1 Ekim 2023 Sağlık · Psikoloji

Evde tuvalete yetişme ihtiyacı beyinde başlıyor

Beyin ve mesane arasındaki iletişim, tuvalete yetişme ihtiyacını belirliyor. Bu durum, 'Latchkey incontinence' olarak adlandırılıyor ve evin giriş kapısının kilidine anahtarı soktuğunuzda işeme güdüsünün bastırılamayacak bir hal alması anlamına geliyor. Beyin, mesaneye ne zaman kasılıp kasılmayacağını bildiriyor ve tuvalet göründüğünde mesanenin kasılmasını engelleyen mesajlarını geri alıyor. Bu durum, özellikle idrar veya sindirim problemlerinden muzdarip kişilerde yaygın. Ayrıca, 'utangaç mesane sendromu' olarak adlandırılan bir durumda, kişiler insan içinde tuvalete girmekte zorlanıyor ve eve gelir gelmez acil işeme ihtiyacı hissediyorlar.

Benzer haberler

18. Venedik Mimarlık Bienali'nde Finlandiya, 'huussi' adı verilen sifonsuz tuvalet modeliyle katılıyor. Huussi, dışkı ve idrarın doğrudan toprağa karıştığı, kanalizasyon kullanmayan bir tuvalet sistemi. Finlandiya bu eski yöntemi, su kaynaklarının korunması ve atıkların değerli bir kaynak olarak görülmesi gerektiğini vurgulamak için sergiliyor. Sergide, insanların sanitasyon ve atık konusundaki davranışlarının eleştirildiği kurgusal bir belgesel film ve Huussi'nin çözüm olarak sunulduğu bir video yer alıyor.
18 Mayıs 2023

Japonya'daki Tohoku Üniversitesi'nden araştırmacılar, diş kaybı ve diş eti hastalıklarının beyinde düşünce ve hafızayı kontrol eden hipokampus bölgesi üzerindeki etkilerini inceledi. 55 yaş ve üzeri bireyler üzerinde yapılan araştırmada, ağızdaki diş sayısının azalması ve diş eti hastalıklarının artmasıyla hipokampusun sol lobunun küçüldüğü gözlendi. Araştırma sonuçları 'Neurology' dergisinde yayınlandı.
6 Temmuz 2023

Yeni araştırmalar, Parkinson hastalarının yaklaşık yarısında minör halüsinasyonların görüldüğünü ve bu durumun genellikle gözden kaçtığını ya da yan etkilerle karıştırıldığını ortaya koyuyor. İsviçre ve İspanya'daki sinirbilimcilerin 75 hasta üzerinde yaptığı çalışma, erken dönemde minör halüsinasyon gözlemlenen Parkinson hastalarının, gözlemlenmeyenlere kıyasla beş yıl sonra daha hızlı ve şiddetli bilişsel gerileme yaşadığını gösteriyor. Araştırma, Parkinson hastalığının ortalama 60 yaşında başladığını ve %5-10 oranında 50 yaş altında da görülebildiğini belirtiyor.
4 Temmuz 2023

Alman bir oyuncak şirketi ve Çin teknoloji devi Xiaomi, yetişkinler için tasarlanmış gelişmiş özelliklere sahip su tabancalarını piyasaya sundu. Spyra adlı Alman ürünü ortalama 150 avro, Xiaomi'nin Mijia Pulse modeli ise yaklaşık 100 dolar fiyat etiketiyle satışa çıktı. Bu su tabancaları, LED ekranlar, USB bağlantıları ve lityum piller gibi özelliklerle donatılmış ve farklı oyun modları sunuyor. Mijia Pulse, 7 ila 9 metre mesafeden su püskürtme yeteneğine sahipken, Spyra'nın özellikleri ve fiyatı ürünün kendine özgü niteliklerini yansıtıyor.
17 Mayıs 2023

Northwestern Üniversitesi araştırmacıları, spina bifida, felç ve çeşitli mesane hastalıkları olan insanlar için mesanenin doluluk oranını haber verecek bir implant tasarladı. Bu implant, mesanenin dış çeperine takılarak, doluluk oranını Bluetooth aracılığıyla bir akıllı telefon uygulamasına aktaracak. İmplant, idrar kaçırma sorunlarını önlemekle kalmayıp, sürekli enfeksiyonlar ve böbrek hasarı gibi ek organ hasarlarının önüne geçmeyi amaçlıyor. Cihaz, küçük hayvanlar ve primatlarda yapılan testlerde başarılı sonuçlar gösterdi.
28 Mart 2024
Daha fazla

Haber, beyin ve mesane arasındaki iletişim ve bu iletişimin tuvalete yetişme ihtiyacını nasıl belirlediği hakkında bilgi veriyor. Bu durum, 'Latchkey incontinence' ve 'utangaç mesane sendromu' gibi durumları açıklıyor. Haber, belirli bir durumu veya olayı tarafsız bir şekilde anlatıyor ve bu nedenle nötr olarak sınıflandırılıyor.

İşaretlediklerim