7 Ekim 2023 Siyaset · Askeri · Uluslararası İlişkiler

Türkiye, Suriye'nin kuzeyinde 15 noktayı hava harekatıyla vurdu

Milli Savunma Bakanlığı, Suriye'nin kuzeyinde 15 noktanın hava harekatıyla vurulduğunu duyurdu. Bu harekat, Dışişleri Bakanı Hakan Fidan'ın, Ankara'da İçişleri Bakanlığı'na düzenlenen bombalı saldırıyı gerçekleştiren iki PKK'lı'nın Suriye'den geldiğini belirtmesi ve 'Bundan sonra PKK'nın Irak ve Suriye'deki tüm tesisleri meşru hedeftir' demesinin ardından gerçekleşti. MSB, hava harekatının, Suriye Kuzeyi'nden halka ve güvenlik güçlerine yönelik terör saldırılarını bertaraf etmek ve hudut güvenliğini sağlamak amacıyla gerçekleştirildiğini belirtti.

Benzer haberler

ABD'li yetkililer, Suriye'de Amerikan askerlerinin yakınlarında faaliyet gösteren Türkiye'ye ait bir insansız hava aracının F-16 ile düşürüldüğünü belirtti. Bu olay, Dışişleri Bakanı Hakan Fidan'ın PKK'nın Irak ve Suriye'deki tesislerinin meşru hedef olduğunu ve üçüncü tarafların PKK/YPG'li tesislerden ve şahıslardan uzak durmasını tavsiye ettiği açıklamasının ardından gerçekleşti. Milli Savunma Bakanlığı'ndan bir yetkili, düşürülen insansız hava aracının Türkiye'ye ait olmadığını iddia etti.
5 Ekim 2023

Milli Savunma Bakanlığı (MSB), 23 Aralık 2023 tarihinde Irak'ın kuzeyinde yürütülen Pençe-Kilit Harekatı bölgesinde bir üs bölgesine sızmaya çalışan teröristlerle çıkan çatışmada altı Türk askerinin şehit olduğunu ve bir askerin yaralandığını duyurdu. Açıklamada, çatışmada 13 teröristin etkisiz hale getirildiği ve bölgede temasın devam ettiği, ayrıca belirlenen hedeflere yönelik ani hava harekâtlarının icra edildiği belirtildi.
23 Aralık 2023

Ankara, Suriye'nin kuzeyinde düşürülen silahlı hava aracının (SİHA) Amerikalılar tarafından vurulduğunu kabul etti. Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, 'Üçüncü taraflarla (ABD kastediliyor) farklı teknik değerlendirmeler nedeniyle bir SİHA kaybedilmiştir' ifadesi kullanıldı.
6 Ekim 2023

İsrail, Suriye havalimanlarına düzenlenen saldırıların, İran ve 'tüm terör örgütlerine' uyarı amaçlı olduğunu duyurdu. İsrail Dışişleri Bakanlığı'nın Arap Basını Sözcüsü Hasan Kaabiya, bu saldırıların İran'a ve 'tüm terör örgütlerine savaşa müdahil olmamaları yönünde bir uyarı' olduğunu belirtti. Ayrıca, saldırının 'topraklarını Hizbullah'ın destekçilerine İran füzelerini teslim etmek için koridor olarak kullanan' Suriye'ye de bir mesaj olduğunu ifade etti.
13 Ekim 2023

Suriye'nin Haseke ilinde ABD güçlerinin konuşlandığı askeri üsse dört ayrı saldırı düzenlendi. Saldırılarda üsler ve çevresine roketler düştü, ancak can kaybı ya da yaralanma bilgisi verilmedi. Son üç günde, Suriye'nin güneyinde ve Irak sınırı yakınlarında ABD ordusunun bulunduğu üslere de saldırılar düzenlendi. Beyaz Saray Sözcüsü John Kirby, bu tür saldırılarda artışın olduğuna dikkat çekti.
25 Ekim 2023
Daha fazla

Haber, Türkiye'nin Suriye'nin kuzeyindeki terör hedeflerine hava harekatı düzenlediğini bildiriyor. Bu, bir güvenlik önlemi olarak görülebilir, ancak aynı zamanda çatışma ve şiddetin devam ettiğini de gösterir. Bu nedenle, haberin doğası ne tamamen iyi ne de tamamen kötüdür, bu yüzden 'nötr' olarak sınıflandırılır.

İşaretlediklerim