12 Aralık 2023 Ekonomi · Yaptırımlar · Uluslararası İlişkiler

ABD, Rusya'ya uygulanan ambargoyu ihlal ettikleri gerekçesiyle Türkiye'deki şirketler de dahil olmak üzere çok sayıda kişi ve kuruluşa yaptırım uyguladı

ABD, Ukrayna'daki savaş nedeniyle Rusya'ya uygulanan ambargoyu delmekle suçladığı çeşitli ülkelerden 150'den fazla kişi ve kuruluşa yaptırım kararı aldı. Bu kuruluşlar arasında Türkiye, Çin ve BAE merkezli şirketler de bulunuyor. ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, bu adımların Rusya'nın Ukrayna'daki eylemlerinin hesap verebilirliğini artırmak için atıldığını belirtti. ABD Hazine Bakanlığı, yaptırım listesine alınan Türk şirketlerinin isimlerini ve yaptırımların sebeplerini açıkladı.

Benzer haberler

ABD, Ukrayna işgalinin ardından Rusya'nın askeri araç ve ekipmanlara erişimini engellemek amacıyla Türkiye, Çin ve Birleşik Arap Emirlikleri merkezli 130 firma ve kişiyi yaptırım listesine ekledi. Yaptırımların hedefinde, Rus istihbaratıyla bağlantılı olduğu iddia edilen Türk uyruklu Berk Türken ve firmaları bulunuyor. Ayrıca, Rusya'nın enerji üretimi ile metal ve madencilik sektörünü hedef alan diplomatik yaptırımlar da uygulandı. Birleşik Arap Emirlikleri merkezli birkaç firma da yaptırımlara dahil edildi.
2 Kasım 2023

ABD, Ukrayna-Rusya savaşıyla bağlantılı olarak yaklaşık 150 hedefle ilgili yaptırım kararı aldı. Bu hedefler arasında beş Türk şirketi ve bir Türk vatandaşı da bulunuyor. Türk şirketleri, Rusya'nın savunma bakanlığına bağlı gemileri onarma ve 'çift kullanımlı malların' transferine yardımcı olmakla suçlanıyor. Türkiye, Ukrayna'ya savaş açan Rusya'yla, Batı'nın ağır yaptırımlarına karşın ticari ve ekonomik faaliyetlerini sürdürüyor.
14 Eylül 2023

ABD'nin Maliye, Ticaret ve Adalet Bakanlıkları, Türkiye, Ermenistan, Özbekistan ve Çin'in Rusya'ya yönelik yaptırımları delme riski taşıdığı konusunda ortak bir açıklama yaptı. Batılı ülkelerin Ukrayna işgali sonrası Rusya'ya uyguladığı yaptırımlara bazı ülkeler katılmazken, ABD bu ülkeler üzerinden yaptırımların delinmesine izin vermeyeceğini belirtiyor. Açıklamada, yaptırımların sıkı şekilde uygulanmasına çalışılmasına rağmen bazı kötü niyetli kişilerin ihracat denetimlerinden kaçınmak için paravan şirketler ve üçüncü aracıları kullandığı ifade edildi.
3 Mart 2023

ABD Hükümeti, Rusya'ya yönelik yaptırımları ihlal ettikleri iddiasıyla Türkiye merkezli en az dört şirkete yaptırım kararı aldı. Bu şirketlerden ikisi Dexias Türkiye ve Azu International olarak belirtildi. ABD yetkilileri bu adımın bir 'uyarı ateşi' olduğunu ifade etti. Türkiye, daha önce Rusya ile olan ticari ve ekonomik ilişkilerini sürdürdüğü için Batı'dan uyarılar almış ve Rus ödeme sistemi Mir'den çekilmişti.
12 Nisan 2023

Türkiye, Avrupa Birliği ve ABD tarafından Rusya'ya yönelik uygulanan yaptırımlar kapsamında belirlenen malların ülke üzerinden Rusya'ya geçişini 1 Mart itibarıyla durdurdu. Bu durum, Türkiye'deki nakliye ve gümrük şirketleri tarafından doğrulandı. Resmi bir duyuru olmamasına rağmen, Türkiye'nin bu adımı AB'nin yaptırımlarını genişletmesiyle ilişkilendiriliyor. Türkiye daha önce yaptırımlara katılmayacağını ancak delinmesine aracılık etmeyeceğini açıklamıştı.
13 Mart 2023
Daha fazla

ABD'nin çeşitli ülkelerden kişi ve kuruluşlara yaptırım kararı alması, genellikle olumsuz ekonomik ve diplomatik sonuçlar doğurabilecek bir durumu ifade eder. Bu tür yaptırımlar, hedeflenen şirketler ve ülkeler için ticari zorluklara, uluslararası ilişkilerde gerginliklere ve genel olarak negatif bir atmosfere yol açabilir. Dolayısıyla haberin içeriği olumsuz bir olayı yansıttığı için 'bad' olarak sınıflandırılmıştır.

İşaretlediklerim