9 Eylül 2024 sosyal eşitsizlik · Ekonomi · Uluslararası Ticaret

DTÖ küresel gelir eşitsizliğinin 110 yıl önceki seviyede olduğunu bildirdi

Dünya Ticaret Örgütü (DTÖ), 2024 Dünya Ticaret Raporu'nda küresel gelir eşitsizliğinin 110 yıl önceki seviyelere geri döndüğünü belirtti. Raporda, ticaretin yoksulluğun azaltılmasına katkıda bulunduğu ancak tek başına yeterli olmadığı vurgulandı. Yoksul ülkelerin uluslararası ticarete daha az katıldığı ve daha az doğrudan yabancı yatırım aldığı ifade edildi. DTÖ, ticaretin daha kapsayıcı hale gelmesi için sosyal önlemler ve uluslararası işbirliğinin gerekliliğini vurguladı.

Benzer haberler

Dünya Ticaret Örgütü (DTÖ), bu yılın haziran ayında küresel ticarette bir artış gözlemlendiğini bildirdi. Mayıs ayında 95,6 olan ticaret barometresi, haziran ayında 99,1 seviyesine yükseldi. Bu artışın, güçlü otomotiv üretimi ve satışlarından kaynaklandığı belirtildi. Ancak, ihracat siparişlerinin sınırlı kalması durumunda, bu yılın üçüncü çeyreğinde küresel ürün ticaretindeki yukarı yönlü ivmenin sınırlı kalabileceği ifade edildi.
24 Ağustos 2023

Dünya Bankası'nın 'Yoksulluk, Refah ve Gezegen Raporu'na göre, küresel yoksulluğun azaltılmasında ilerleme neredeyse durma noktasına geldi ve dünyanın yarısı için yoksulluğu sona erdirmenin 100 yıldan fazla sürebileceği belirtildi. Raporda, dünya nüfusunun yüzde 8,5'inin aşırı yoksulluk içinde yaşadığı ve yüzde 44'ünün ise orta üst gelirli ülkeler için yoksulluk sınırının altında bir gelirle yaşadığı ifade edildi. Kovid-19 salgınının yoksulluk üzerindeki kalıcı etkileri ve düşük ekonomik büyüme ile kırılganlığa sahip ülkelerde yoksulluğun yoğunlaştığı vurgulandı.
15 Ekim 2024

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), eşdeğer hane halkı kullanılabilir fert medyan gelirinin yüzde 50'si dikkate alınarak belirlenen yoksulluk sınırına göre yoksulluk oranının 2023 yılında 0,9 puan azalarak yüzde 13,5'e düştüğünü açıkladı. Medyan gelirin yüzde 60'ı dikkate alınarak hesaplanan yoksulluk oranı ise 0,3 puan azalarak yüzde 21,3 oldu. TÜİK, gelir dağılımı ve yoksulluk oranlarıyla ilişkili bazı göstergelerde sapmalar meydana geldiğini ve bu nedenle düzeltilmiş bülten ve tabloların yeniden yayınlandığını belirtti. Çeşitli hane halkı türlerinde de yoksulluk oranlarında azalmalar gözlemlendi.
10 Ekim 2024

Dünya Ticaret Örgütü (DTÖ), 2023 yılı için küresel mal ticaretine ilişkin büyüme beklentisini yüzde 1,7'den 0,8'e düşürdü. Bu düşüşün nedenleri arasında yüksek enflasyon, yüksek faiz oranları, Çin emlak piyasasındaki sıkıntılar ve Ukrayna'daki savaşın küresel ekonomik görünümü olumsuz etkilemesi gösterildi. Öte yandan, ekonomilerin gelecek yıl istikrarlı büyümesiyle birlikte küresel mal ticaretinin 2024'te yüzde 3,3 artacağı tahmin ediliyor.
5 Ekim 2023

Esfender Korkmaz'ın yazısına göre, Türkiye'de ekonomik büyüme kapsayıcı olmamış ve gelir dağılımı eşitsizliği artmıştır. TÜİK verilerine göre, 2022'den 2023'e nüfusun en fakir yüzde 10'unun ve yüzde 20'sinin gelir payı azalırken, en zengin yüzde 10 ve yüzde 20'nin gelir payı artmıştır. Bu durum, ekonomik büyümenin toplumun geneline yansımadığını ve yoksulluk ile zenginlik arasındaki uçurumun derinleştiğini göstermektedir.
1 Mart 2024
Daha fazla

Haberde, küresel gelir eşitsizliğinin 110 yıl önceki seviyelere geri döndüğü belirtiliyor. Bu, ekonomik adaletsizlik ve yoksulluğun artması anlamına gelir ve olumsuz bir durumu yansıtır. Ayrıca, yoksul ülkelerin uluslararası ticarete daha az katıldığı ve daha az doğrudan yabancı yatırım aldığı ifade ediliyor, bu da ekonomik kalkınma açısından olumsuz bir durumdur.

İşaretlediklerim