23 Ekim 2024 İnsan Hakları · Uluslararası İlişkiler

İran'da sahte içki satan dört kişi idam edildi

İran'ın Elborz eyaletine bağlı Kereç kentinde sahte içki satma suçlamasıyla dört kişi idam edildi. Geçen yıl haziranda sahte içki nedeniyle 17 kişinin öldüğü ve 191 kişinin zehirlendiği olayla ilgili olarak 11 kişi tutuklanmıştı. Bu olay, İran'da sahte içki kaynaklı zehirlenmelerin ve ölümlerin artmasıyla birlikte, hükümetin bu tür suçlara karşı sert önlemler aldığını gösteriyor.

Benzer haberler

İran'ın Mazenderan eyaletinde sahte içki tüketimi nedeniyle 284 kişi hastaneye kaldırıldı ve 21 kişi hayatını kaybetti. Metil alkol zehirlenmesi sonucu dört kişi kör oldu ve 81 kişi böbrek yetmezliği nedeniyle diyalize girdi. İran'da içki tüketimi yasak olduğu için kaçak üretilen içkilerde metil alkol kullanılıyor, bu da ciddi sağlık sorunlarına yol açıyor. Bu olay, sahte içki tüketiminin tehlikelerine dikkat çekiyor.
8 Ekim 2024

İran'da, 22 yaşındaki Mehsa Emini'nin 'ahlak polisi' tarafından gözaltına alındıktan sonra komaya girip hayatını kaybetmesi sonucu başlayan protestolar devam ediyor. Norveç merkezli İran İnsan Hakları Örgütü'ne göre, en az 481 kişi öldürüldü ve en az 109 kişi idam cezasına çarptırıldı ya da suçlamayla karşı karşıya kaldı. Dört kişinin idamı infaz edildi. İran'da zorunlu başörtüsü kuralına uymayan kadınların sayısının artması üzerine, Genel Başsavcı Yardımcısı Abdussamed Hurremabadi polise, bu ihlallerle kararlı şekilde mücadele etme talimatı verdiğini açıkladı.
10 Ocak 2023

İstanbul'da düzenlenen operasyonlarda 27 bin 859 litre sahte içkiye el konuldu. İstanbul Kaçakçılık Suçlarıyla Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri, dezenfektan ve yüzey temizleyicisi adı altında alkollü içki üretmek isteyenlere etil alkol satışı yapıldığını tespit etti. Tuzla, Büyükçekmece, Avcılar, Pendik ve Esenyurt'ta düzenlenen operasyonlarda 17 kişi gözaltına alındı ve çok sayıda sahte içki malzemesine el kondu. Şüpheliler adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı.
17 Ağustos 2024

İran'da Mahsa Emini'nin ölümünü protesto eden altı kişiye daha idam cezası verildi. Bu karar, İran Devrim Mahkemesi tarafından oy çokluğuyla alındı ve itiraz yolu açık bırakıldı. Mahsa Emini'nin ölümünün ardından başlayan ve ülke geneline yayılan protestolar sırasında birçok kişi gözaltına alınmış ve bazıları idamla yargılanmıştı. Daha önceki yargılamalarda en az 17 kişiye idam cezası verilmiş ve bunlardan yedisinin cezası infaz edilmişti.
14 Kasım 2024

İran İnsan Hakları Derneği, 2023'ün ilk 26 gününde İran'da en az 55 kişinin idam edildiğini, bunlardan 37'sinin uyuşturucu suçları nedeniyle olduğunu bildirdi. Ayrıca, Mahsa Emini'nin ölümünden sonra başlayan protestolarda en az 488 kişinin güvenlik güçleri tarafından öldürüldüğü, 64'ü çocuk ve 39'u kadın olmak üzere, ve en az 107 protestocunun ölüm veya hapis cezası alma riskiyle karşı karşıya olduğu belirtildi. İdam edilenlerin yasal süreç ve adil yargılanma haklarından mahrum bırakıldığı ifade edildi.
28 Ocak 2023
Daha fazla

Haberde, sahte içki nedeniyle birçok kişinin zehirlendiği ve öldüğü belirtiliyor. Ayrıca, bu olayla bağlantılı olarak dört kişinin idam edilmesi, olayın ciddiyetini ve trajik doğasını vurguluyor. Bu tür olaylar genellikle toplumda olumsuz etkilere yol açar ve bu nedenle haberin doğası kötü olarak değerlendirilebilir.

İşaretlediklerim