4 Şubat 2023 Diplomasi · Uluslararası İlişkiler

ABD Dışişleri Bakanlığı, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'nun ABD'nin Ankara Büyükelçisi Jeffry L. Flake'e yönelik eleştirilerine yanıt verdi

ABD Dışişleri Bakanlığı, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'nun ABD'nin Ankara Büyükelçisi Jeffry L. Flake hakkındaki suçlamalarına karşılık vererek, ABD hükümetinin Türkiye'yi karıştırmaya yönelik çabalara katıldığı veya destek verdiği iddialarının yanlış olduğunu belirtti. Soylu, ABD büyükelçisini Türkiye'de darbe yapma çabalarıyla suçlamış ve 'pis ellerini Türkiye'nin üzerinden çek' ifadesini kullanmıştı. ABD Dışişleri Bakanlığı ise Türkiye'nin değerli bir NATO müttefiki olduğunu ve ABD vatandaşlarının güvenliği için uyarılar yayınladıklarını vurguladı.

Benzer haberler

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, ABD'nin Ankara Büyükelçisi Jeffry L. Flake'e Türkiye'ye müdahale etmekle suçlayarak, 'pis ellerini Türkiye'nin üzerinden çek' ifadesini kullandı. ABD büyükelçiliği, Türkiye'de terör saldırısı olabileceği konusunda uyarıda bulunmuş ve bazı Batılı ülkeler bu uyarıya dayanarak temsilciliklerini geçici olarak kapatmıştı. Soylu, Amerikan büyükelçilerinin Türkiye'de darbe yapma çabası içinde olduğunu iddia etti ve ABD büyükelçisinin Türkiye'yi karıştırmak istediğini öne sürdü.
3 Şubat 2023

ABD Genelkurmay Başkanı Mark Milley'in Suriye'nin kuzeydoğusunda bulunan ve YPG'nin kontrolündeki bir ABD askeri üssünü ziyaret etmesinin ardından, ABD'nin Ankara Büyükelçisi Jeff Flake, Türkiye Dışişleri Bakanlığı tarafından çağrılarak ziyarete ilişkin izahat istendi. Ziyaret, DEAŞ ile mücadele misyonu ve bölgedeki güvenlik tedbirleri ile ilgiliydi ve ayrıca Hol mülteci kampındaki mültecilerin ülkelerine iade edilmesi çabaları değerlendirildi.
6 Mart 2023

ABD Genelkurmay Başkanı Orgeneral Mark Milley'nin Suriye'deki Amerikan askerleriyle görüşmek üzere yaptığı ziyaretin ardından, ABD'nin Ankara Büyükelçisi Jeff Flake, Türk Dışişleri Bakanlığına 'izahat vermek üzere' çağrıldı. ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ned Price, Milley'nin sadece Amerikan askerleriyle görüştüğünü ve ziyaretin Savunma Bakanlığı tarafından açıklanacağını belirtti. Price ayrıca, ABD'nin Suriye'deki tek hedefinin IŞİD'le mücadele olduğunu ve bu durumun Türkiye dahil bölgedeki ortakların menfaatine olduğunu ifade etti.
7 Mart 2023

ABD'nin Ankara Büyükelçisi Jeff Flake, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nu ziyaret etti. Bu ziyaret, Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından eleştirildi ve Erdoğan, büyükelçinin bundan sonra kendisinden randevu talep edemeyeceğini belirtti. ABD Dışişleri Bakanlığı ise büyükelçilerin görev yaptıkları ülkelerdeki çeşitli taraflarla görüşmelerinin rutin bir parçası olduğunu açıkladı.
4 Nisan 2023

ABD'nin Türkiye Büyükelçisi Jeffry L. Flake, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nu ziyaret etti. Bu ziyaretin ardından Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, İstanbul Bağcılar'da bir etkinlikte yaptığı konuşmada, büyükelçinin bu hareketini eleştirdi ve büyükelçinin kendisinden randevu talep edemeyeceğini, büyükelçiye kapılarının kapandığını belirtti. Erdoğan, büyükelçinin görevini ve sınırlarını bilmek zorunda olduğunu ifade etti.
2 Nisan 2023
Daha fazla

Bir ülkenin içişleri bakanının başka bir ülkenin büyükelçisini darbe yapma çabalarıyla suçlaması ve bu suçlamalara karşılık verilmesi, iki ülke arasındaki diplomatik ilişkilerde gerginliğe işaret etmektedir. Bu tür suçlamalar ve yanıtlar genellikle iki ülke arasındaki ilişkilerin kötüleşmesine yol açabilir ve bu da haberin kötü bir doğaya sahip olduğunu gösterir.

İşaretlediklerim