21 Temmuz 2023 İnsan Hakları · Göç · Gazetecilik

Sınır Tanımayan Gazeteciler, Türkiye'deki Suriyeli gazetecilerin hayatlarının tehlike altında olduğunu ve ülkelerine geri gönderilme riski bulunduğunu duyurdu

Sınır Tanımayan Gazeteciler (RSF), Türkiye'de bulunan Suriyeli gazetecilerin hayatlarının tehlike altında olduğunu ve ülkelerine geri gönderilme riski bulunduğunu belirtti. RSF'nin açıklamasına göre, Suriyeli gazeteciler sokaktan ve evlerinden alınarak sorgulanıyor, kötü muameleye maruz kalıyor ve sınır dışı edilmekle tehdit ediliyor. RSF, Türkiye'yi Suriyeli gazetecileri can güvenliği bulunmayan bu ülkeye göndermemeye çağırdı. RSF, 2019'da dış politika nedeniyle Suriyeli gazetecilerin sınır dışı edilme vakalarının tırmandığını duyurmuştu.

Benzer haberler

Sınır Tanımayan Gazeteciler Örgütü (RSF), 2023 Basın Özgürlüğü Bilançosu raporunda Türkiye'de gazetecilerin yıldırılması amacıyla geçici tutuklamaların kullanıldığını belirtti. 2023 yılında dünya genelinde 45 gazeteci öldürüldü ve 521 gazeteci tutuklandı. Türkiye'de ise 43 gazeteci tutuklandı ve 1 Aralık itibariyle yedi gazeteci hapiste bulunuyor. RSF Türkiye temsilcisi Erol Önderoğlu, bu durumun hukuk devletinin aşındığını ve siyasi amaçlar için gazeteci tutuklamalarının kullanıldığını ifade etti.
14 Aralık 2023

Sınır Tanımayan Gazeteciler (RSF) tarafından yayımlanan Dünya Basın Özgürlüğü Endeksi'nde Türkiye, 180 ülke arasında 165'inci sıraya geriledi. Geçen yıl 149'uncu sırada olan Türkiye'nin bu düşüşünde, seçimler öncesinde artan gazetecilere yönelik baskılar, Kürt gazetecilere yapılan toplu tutuklamalar ve medya özgürlüğünü tehdit eden sosyal faktörler etkili oldu. RSF'nin Türkiye temsilcisi Erol Önderoğlu, Türkiye'de yetkililerin gazeteciliği düşman gösterdiğini ve haberlere müdahale ettiğini belirtti. Endekste, gazetecilik faaliyetlerinin 10 ülkeden yedisinde güçlükle yapılabildiği ve Ortadoğu'nun medya için en tehlikeli bölge olduğu ifade edildi.
3 Mayıs 2023

Medya ve Göç Derneği (MGD), mülteci, göçmen ve sığınmacı terimlerinin hangi bağlamlarda kullanılması gerektiğine dair bir rehber yayınladı. Rehbere göre, göç etme şekilleri 'gönüllü göç' ve 'zorunlu göç ve ülke dışında yerinden edilme' olarak ikiye ayrılıyor. 'Gönüllü göç' altında sadece 'göçmen' statüsü hukuki olarak tanınıyor. 'Zorunlu göç ve ülke dışında yerinden edilme' kapsamında ise 'sığınmacı' ve 'mülteci' statüleri hukuki olarak tanınıyor.
27 Ekim 2023

Uluslararası Sınır Tanımayan Gazeteciler (RSF) örgütünün 2024 Dünya Basın Özgürlüğü Endeksi'ne göre Türkiye, 180 ülke arasında 158'inci sırada yer alarak 'çok vahim' durumda olan ülkeler arasında kalmaya devam etti. Türkiye'nin sıralamasındaki bu yükseliş, diğer ülkelerdeki durumun kötüleşmesiyle ilişkilendiriliyor. RSF, Türkiye'de gazetecilere yönelik tutuklamaların devam ettiğini ve medyanın çeşitli baskılar altında olduğunu belirtiyor. Türkiye'nin puanı 2023'te 33,97 iken, 2024'te 31,6'ya düşmüş.
3 Mayıs 2024

Rahmi Turan, Türkiye'de gazetecilerin sürekli tehdit edilmesi ve saldırıya uğraması nedeniyle normalleşmeden bahsedilemeyeceğini vurguladı. Türkiye Gazeteciler Cemiyeti (TGC) Yönetim Kurulu, siyasetçilerin sorumlu davranmaması durumunda yeni bir gazeteci cinayetinin an meselesi olduğunu belirtti. Gazetecilere yönelik saldırıların faillerinin bazı partilerde görevli oldukları ortaya çıkmasına rağmen cezalandırılmamaları, saldırganları cesaretlendirdiği ifade edildi.
17 Haziran 2024
Daha fazla

Suriyeli gazetecilerin hayatlarının tehlike altında olması, kötü muameleye maruz kalmaları ve sınır dışı edilmekle tehdit edilmeleri kötü bir durumdur.

İşaretlediklerim