23 Nisan 2024 Savunma ve güvenlik · Uluslararası İlişkiler

Dünya genelinde askeri harcamalar yüzde 7 artışla 2,4 trilyon dolara ulaştı

Ukrayna'daki savaş ve diğer bölgelerdeki gerilimler nedeniyle dünya genelinde askeri harcamalar yüzde 7 artarak 2,4 trilyon dolara yükseldi. Stockholm Uluslararası Barış Araştırmaları Enstitüsü (SIPRI) tarafından yapılan araştırmaya göre, bu artış son 15 yılda görülen en yüksek seviyedir. Rusya ve Ukrayna'daki artışlar dikkat çekici olup, ABD ise 916 milyar dolar ile en yüksek bütçeye sahip ülke konumunda. Küresel askeri harcamaların artışı, devletlerin artan güvenlik ihtiyaçlarına ve jeopolitik gerilimlere yanıt olarak değerlendiriliyor.

Benzer haberler

2023 yılında nükleer silahlanma harcamaları yüzde 13 artarak 10,7 milyar dolar arttı ve toplamda 100 milyar dolara yaklaştı. Bu artış, büyük ölçüde Rusya-Ukrayna çatışması ve İsrail’in Gazze saldırılarının yarattığı belirsizlik döneminde ABD’nin savunma harcamalarından kaynaklandı. Nükleer Silahların Kaldırılması için Uluslararası Kampanya (Ican) grubunun araştırmasına göre, bu harcamalar iklim değişikliğiyle mücadele ve sağlık ile eğitim hizmetlerinin iyileştirilmesi gibi alanlarda kullanılabilirdi. 2023'te en fazla harcama yapan ülkeler arasında ABD, Çin ve Rusya yer aldı.
30 Haziran 2024

Global Firepower tarafından yayımlanan '2023 Askeri Güç Sıralaması' raporunda 145 ülke askeri teçhizat, asker sayısı, mali durum ve coğrafya gibi faktörlere göre sıralandı. ABD, dünyanın en büyük askeri gücü olarak birinci sırada yer alırken, Rusya ikinci, Çin ise üçüncü sırada bulunuyor. Türkiye, özellikle hava gücüne yapılan vurgu ile 11'inci sırada yer aldı ve yükselen bir askeri güç olarak nitelendirildi.
11 Temmuz 2023

Stockholm Uluslararası Barış Araştırmaları Enstitüsü (SIPRI), 2023 yıllığında nükleer silah stoklarının arttığını ve jeopolitik ilişkilerin bozulmasıyla devletlerin nükleer cephanelere yatırım yaptığını belirtti. Dünya genelinde dokuz ülkenin elinde toplam 12 bin 512 nükleer savaş başlığı olduğu tahmin ediliyor. Soğuk savaş sonrası dönemdeki kademeli düşüş trendinin sona erdiği ve özellikle Çin, Rusya, Pakistan, Kuzey Kore ve Hindistan'ın stoklarına yeni başlıklar eklediği gözlemleniyor. Rusya ve ABD'nin nükleer silah sayısı dünya toplamının neredeyse yüzde 90'ını oluşturuyor.
13 Haziran 2023

Almanya, Ukrayna'ya daha önce göndermeyi taahhüt ettiği 'Leopard 2' muharebe tanklarının ulaştığını duyurdu. Alman federal meclisi Bundestag'ın bütçe komitesi, savunma ve dışişleri bakanlıklarının talebi üzerine Ukrayna'ya 12 milyar avro değerinde ek askeri destek sağlanmasını onayladı. Bu destek, 2023 için 3,2 milyar avro ve 2024 ile 2032 yılları arasında kullanılmak üzere 8,8 milyar avro kredi şeklinde olacak. Alman hükümeti, işgalin başından bu yana Ukrayna'ya 14,2 milyar avrodan fazla yardım sağladığını belirtti.
29 Mart 2023

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Ukrayna'ya 3 milyar 75 milyon dolarlık askeri yardım yapılacağını duyurdu. Pentagon, bu yardım paketinin içeriğinde 50 zırhlı Bradley piyade muharebe aracı, 500 TOW tanksavar füzesi ve 250 bin 25 mm mermi olduğunu belirtti. Pentagon Müsteşar Yardımcısı Laura Cooper, bu yardımın Ukrayna'daki savaşın dinamiklerini değiştireceğini ve Ukrayna'ya olan bağlılıklarını gösterdiğini ifade etti. Cooper ayrıca, Bradley araçlarının Rus zırhlılarına karşı etkili olacağını ve Ukrayna'nın topraklarını geri almasına yardımcı olacağını belirtti.
7 Ocak 2023
Daha fazla

Dünya genelinde askeri harcamaların yüzde 7 artarak 2,4 trilyon dolara yükselmesi, artan jeopolitik gerilimler ve savaşlar nedeniyle ülkelerin savunma bütçelerini artırmalarını göstermektedir. Bu durum, global çapta barış ve istikrarın azaldığını, çatışma ve gerilimlerin arttığını işaret etmektedir. Askeri harcamaların artması genellikle sosyal, ekonomik ve çevresel kaynakların askeri olmayan alanlardan çekilerek savunma sektörüne yönlendirilmesine neden olur, bu da toplumlar için olumsuz sonuçlar doğurabilir.

İşaretlediklerim