belirtti. EMO, Türkiye'nin teknoloji konusunda dışa bağımlı olduğunu ve bu durumun siber güvenlik risklerini artırdığını vurguladı.

Benzer haberler

İzmir'in Konak ilçesinde şiddetli yağmurdan kaçmaya çalışan iki kişi, su birikintisine bastıktan sonra elektrik akımına kapılarak hayatını kaybetti. Elektrik Mühendisleri Odası (EMO) İzmir Şubesi, olayın ardından yaptığı açıklamada, özelleştirmelerin elektrik altyapısındaki sorunları artırdığını ve benzer faciaların önlenmesi için kamulaştırma gerektiğini belirtti. EMO, teknik denetim eksikliklerine ve altyapı sorunlarına dikkat çekerek, kalıcı çözüm için dikey entegre bir kamu tekeli kurulmasını önerdi.
13 Temmuz 2024

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Lübnan'da Hizbullah'ın kullandığı çağrı cihazlarının patlatılmasıyla ilgili açıklamalarda bulundu. Uraloğlu, Türkiye'de çağrı cihazlarının neredeyse hiç kullanılmadığını ve vatandaşların endişelenmemesi gerektiğini söyledi. Ayrıca, Türkiye'nin siber güvenlikte dünya genelinde ilk 10 ülke arasında olduğunu belirtti. Lübnan'daki patlamalarda dokuz kişi hayatını kaybetmiş ve yaklaşık 2 bin 800 kişi yaralanmıştı.
18 Eylül 2024

Elektrik Mühendisleri Odası'nın (EMO), deprem sonrası kurulan çadır/konteyner kentlerin elektrifikasyonu için sunduğu destek talebi, Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) tarafından reddedildi. CHP Grup Başkan Vekili Özgür Özel'in bu duruma tepki göstermesi üzerine AFAD Başkanı Yunus Sezer, Özel'i dezenformasyon yapmakla suçladı. EMO ise talebin sözlü olarak reddedildiğini ve yazılı olarak bildirilmesi için görüşmelerin sürdüğünü açıkladı. Bu tartışma, 6 Şubat'ta Kahramanmaraş merkezli meydana gelen ve çevre illeri de etkileyen iki büyük depremin ardından yaşanmaktadır.
9 Şubat 2023

Kahramanmaraş merkezli depremler sonrasında, bölgedeki baz istasyonlarının yaklaşık yüzde 30'u hasar gördü ve iletişim altyapısında ciddi aksaklıklar yaşandı. Uzmanlar, GSM şirketlerinin baz istasyonlarını yerleştirirken yeterince etkin bir araştırma yapmadığını ve bu durumun iletişim sorunlarına yol açtığını belirtti. Elektrik kesintileri ve fiber hatlarının kopması da iletişim kesintilerine neden oldu. GSM şirketlerinin bu konudaki tutumları, Barcelona'daki GSMA mobil iletişim kongresinde de ele alındı.
1 Mart 2023

Kahramanmaraş'ta meydana gelen depremler sonrasında iletişim altyapısında ciddi sorunlar yaşandı. Baz istasyonlarının yaklaşık %30'u devre dışı kaldı, elektrik kesintileri ve fiber hat kopmaları telefon ve internet bağlantılarında kesintilere neden oldu. Barolar ve derneklerin GSM operatörleri hakkında suç duyurusunda bulunmasının ardından, Ulaştırma ve Altyapı Bakan Yardımcısı Ömer Fatih Sayan'ın ifadesine göre Turkcell, Türk Telekom ve Vodafone hakkında 14 Şubat'ta soruşturma açıldı ve Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) bu soruşturmayı teyit etti.
3 Mart 2023
Daha fazla

Haber, Türkiye'de siber güvenlik risklerinin arttığına ve teknolojik cihazlar üzerinden yapılabilecek saldırılara karşı uyarıda bulunuyor. Bu durum, toplumda endişe yaratabilecek olumsuz bir gelişme olarak değerlendirilebilir.

İşaretlediklerim