2 Kasım 2023 Ekonomi · İşçi Hakları · Otomotiv Sektörü

ABD'deki otomotiv işçilerinin grevi 10 milyar dolar maliyet oluşturdu

ABD'de, Birleşik Otomotiv İşçileri Sendikası'nın (UAW) üç büyük otomobil üreticisine karşı başlattığı grevin maliyeti altı haftada 10,4 milyar dolara ulaştı. Bu maliyetin 650 milyon doları ücret kaybından, 4,3 milyar doları üretici kaybından, 3,3 milyar doları tedarikçi kaybından ve 2 milyar doları bayi, müşteri ve diğer kayıplardan oluştu. Grev, 15 Eylül'de başlamış ve sendikanın 88 yıllık tarihinde ilk defa üç otomobil şirketinin işçileri birlikte greve gitmişti.

Benzer haberler

ABD'deki Birleşik Otomotiv İşçileri Sendikası (UAW), altı haftadır süren grev sonrasında Ford Motor ile 4,5 yıllık geçici bir anlaşmaya vardı. Anlaşma, UAW Ulusal Ford Konseyi tarafından oylanacak ve onaylanırsa üyelere gönderilecek. Anlaşma, ücret artışları, yaşam maliyeti düzenlemeleri, emeklilere yıllık ikramiyeler ve diğer ekonomik kazanımlar içeriyor. UAW Başkan Yardımcısı Chuck Browning, Ford'da çalışan UAW üyelerinin, gelecek 4,5 yılda son 22 yılın toplamından daha fazla ve genel ücret artışı alacaklarını belirtti.
26 Ekim 2023

ABD Başkanı Joe Biden, Birleşik Otomotiv İşçileri (UAW) sendikasının grevine katılarak ABD tarihinde bunu yapan ilk başkan oldu. Biden, işçilere yüzde 40 oranında maaş zammı alması gerektiğini belirtti. UAW Başkanı Shawn Fain, Biden'ın ziyaretini 'tarihi bir an' olarak nitelendirdi. ABD başkanlık ve çalışma hayatı tarihi uzmanları, görev başındaki bir başkanın devam etmekte olan bir greve destek vermesinin geçmişte bir örneği olduğunu hatırlamadıklarını söyledi.
27 Eylül 2023

ABD'nin doğu ve güney limanlarında çalışan işçiler, 47 yıl sonra ilk kez greve gitti. Grev, Uluslararası Liman İşçileri Sendikası ile Birleşik Devletler Denizcilik İttifakı arasındaki yeni sözleşme müzakerelerinde anlaşmaya varılamaması üzerine başladı. İşçiler yüzde 77 ücret artışı talep ederken, işverenler yüzde 50'de kaldı. Grevin günlük ekonomik zararı 4,5 milyar dolar olarak tahmin ediliyor ve Beyaz Saray, tedarik zinciri üzerindeki olası etkileri yakından izliyor.
2 Ekim 2024

Almanya'da Volkswagen, maliyetleri azaltmak amacıyla Almanya'daki fabrikalarını kapatacağını ve 30 yıllık istihdam koruma anlaşmasını beş yıl erken sonlandıracağını duyurdu. Bu karar, IG Metall sendikasının tepkisine yol açtı ve sendika, işten çıkarmaların tarihi bir hata olacağını belirterek, 130 bin çalışanın greve gidebileceği uyarısında bulundu. Sendika ayrıca, çalışanların ücretlerine yüzde yedi zam talep ediyor.
25 Eylül 2024

ABD merkezli havacılık şirketi Boeing, iş gücünü yüzde 10 oranında azaltmayı planladığını duyurdu. Bu karar, eylül ayında fabrika işçilerinin greve başlamasının ardından maliyetleri düşürme çabalarının bir parçası olarak alındı. Boeing CEO'su Kelly Ortberg, şirketin rekabetçi kalabilmesi için yapısal değişiklikler yapması gerektiğini belirtti. İşten çıkarmaların 17 bin çalışanı etkilemesi bekleniyor ve bu adımların zamanlaması konusunda şeffaf olunacağı ifade edildi.
12 Ekim 2024
Daha fazla

Haber, Birleşik Otomotiv İşçileri Sendikası'nın başlattığı grevin maliyetinin 10,4 milyar dolara ulaştığını belirtiyor. Bu durum, ücret, üretici, tedarikçi ve diğer kayıplar nedeniyle olumsuz bir etkiye sahip olduğu için haberin doğası 'kötü' olarak sınıflandırılır.

İşaretlediklerim