10 Ocak 2023 Sağlık · Uluslararası İlişkiler

Birleşmiş Milletler, çocuk ve genç ölümlerinin önlenmesi için sağlık sistemlerinin geliştirilmesi gerektiğini bildirdi

Birleşmiş Milletler'in yayımladığı rapora göre, 2021'de her 4,4 saniyede bir çocuk veya genç ölümü gerçekleşti ve bu trend devam ederse 2030'a kadar 59 milyon çocuk ve genç ölebilir. 5 yaş altı çocuk ölümleri dünya genelinde yüzde 50 azalırken, 5-24 yaş arası ölüm oranlarında yüzde 36, ölü doğum oranlarında ise yüzde 35 düşüş yaşandı. Sahra Altı Afrika ve Güney Asya, çocuk ölümlerinin en yoğun yaşandığı bölgeler olarak belirlendi. UNICEF ve DSÖ yetkilileri, temel sağlık hizmetlerine yapılan yatırımların ve siyasi iradenin önemine dikkat çekti.

Benzer haberler

Birleşmiş Milletler kuruluşları tarafından yayımlanan yeni bir rapora göre, dünya genelinde her iki dakikada bir kadın hamilelik veya doğum sırasında yaşamını yitiriyor. 2000 ile 2020 yılları arasında anne ölümlerinde azalma gözlemlenmiş ancak sonrasında bu ilerleme durmuş ve bazı bölgelerde gerileme yaşanmıştır. Özellikle Sahra Altı Afrika'da anne ölüm oranları yüksek olup, Covid-19 salgınının bu durumu daha da kötüleştirmiş olabileceği belirtiliyor. DSÖ Genel Direktörü ve BM Nüfus Fonu İcra Direktörü, kaliteli sağlık hizmetlerine erişim ve aile planlamasına yatırım yapılmasının önemini vurguluyor.
23 Şubat 2023

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), Nijerya'da sıtmadan ölüm oranının yüzde 55 azaldığını duyurdu. DSÖ Afrika Direktörü Matshidiso Moeti, Nijerya'nın sıtma ile mücadelede ilerleme kaydettiğini belirtti. Moeti, Afrika'nın küresel sıtma yükünün büyük bir kısmını taşıdığını, 2021'de tüm sıtma vakalarının yaklaşık yüzde 95'ini ve tüm sıtma ölümlerinin yüzde 96'sını oluşturduğunu söyledi. Sıtma, özellikle Afrika'da yaygın olan ve her iki dakikada bir çocuğun ölümüne neden olan ölümcül bir hastalıktır.
12 Eylül 2023

UNICEF, Gazze Şeridi'nde sağlık sisteminin çökme noktasına geldiğini ve bir milyon çocuğun büyük risk altında olduğunu belirtti. Rantisi ve Nasr çocuk hastaneleri gibi sağlık tesislerinin saldırılara maruz kaldığı ve hizmet veremediği, özellikle kuzey kesimdeki çocukların tehlike altında olduğu ifade edildi. UNICEF Orta Doğu ve Kuzey Afrika Bölge Direktörü Adele Hudr, çocuk sağlığı tesislerine yönelik saldırıların durdurulması ve yakıt ile tıbbi malzeme temininin sağlanması çağrısında bulundu.
11 Kasım 2023

UNICEF'in raporuna göre, Kuzey Afrika'dan Avrupa'ya tehlikeli Orta Akdeniz göç yolunu kullanarak geçmeye çalışan çocuklar büyük risk altında. 2018'den bu yana yaklaşık bin 500 çocuğun bu yolda hayatını kaybettiği veya kaybolduğu tahmin ediliyor. Her hafta ortalama 11 çocuğun öldüğü veya kaybolduğu belirtiliyor. Kayıt dışı gemiler nedeniyle gerçek sayının daha yüksek olabileceği ve hayatını kaybeden çocukların sayısının doğrulanmasının zor olduğu ifade ediliyor.
15 Temmuz 2023

UNICEF tarafından yayımlanan rapora göre, 2022 sonunda dünya genelinde yerinden edilen çocuk sayısı 43 milyon 300 bine ulaştı. Bu çocukların yüzde 60'ı çatışma ve şiddet nedeniyle yerinden edilirken, 17 milyon 500 bin çocuk sığınma talep etti. Sudan'da 940 bin, Ukrayna'da ise toplamda 3 milyon çocuk yerinden edildi. UNICEF İcra Direktörü Catherine Russell, bu artışın çatışma, kriz ve iklim değişikliğinden kaynaklanan afetlerle bağlantılı olduğunu belirtti.
14 Haziran 2023
Daha fazla

Raporda belirtilen her 4,4 saniyede bir çocuk veya genç ölümü gerçekleşmesi ve bu trendin devam etmesi durumunda 2030'a kadar 59 milyon çocuk ve gencin ölebileceği bilgisi, haberin kötü bir olaya işaret ettiğini göstermektedir. Çocuk ölümlerinin yüksek oranları ve bu durumun devam etme riski, haberin olumsuz bir doğaya sahip olduğunu belirtir.

İşaretlediklerim