24 Ocak 2024 Siyaset · Savunma ve güvenlik · Uluslararası İlişkiler

ABD, Türkiye'nin İsveç'in NATO üyeliğini onaylamasından memnuniyet duyduğunu ve F-16 satışına sıcak baktığını açıkladı

ABD yönetimi, Türkiye'nin İsveç'in NATO üyeliğini onaylamasını memnuniyetle karşıladığını ve bu kararın ardından Türkiye'ye F-16 savaş uçaklarının satışına olumlu baktıklarını belirtti. Wall Street Journal, Türkiye'nin İsveç ve Finlandiya'nın NATO üyeliğine 'Evet' demesi durumunda ABD'den 40 adet F-16 alabileceğini yazmıştı. Beyaz Saray ve ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, İsveç'in üyeliğinin ittifakı güçlendireceğini ve Türkiye'nin F-16 filosunun modernizasyonunun ABD'nin ulusal çıkarlarına uygun olduğunu ifade ettiler. Ayrıca, Kongre'nin silah satışlarında önemli bir rol oynadığı ve bu konuda çalışmaların sürdüğü vurgulandı.

Benzer haberler

Wall Street Journal, Türkiye'nin ABD'den 40 adet F-16 savaş uçağı alımının İsveç ve Finlandiya'nın NATO üyeliğine onay vermesine bağlı olduğunu yazdı. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun Washington ziyareti planlandı. ABD yönetimi, Türkiye'nin 20 milyar dolarlık F-16 talebini Kongre'ye gayri resmi olarak iletti. ABD Senatosu Dış İlişkiler Komitesi Başkanı Bob Menendez satışa karşı çıkarken, ABD'nin aynı zamanda Yunanistan'a F-35 satışı için de onay almayı hedeflediği belirtildi.
14 Ocak 2023

Bir Türk yetkili Bloomberg'e, ABD'nin Türkiye'yi Finlandiya ve İsveç'in NATO üyeliğini onaylamaması durumunda ABD Kongresi'nin Türkiye'ye F-16 satışını onaylamayabileceği konusunda uyardığını açıkladı. Finlandiya ve İsveç, Rusya'nın Ukrayna'yı işgal etmesi sonrasında NATO'ya başvurmuş, ancak Türkiye iki ülkenin terörle mücadele konusunda yeterli adımları atmadığını belirterek onay vermemişti. Türkiye daha önce F-35 programından çıkarılmasının ardından F-16'lar için 7 milyar dolarlık bir paket talep etmişti, ancak ABD Kongresi'nin çoğu üyesi Türkiye'ye silah satışına karşı çıkıyor.
16 Ocak 2023

ABD'den 29 senatör, Türkiye'nin İsveç ve Finlandiya'nın NATO üyeliklerini onaylaması durumunda 20 milyar dolarlık F-16 savaş uçakları satışını destekleyeceklerini belirtti. İsveç ve Finlandiya, Rusya'nın Ukrayna'yı işgalinin ardından NATO'ya üyelik için başvurmuş, ancak Türkiye'nin itirazlarıyla karşılaşmıştı. Senatörler, bu konuda bir mektupla ABD Başkanı Joe Biden'a başvurarak, Türkiye'nin onayı olmadan satışın sorgulanacağını ifade ettiler. Bu durum, Kongre'nin ilk kez F-16 satışı ile İsveç ve Finlandiya'nın NATO üyeliklerini doğrudan ilişkilendirdiğini gösteriyor.
3 Şubat 2023

Türkiye'nin Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken ile bir telefon görüşmesi gerçekleştirdi. Görüşmede İsveç'in NATO üyeliği, Türkiye-Ermenistan ve Azerbaycan-Ermenistan normalleşme süreçleri, F-16 satın alımı ve modernizasyonu ile Ukrayna tahıl anlaşması konuları ele alındı. Türkiye, F-35 programından çıkarılmasının ardından F-16 savaş uçakları için modernizasyon kitleri ve yeni uçaklar satın alma talebinde bulunmuş, ancak ABD Kongresi'nin çoğu üyesi bu satışa karşı çıkmıştı. ABD yetkilileri, Türkiye'nin F-16'lar için İsveç'in NATO üyeliğini onaylamasını bekliyor.
8 Haziran 2023

ABD Dışişleri Bakanı Anthony Blinken, Litvanya'nın başkenti Vilnius'ta yaptığı açıklamada, Türkiye'nin modernize edilmiş F-16 uçaklarına sahip olmasının ABD ve NATO için faydalı olduğunu belirtti. Blinken, Türkiye'nin bu teknolojiye sahip olmasının NATO'nun birlikte çalışabilmesi için önemli olduğunu vurguladı. Ayrıca, Türkiye'ye F-16 satışının ABD Kongresi tarafından onaylanması ve İsveç'in NATO'ya üyeliği gibi konuların birbirinden bağımsız olduğunu ve her iki konuda da ilerleme kaydedilmesi gerektiğini ifade etti.
12 Temmuz 2023
Daha fazla

ABD'nin Türkiye'nin İsveç'in NATO üyeliğini onaylamasını memnuniyetle karşılaması ve F-16 savaş uçaklarının satışına olumlu bakması, iki ülke arasındaki ilişkilerin güçlenmesine ve askeri iş birliğinin artmasına işaret ettiği için olumlu bir haber olarak değerlendirilebilir. Ayrıca, İsveç'in NATO üyeliğinin ittifakı güçlendireceği yönündeki görüşler ve Türkiye'nin savunma kapasitesinin artırılmasının ABD'nin ulusal çıkarlarına uygun olduğu ifadeleri de pozitif bir gelişme olarak kabul edilebilir.

İşaretlediklerim