27 Nisan 2023 Ekonomi · Emlak

Konut sektörü temsilcileri, kirada yüzde 25 artış sınırının piyasa gerçekliğinden uzak olduğunu ve ev sahiplerini farklı yönlere ittiğini belirtiyor

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ'ın kirada yüzde 25 artış sınırı uygulamasının süresini uzatmayı düşündüklerini açıklamasının ardından, konut sektörü temsilcileri bu sınırın piyasa gerçekliğinden uzak olduğunu ifade ediyor. Uzmanlar, konut fiyatlarındaki yükselişin ardından bu uygulamanın piyasanın gerçekliğini yansıtmadığını belirtiyor. Tüm Girişimci Emlak Müşavirleri Derneği Başkan Yardımcısı Dr. Mustafa Koçak, ev sahiplerinin ya konutlarını satmaya başladığını ya da altı aydan kısa süreli kontratlar yaparak veya günlük ve haftalık kiralamalara yönelerek bu sınırlamaya tepki gösterdiğini aktarıyor.

Benzer haberler

TBMM Genel Kurulu'nda görüşülen bir kanun teklifi kapsamında, konut kiralarındaki yıllık artış oranını yüzde 25 ile sınırlayan düzenleme 1 Temmuz 2024 tarihine kadar uzatıldı. Bu düzenleme, kira bedelinin bir önceki yıla göre yüzde 25'ten fazla artırılamayacağını öngörüyor. Eğer Tüketici Fiyat Endeksi'ndeki 12 aylık ortalama artış yüzde 25'ten düşükse, bu oran geçerli olacak. Bir yıldan uzun süreli kira sözleşmelerinde bu sınırı aşan miktarlar geçersiz sayılacak.
14 Temmuz 2023

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, kiralar için uygulanan yüzde 25 artış sınırının süresinin uzatılmasını planladıklarını açıkladı. Haziran 2022'de Borçlar Kanunu'na eklenen geçici madde ile 1 Temmuz 2023'e kadar kira sözleşmelerinde yüzde 25 artış sınırı getirilmişti. Bu madde 1 Temmuz'da sona erecek ve maddede cumhurbaşkanına süre uzatma yetkisi verilmiyor. Ayrıca fahiş kira artışlarına yaptırım getirilmesi konusunda çalışmalar yürütüldüğü belirtildi.
25 Nisan 2023

Türkiye'de yaşanan enflasyon ve hayat pahalılığı sebebiyle konut kiralarında büyük artışlar yaşanmıştır. Hükümet, bu artışların önüne geçmek için kiralara yüzde 25 zam sınırı getirmiştir. Cumhurbaşkanı Erdoğan, kabine toplantısı sonrasında yaptığı açıklamada, bu sınırın temmuz ayında yenilenecek konut kira sözleşmeleri için de uygulanmaya devam edeceğini belirtmiştir. Uzmanlar ve emlak sektörü temsilcileri, bu uygulamanın piyasaya olumsuz etkileri olduğunu ve evlerin boş kalmasına neden olduğunu ifade etmektedir.
3 Temmuz 2023

Yüzde 25'lik kira artış sınırlamasını yetersiz bulan ve tahliye sorunlarından kaçınmak isteyen mülk sahipleri, piyasanın yükselmesini bekleyerek evlerini boş tutmaya başladı. İstanbul'da 400 bin 'hayalet konut' olduğu tahmin ediliyor. Bazı yabancı yatırımcılar da evlerini boş bırakıyor. TÜGEM Başkanı Hakan Akdoğan, arz sıkıntısı nedeniyle kira fiyatlarında artışın devam edeceğini öngörüyor.
7 Haziran 2023

Türkiye'de yaşanan enflasyon ve hayat pahalılığı sebebiyle konut kiralarında meydana gelen yüksek artışlar üzerine, hükümet tarafından getirilen yüzde 25 kira artış sınırı uygulamasının süresi uzatılacak. Sabah gazetesinin haberine göre, ayrıca fahiş kira artışı yapan ev sahiplerine hapis veya para cezası getirilecek ve büyükşehirlerde yaşayan memurlara kira katkısı sağlanması planlanıyor. Uzmanlar, yüzde 25 sınırının piyasayı olumsuz etkilediğini ve evlerin boş kalmasına yol açtığını belirtiyor.
2 Haziran 2023
Daha fazla

Haberde, kirada yüzde 25 artış sınırının piyasa gerçekliğini yansıtmadığı ve bu durumun hem ev sahipleri hem de kiracılar için olumsuz sonuçlar doğurabileceği ifade ediliyor. Ev sahiplerinin konutlarını satmaya başlaması veya kısa süreli kontratlar yaparak ya da günlük ve haftalık kiralamalara yönelmesi, konut piyasasında istikrarsızlığa ve belirsizliğe işaret ediyor. Bu durum, konut sektörü temsilcilerinin endişelerini ve piyasanın mevcut durumundan duyduğu rahatsızlığı yansıttığı için haberin doğası olumsuz olarak değerlendirilebilir.

İşaretlediklerim