13 Ağustos 2023 Bilim ve Teknoloji · Sağlık

Boston Üniversitesi ekonomi profesörleri Tayfun Sönmez ve Utku Ünver, dünyanın ilk karaciğer çapraz nakil sistemini geliştirdi

Boston Üniversitesi ekonomi profesörleri Tayfun Sönmez ve Utku Ünver, optimizasyon ve iktisadi tasarım prensiplerinden yararlanarak dünyanın ilk karaciğer çapraz nakil sistemini geliştirdi. Sistem, organın en efektif şekilde hastalara ulaştırılmasını sağlamak amacıyla tasarlandı. Sistem, ilk kez Malatya'daki İnönü Üniversitesi Turgut Özal Tıp Merkezi'nde kullanıldı ve dünyanın şimdiye kadarki en büyük karaciğer çapraz naklini gerçekleştirdi. Sönmez ve Ünver, ayrıca canlı vericiden alınan akciğerlerin de en doğru hastalara dağıtılmasının formülü ve bilgisayar yazılımını geliştirdi.

Benzer haberler

Malatya'daki İnönü Üniversitesi Karaciğer Nakil Enstitüsü, dünyada ilk kez altı hastaya çapraz karaciğer nakli yaparak bir ilke imza attı. Nakiller, Boston College ekonomi profesörleri Tayfun Sönmez ve Utku Ünver tarafından geliştirilen ve Banu Bedestenci Sönmez Karaciğer Nakil Sistemi adı verilen bir sistemle gerçekleştirildi. Bu sistem sayesinde, uyumsuz vericiler arasında takas yapılarak hastalara uygun vericiler bulunabiliyor. Enstitü, bu alanda dünya genelinde en çok çapraz nakil gerçekleştiren merkez haline geldi.
26 Ocak 2024

Antalya'da birçok başarılı organ nakli ameliyatları gerçekleştiren Prof. Dr. Alper Demirbaş, akciğer kanseri tedavisi gördüğü hastanede enfeksiyon nedeniyle hayatını kaybetti. 60 yaşındaki Demirbaş, Türkiye'de birçok ilke imza atmış ve organ nakli alanında önemli katkılarda bulunmuştu. Akciğer kanseri nedeniyle tedavi gördükten sonra enfeksiyon komplikasyonları sebebiyle yoğun bakımda kaldığı Akdeniz Üniversitesi Hastanesi'nde vefat etti.
1 Şubat 2024

Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Hayvan Hastanesi'nde, sakat doğan buzağıların tedavisinde kullanılmak üzere bir yürüme aracı geliştirildi. Tekerlekli araba olarak adlandırılan ve patent aşamasında olan bu cihaz, buzağıların canlı kalma oranını artırmayı ve iyileşme sürecini hızlandırmayı amaçlıyor. 2019 yılında başlatılan proje kapsamında geliştirilen cihaz, üniversite tarafından patent başvurusu yapıldıktan sonra aktif olarak kullanılmaya başlandı.
14 Aralık 2023

Britanya'da, mitokondriyal hastalıkları önlemek amacıyla geliştirilen Mitokondriyal Donasyon Tedavisi (MDT) kullanılarak üç kişinin DNA'sını taşıyan bir bebek dünyaya getirildi. Bu teknik, Newcastle'da geliştirildi ve 2015'te yasal düzenlemelerle uygulanmasının önü açıldı. İlk uygulama 2016'da ABD'de gerçekleşti ve Britanya'da 20 Nisan 2023 itibarıyla beşten az doğum bu teknikle yapıldı. Tekniğin başarılı olması durumunda Britanya'da her yıl yaklaşık 150 doğumda kullanılması mümkün olabilir.
11 Mayıs 2023

İsrail'deki Negev Ben-Gurion Üniversitesi'nden bilim insanları, Japon balıklarının navigasyon sistemini incelemek için bir cihaz geliştirdi. Bu cihaz sayesinde balıkların yönlerini bulurken beyinlerindeki sinirsel aktivite izlendi. Araştırma sonucunda, Japon balıklarının memelilerden farklı olarak, tam konumları belirleyen özel nöronlar yerine, sınırlara veya engellere yaklaştıkça ateşlenen nöronlara dayalı bir navigasyon sistemi kullandıkları keşfedildi. Bu bulgular, balıkların çevresel değişikliklere adaptasyonunu anlamak için önemli olabilir.
27 Nisan 2023
Daha fazla

Tayfun Sönmez'in geliştirdiği karaciğer çapraz nakil sistemi, organ naklinde kıt bir kaynak olan organın en efektif şekilde hastalara ulaştırılmasını sağlamayı hedeflemektedir. Bu sistem, Türkiye'de ölüden organ bağışı ihtiyacının karşılanamadığı durumlarda nakil sayısını artırabilecek önemli bir adımdır. Sistemin Türkiye genelinde yaygınlaştırılması, organ nakli bekleyen hastalar için umut verici bir gelişmedir.

İşaretlediklerim