17 Mart 2023 Siyaset · Medya · Uluslararası İlişkiler

Deutsche Welle'nin Türkçe servisi, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı'nın çalışma lisansını uzatmaması nedeniyle Türkiye'deki ofisini kapatıyor

Almanya merkezli Deutsche Welle'nin Türkçe servisi (DW Türkçe), Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından çalışma lisansının uzatılmaması sebebiyle Türkiye'deki ofisini kapatma kararı aldı. Geçen yıl DW Türkçe'nin televizyon yayıncılığı lisansı için başvuru yapmadığı gerekçesiyle web sitesine erişim engellenmişti. DW Türkçe'ye iki yıllık çalışma izninin uzatılması için yapılan başvuru, faaliyet alanının yanlış seçildiği gerekçesiyle ve Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı'nın görüşü doğrultusunda reddedildi. Ofisin kapanmasıyla çalışanlar telifli modele geçirilecek ve yeni bir basın şirketi kurulması planlanıyor.

Benzer haberler

Deutsche Welle (DW) Türkçe'nin, RTÜK'ün lisans almadığı gerekçesiyle talebi üzerine, 'dwturkce.com' ve 'inspiredminds.de' alan adları mahkeme kararıyla erişime engellendi. RTÜK, 2019 yılında yürürlüğe giren bir yönetmelikle internet yayınlarını denetleme yetkisine sahip olmuş ve görüntülü içerik sunan mecraların lisans almasını zorunlu kılmıştı. DW Türkçe, lisans almayı reddederek konuyu yargıya taşıyacağını duyurmuştu. DW Genel Müdürü Peter Limbourg, bu durumu eleştirerek Türkiye'de bağımsız bilgi kaynaklarının kısıtlandığını ve sansür olasılığını artırdığını ifade etmişti.
17 Kasım 2023

İdare mahkemesi, RTÜK'ün Açık Radyo'nun yayın lisansını iptal etme kararına karşı yürütmeyi durdurma kararı verdi. RTÜK, Açık Gazete programında 'Ermeni soykırımı' ifadesinin kullanılması nedeniyle Açık Radyo'ya para ve program durdurma cezası vermişti. Daha sonra, yayın durdurma gününün bildirilmesini beklediği için yayına devam eden radyonun lisansını iptal etmişti. Mahkeme, telafisi güç zararlar doğabileceği gerekçesiyle yürütmeyi durdurma kararı aldı.
10 Temmuz 2024

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Türkiye'de faaliyetleri durdurulan çevrimiçi seyahat acentesi Booking.com yetkilileriyle bir araya geldi. 2017 yılında Türkiye Seyahat Acentaları Birliği'nin (TÜRSAB) 'haksız rekabet' şikayeti nedeniyle Booking.com'un Türkiye'deki işlemleri durdurulmuştu. Ersoy, görüşmenin ardından yaptığı açıklamada, Booking.com'un Türkiye'deki faaliyetlerinin artırılması için çalışmaların sürdüğünü belirtti. Şu anda portal üzerinden yurt dışı için işlem yapılabiliyor ancak yurt dışında Türkiye'de işlem yapılamıyor.
5 Haziran 2024

Canlı yayın platformu Twitch, 'yasa dışı bahis ve terörün finansmanına katkı sunduğu' gerekçesiyle 22 Şubat'ta Milli Piyango İdaresi Genel Müdürlüğü tarafından Türkiye'de erişime engellenmişti. Twitch'in, kumar içerikli yayınları Türkiye'ye kapatma kararı alması üzerine, bu erişim engeli 1 Mart 2024 tarihinde kaldırıldı. Free Web Türkiye'nin aktardığı bilgilere göre, bu karar platformun aldığı önlemler sonucunda gerçekleşti.
1 Mart 2024

Hikaye ve şiir paylaşım platformu Wattpad, Ankara 10’uncu Sulh Ceza Hakimliği’nin kararıyla erişime kapatıldı. Bilişim hukukçusu Prof. Dr. Yaman Akdeniz, Wattpad'in erişime engellenen ilk ülke olarak Türkiye'yi işaret etti. Engellemenin gerekçesi olarak 'çocukları zararlı içeriklerden korumak' veya 'kamu düzenini korumak' gibi nedenler öne sürülse de, kesin bir açıklama yapılmadı.
16 Temmuz 2024
Daha fazla

Bir medya kuruluşunun ofisini kapatma kararı alması ve çalışma lisansının uzatılmaması, ifade özgürlüğü ve basın çeşitliliği açısından olumsuz bir durumu işaret etmektedir. Bu durum, haberin kötü bir olaya işaret ettiğini gösterir.

İşaretlediklerim