5 Eylül 2023 İran · Basın Özgürlüğü · İnternet ve Medya

İran'da reformist çizgide yayın yapan 'entekhab' haber sitesi kapatıldı

İran'da reformist çizgide yayın yapan ve ülkenin en çok ziyaret edilen haber sitelerinden 'entekhab', Basın Kanunu ve Ulusal Güvenlik Yüksek Konseyi kararlarına 'aykırı yayın yaptığı' gerekçesiyle kapatıldı. Kapatılma kararı, İslami İrşad ve Kültür Bakanlığı’na bağlı Basın Denetleme Kurulu tarafından verildi. Sitenin, Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi’nin 'zayıf dış politikası' nı eleştiren bir haber nedeniyle kapatıldığı belirtiliyor.

Benzer haberler

Hürriyet Genel Yayın Yönetmeni Ahmet Hakan, Ekşi Sözlük'ün kapatılmasını savunarak, savcıların tek tek link peşinde koşamayacağı gerekçesiyle sitenin tamamen kapatılmasını haklı bulduğunu belirtti. Ekşi Sözlük, iktidarın deprem ihmallerini eleştiren içerikler nedeniyle hedef gösterildikten sonra kapatılmış, ancak kapatma kararına ilişkin herhangi bir içerik dayanak gösterilmemişti. Ahmet Hakan, Ekşi Sözlük'ün başlarda iyi bir fikir olduğunu ancak sonradan 'zıvanadan çıktığını' ve kişisel hakları ihlal ettiğini iddia etti. İstanbul Barosu Bilişim Hukuku Komisyonu Başkanı Fehmi Ünsal Özmestik ise sitenin tamamen kapatılmasının hukuka aykırı olduğunu ifade etti.
24 Şubat 2023

Basın İlan Kurumu (BİK), haber sitelerine resmi ilan verme koşullarını belirleyen yeni bir yönetmeliği Resmi Gazete'de yayınladı. Yönetmelik, haber sitelerinden belirli ziyaretçi trafik bilgileri, asgari haber sayısı ve kadroda bulundurulması gereken personel gibi birçok şartı yerine getirmelerini istiyor. Ayrıca, sitenin sahibi veya çalışanları hakkında anayasal düzene karşı suçlar veya terörle ilgili suçlardan dava açılması durumunda, ilan ve reklam yayımlama haklarının kesileceği veya sona ereceği belirtiliyor.
1 Şubat 2023

Basın İlan Kurumu (BİK), haber sitelerine resmi ilan dağıtımı için katı koşullar ve ciddi yaptırımlar içeren bir yönetmelik taslağı hazırladı. Yönetmelik, haber sitelerini farklı kategorilere ayırarak, her kategori için belirli çalışan sayısı, haber sayısı, ziyaretçi ve sayfa görüntülenme sayıları gibi kriterler belirliyor. Ayrıca, gazetecilere yönelik suçlamalar nedeniyle ilanların kesilebileceği ve gazetecilerin işten çıkarılması gerektiği gibi yaptırımlar öngörülüyor. Gazeteciler Cemiyeti, yönetmelik taslağının anayasaya ve yasalara aykırı olduğunu belirterek, Danıştay'a başvuracaklarını açıkladı.
13 Ocak 2023

İsrail İletişim Bakanı Shlomo Karhi, 'ulusal morale zarar veren' veya 'düşman propagandasını yayan' kişiler ve medya kuruluşları hakkında gözaltı, mülkten çıkarma, yayın durdurma veya mala el koyma kararlarına olanak verecek bir düzenlemeyi yürürlüğe sokmayı planlıyor. Bu düzenleme, hem genel kamuoyu hem de yerel ve yabancı medya için geçerli olacak. İletişim bakanı, bir yayının 'düşmana yardım ettiğine' karar verirse, yayını durdurma, yayın ekipmanına el koyma, bir kişiyi yerinden etme ve kolluk kuvvetlerini harekete geçirme yetkilerine sahip olacak.
16 Ekim 2023

BBC Haber'in öğle kuşağı yayınında sunucu Maryam Moshiri, jenerik bitiminde canlı yayına orta parmağını gösterirken geçildi. Reji, spikeri 'Yayına giriyoruz' diye uyarmak yerine, bu anı ekrana yansıttı. Bu durum, rejinin bilinçli olarak spikerin bu anını yayınladığı şeklinde yorumlandı ve 'rejinin intikamı' olarak nitelendirildi.
7 Aralık 2023
Daha fazla

Haber, İran'da bir haber sitesinin kapatılmasını ve ifade özgürlüğünün kısıtlanmasını anlatıyor. Bu durum, demokratik değerler ve basın özgürlüğü açısından olumsuz bir durumdur.

İşaretlediklerim