2 Aralık 2024 Sağlık · Uluslararası Ticaret · Tarım

Türkiye'den Avrupa'ya giden limonlar 'riskli' denilerek geri gönderildi

Gıda ve Yem için Hızlı Alarm Sistemi (RASFF), Türkiye'den Avrupa'ya ihraç edilen limonlarda phosmet adlı pestisit tespit edildiğini açıkladı. Bulgaristan, sınırda yaptığı kontrollerde bu pestisiti tespit ederek limonları geri gönderdi. Phosmet, Avrupa'da 2022 yılında yasaklanmış bir pestisit olmasına rağmen, Türkiye'de hala ruhsatlı olarak görünüyor. Bu durum, Türkiye'nin tarım ürünleri ihracatında sorunlara yol açabilir.

Benzer haberler

Bulgaristan, Türkiye'den ithal edilen limonlarda yasaklı kimyasal maddeler bulunduğunu tespit ederek bu ürünleri sınırdan geri gönderdi. Bulgaristan Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü, bu durum üzerine üretici ve ihracatçı firmalar hakkında soruşturma başlattı. Ayrıca, Türkiye'de Avrupa Birliği uyum çerçevesinde çevre ve insan sağlığına zararlı olduğu belirlenen 223 aktif madde daha yasaklandı. Geri dönen ürünlerle ilgili olarak tüm gıda ve yem ürünleri Türkiye mevzuatına uygunluk açısından yüzde 100 analize tabi tutulmaktadır.
3 Mayıs 2024

Romanya'daki yetkililer, Türkiye'den ithal edilen domateslerde yüksek miktarda pestisit tespit etti. İzin verilen limitin 34 katı olan 0.34 mg/kg pestisit içeren domatesler, Romanya tarafından tehlikeli olarak sınıflandırılarak imha edildi. Bu durum, Türkiye'den Avrupa'ya ihraç edilen diğer tarım ürünlerinde de benzer sorunların yaşandığını gösteriyor.
3 Aralık 2024

Gıda ve Yem için Hızlı Alarm Sistemi (RASFF), Türkiye'den Avrupa'ya ihraç edilen kuru incirlerde aflatoksin tespit edildiğini duyurdu. Fransa, sınırda yaptığı kontrollerde bu zehirli ve kanserojen maddeyi bulduğunu ve riskli olduğunu bildirdi. Tarım ve Orman Bakanlığı, aflatoksinlerin kuvvetli zehir ve kanserojen maddeler olduğunu belirterek, tüketicilerin korunması için ithalat, ihracat ve rutin kontrollerde numuneler alındığını ve analiz edildiğini açıkladı.
3 Aralık 2024

CHP İstanbul Milletvekili Zeynel Emre, Türkiye'den Avrupa'ya ihraç edilen gıdaların kimyasal madde içerdiği için geri gönderildiğini belirtti. Greenpeace, son iki yılda Avrupa'ya gönderilen sebze ve meyvelerin pestisit kalıntıları nedeniyle ciddi risk taşıdığı için 165 bildirim yapıldığını duyurdu. Emre, Türkiye'nin tarım potansiyelinin ekonomik kriz nedeniyle eridiğini ve tarımsal girdi maliyetlerinin arttığını vurguladı. Çözüm önerileri arasında modern tarım teknolojilerinin kullanılması, sıkı denetimler ve yerel tohumların teşviki yer alıyor.
11 Kasım 2024

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, pestisit kalıntıları konusunda halkın endişelerini anladığını ve güvenilir gıdaya erişimin sağlanması gerektiğini belirtti. Türkiye'de üretilen tarımsal ürünlerde pestisit kalıntılarının sıkça tespit edilmesi, gıda güvenliği konusunu gündemde tutuyor. Uzmanlar, ürünlerin yüzde 85'inde pestisit limitlerinin aşıldığını vurguluyor. Bakanlık, 223 aktif maddeyi yasakladığını ve yurt dışından iade edilen ürünlerin imha edildiğini açıkladı.
30 Kasım 2024
Daha fazla

Haberde, Türkiye'den Avrupa'ya ihraç edilen limonlarda yasaklanmış bir pestisit olan phosmet tespit edilmesi ve bu durumun Türkiye'nin tarım ürünleri ihracatında sorunlara yol açabileceği belirtiliyor. Bu, hem sağlık açısından riskler taşıyan bir durum hem de ekonomik olarak ihracatın olumsuz etkilenebileceği bir gelişme olduğu için haberin doğası kötü olarak değerlendirilebilir.

İşaretlediklerim