12 Şubat 2024 Ekonomi · Teknoloji

Türkiye'de kripto paralara ilginin artışı ve bu alandaki temel bilgiler

Türkiye'de ekonomiye olan güvensizlik nedeniyle kripto paralara olan ilgi artmış durumda. Kripto para, merkezi olmayan, dijital ve sanal bir para birimi olarak tanımlanıyor ve ilk örneği 2009 yılında hayatımıza Bitcoin ile girmiştir. Türkiye, kripto paralara en çok ilgi gösteren ülkelerden biri olup, Hazine ve Maliye Bakanlığı bu alanda bir düzenleme üzerinde çalışmaktadır. Kripto para birimlerinin geleceği konusunda farklı görüşler bulunmakla birlikte, bu alana yapılan yatırımların ve resmi para birimi olarak kabul eden ülkelerin varlığı, kripto paraların gelecekte de hayatımızda olacağını gösteriyor.

Benzer haberler

Türkiye, kripto paraya olan talep konusunda Avrupa'da birinci, dünyada ise dördüncü sırada yer alıyor. Murat Muratoğlu, bu ilginin sebebinin Türkiye'nin ekonomik durumu olduğunu belirtiyor. İnsanlar, emeğin ve çalışmanın karşılığının düşük olduğu bir coğrafyada, kripto paralarla şanslarını denemeye çalışıyorlar. Çalışarak kazanılan paranın biriktirilse bile hayal kurmaya yetmediği bir ortamda, kripto paralar bir çıkış yolu olarak görülüyor.
18 Mayıs 2024

Türkiye'de artan enflasyon oranları ve döviz kurlarındaki dalgalanmalar, yatırımcıların kripto paralara yönelmesine neden oluyor. Araştırma şirketi GWI'nin verilerine göre Türkiye, yüzde 27,1 ile dünyada dijital para sahipliğinde en yüksek orana sahip. Özellikle Tether (USDT) gibi dolara sabitlenmiş kripto paraların işlem hacmi artıyor. Bu durum, döviz alım satımında makas farkından kaçınmak isteyen yatırımcıların etkisiyle gerçekleşiyor. Ayrıca, siyasi belirsizlikler ve sermaye kontrolleri de kripto paralara olan ilgiyi artırıyor.
2 Mayıs 2023

Kripto varlıklara ilişkin düzenlemeler içeren teklif Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde kabul edilerek yasalaştı. Bu düzenleme, kripto para piyasasında faaliyet gösteren şirketler ve yatırımcılar için yeni kurallar ve denetimler getirecek. Ayrıntılar henüz açıklanmadı, ancak düzenlemenin sektörde önemli değişikliklere yol açması bekleniyor.
26 Haziran 2024

GlobalWebIndex (GWI) tarafından yapılan bir araştırmaya göre, Türkiye döviz karşısında değer kaybeden Türk Lirası nedeniyle kripto varlıklara en çok yatırım yapan ülke konumunda. Ankete katılan 8 bin kullanıcının %24'ü kripto varlıklara yatırım yaptıklarını belirtmiş. Türkiye'yi %20 ile Güney Afrika ve Brezilya takip ediyor. Ayrıca, SimilarWeb verilerine göre Türkiye, dünyanın en büyük kripto borsalarından Binance'e en yüksek internet trafiği gönderen ülke.
13 Haziran 2023

Kripto para piyasasında şeffaflığı artırmak ve yatırımcıyı korumak amacıyla hazırlanan yasa teklifi, Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne sunuluyor. Düzenleme, platformlara sermaye şartı getirerek yatırımcıların korunmasını ve hizmet veren firmalara yaptırımlar uygulanmasını öngörüyor. Ayrıca, kripto varlıkların ihracı, satışı ve dağıtımı için Sermaye Piyasası Kurulu'ndan izin alınması gerekecek. Piyasa dolandırıcılığı ve piyasa bozucu eylemlerle ilgili cezalar da yeniden belirlenecek.
20 Haziran 2024
Daha fazla

Haberde Türkiye'de ekonomiye olan güvensizlik nedeniyle kripto paralara olan ilginin arttığı ve bu alanda düzenlemelerin yapılacağı bilgisi verilmektedir. Kripto paraların geleceği hakkında farklı görüşlerin olması ve bu alana yapılan yatırımların varlığı, haberin doğası gereği hem olumlu hem de olumsuz yönleri barındırmaktadır. Bu nedenle haberin doğası nötr olarak değerlendirilmiştir.

İşaretlediklerim