8 Nisan 2024 Ekonomi · Sosyal Güvenlik

Nedim Türkmen, kayıt dışı istihdamla mücadelenin önemini vurguluyor

Nedim Türkmen, kayıt dışı istihdamın sosyal güvenlik ve vergi sistemi için büyük bir sorun olduğunu belirtiyor. Kayıt dışı çalıştırılanlar, sigorta primi ve Gelir Vergisi gibi ödemelerden mahrum kalıyor ve bu durum haksız rekabete yol açıyor. Sosyal Güvenlik Kurumu'nun 2023 yılı Faaliyet Raporu'na göre, kayıt dışı istihdam oranı %25.42'ye düşürülmüş. Kurum, eksik ücret bildirimiyle mücadele etmek için çeşitli bilgilendirme faaliyetleri yürütmüş.

Benzer haberler

Sosyal Güvenlik Kurumu'nun Şubat 2024 verilerine göre, Türkiye'de 15 milyon 351 bin pasif sigortalıya karşılık 25 milyon 96 bin aktif sigortalı bulunmaktadır. Bu verilere göre, her bir emekliye düşen çalışan sayısı 1,63'ten 1,5'e düşmüştür. Türkiye Emekliler Derneği Başkanı, sosyal güvenlik sistemindeki bu dengesizliği düzeltmek için istihdamın artırılması ve kayıt dışı istihdamla mücadele edilmesi gerektiğini belirtmiştir. Özellikle özel sektörde kayıt dışı çalıştırılan göçmen ve sığınmacıların durumuna dikkat çekilmiştir.
12 Mayıs 2024

AKP Genel Başkan Yardımcısı Nihat Zeybekci, emeklilik sisteminin sürdürülemez olduğunu belirterek Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) düzenlemesini eleştirdi. Zeybekci, sosyal güvenlik sisteminin dar bir koridora sokulduğunu ve 1,4 milyon çalışanın 16 milyon emekliye bakmasının sürdürülebilir olmadığını ifade etti. Ayrıca, popülist yaklaşımlardan uzak durulması gerektiğini vurguladı. Zeybekci, emekliye zam yerine üretim ve istihdamın artırılması gerektiğini söyledi.
15 Ağustos 2024

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, EYT düzenlemesinin maliyetini 255 milyar TL olarak açıkladı. Reuters'a göre iki ekonomistin hesaplamalarına göre bu maliyet, tek seferlik tazminatlar ve yıllık maaş ödemeleriyle birlikte 450 milyar TL'ye ulaşabilir. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin ise maliyetin 100 milyar TL'nin üzerinde olduğunu ifade etti. Meclise sunulan EYT teklifinde kademeli bir sistem getirilmiş ve bu durum sosyal medyada tepkilere neden olmuştu.
2 Şubat 2023

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın kararıyla, İşsizlik Sigortası Fonu'ndan işverenlere sağlanan destek ve teşvikler için ayrılan fon oranı %30'dan %50'ye yükseltildi. 2023 yılında fonun büyük bir kısmı işverenlere aktarılırken, işsizlik ödeneği alanların sayısı kayıtlı işsizlerin sadece beşte biri düzeyinde kaldı. İş ve İşçi Bulma Kurumu, Ocak 2024 itibarıyla 2 milyon 400 bin 827 kayıtlı işsiz olduğunu açıkladı.
27 Şubat 2024

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz'ın açıklamalarına göre, Türkiye'de aralık ayında istihdam 32 milyon kişiyi aşarak rekor bir seviyeye ulaşmış ve işsizlik oranı Orta Vadeli Program'da öngörülen yüzde 10,1'in altında gerçekleşmiştir. Ancak, ekonomistlerin dikkat çektiği diğer göstergeler, özellikle atıl işgücü oranı, olumsuz bir tablo sergilemektedir. 2022 sonunda yüzde 21,4 olan atıl işgücü oranı, 2023 sonunda yüzde 24,7'ye yükselmiştir. Bu oran, yetersiz istihdamda olanlar, iş arayıp bulamayanlar ve potansiyel işgücünü içermektedir.
15 Şubat 2024
Daha fazla

Haberde kayıt dışı istihdamın sosyal güvenlik ve vergi sistemi üzerindeki olumsuz etkileri ve bu sorunla mücadelede kaydedilen ilerleme anlatılıyor. Kayıt dışı istihdamın olumsuz yönleri ve bu durumun haksız rekabete yol açması 'kötü' olarak değerlendirilebilirken, Sosyal Güvenlik Kurumu'nun bu sorunla mücadele etmek için attığı adımlar ve kayıt dışı istihdam oranının düşürülmesi 'iyi' olarak değerlendirilebilir. Bu nedenle, haberin içeriği hem olumlu hem de olumsuz unsurlar içerdiğinden 'nötr' bir doğaya sahiptir.

İşaretlediklerim