29 Mart 2024 Eğitim · Yükseköğretim

YÖK, dünya sıralamalarında ilk 400 ve 1000'de yer alan üniversitelerden mezun olanlara yönelik denklik düzenlemesi yaptı

Yükseköğretim Kurulu (YÖK), dünya sıralamalarında ilk 400'de bulunan üniversitelerden mezun olanlara doğrudan denklik vereceğini, ilk 1000'de yer alanlardan mezun olanlarda ise Yükseköğretim Kurumları Sınavı'na (YKS) girme şartı aranmayacağını açıkladı. Bu düzenleme, tıp, diş hekimliği, eczacılık ve hukuk programları dahil olmak üzere bütün programları kapsayacak. İlk 1000'de yer almayan üniversitelerin tıp, diş hekimliği, eczacılık ve hukuk programlarını bitirenlerin YKS'ye girme ve başarı şartını yerine getirme zorunluluğu devam edecek.

Benzer haberler

Son 10 yılda yurtdışında üniversite eğitimi hedefleyen öğrenci sayısındaki artış, Türkiye'nin gündemini meşgul ediyor. Yurtdışından mezun olan öğrencilerin Türkiye'de mesleklerini icra etmek istemeleri durumunda, YÖK'ten denklik alması gerekiyor. Yeni yönetmelik değişikliği ile, yurtdışında tıp, hukuk, mühendislik gibi bölümleri hedefleyen öğrencilerin, YKS'ye girip belirli bir başarı sırasını göstermeleri gerekecek. Bu değişiklik, 2024 YKS başvuru döneminden sonra yapıldığı için, ÖSYM ikinci bir geç başvuru dönemi açtı.
3 Nisan 2024

Boğaziçi Üniversitesi, Yükseköğretim Kurumları Sınavı'nda (YKS) SAY, EA, SÖZ ve DİL puan türlerinin birinde ilk üçe giren öğrencilere tek seferlik 100 bin TL nakdi destek sağlayacak. Ayrıca, ilk 10'a giren öğrencilere yılda 9 ay süreyle 15 bin TL, ilk 100'e giren öğrencilere ise yılda 9 ay süreyle 10 bin TL burs desteği verilecek. Bazı kolej ve üniversiteler ise sadece iyi eğitim vermeyi yeterli bulduklarını belirterek, ekstra ödüller konusunda taviz vermiyorlar.
28 Temmuz 2024

Yüksek Öğretim Kurulu (YÖK), depremden etkilenen illerde ikamet eden öğrencilere, kendi illerindeki devlet üniversitelerinde ek yüzde 25 kontenjan ayırma kararı aldı. Bu karar, 2023 Yükseköğretim Kurumları Sınavı'nda (YKS) OHAL kapsamındaki illerde ve Sivas'ın Gürün ilçesinde ikamet eden adayları kapsıyor. Ayrıca vakıf üniversitelerinde de her program için birer kontenjan ayrılacak. Bu kontenjanlar, mevcut genel kontenjanlara ek olarak sağlanacak ve depremzede adaylar tercihlerini bu kontenjanlar dahilinde yapabilecek.
10 Mayıs 2023

8-9 Haziran tarihlerinde gerçekleştirilecek olan Yükseköğretim Kurumları Sınavı'na (YKS) toplam 3 milyon 36 bin 945 aday başvurdu. Sınavın birinci oturumu olan TYT'ye bu adayların tamamı, ikinci oturumu AYT'ye 1 milyon 983 bin 766 aday, üçüncü oturumu YDT'ye ise toplam 228 bin 814 aday katılacak. Başvuran adayların 1 milyon 580 bin 984'ü kadın, 1 milyon 455 bin 961'i erkek olup, en genç aday 15, en yaşlı aday ise 85 yaşında. Adayların büyük bir kısmı 17-23 yaş aralığında olup, 50 yaş ve üzeri aday sayısı 26 bin 331.
12 Mart 2024

Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından 8-9 Haziran 2024 tarihlerinde yapılacak Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) için ikinci geç başvuru süreci 25 Mart'ta başladı ve 28 Mart'a kadar devam edecek. Adaylar, başvurularını ÖSYM'nin internet sitesi, mobil uygulaması veya başvuru merkezleri üzerinden yapabilecek. Daha önce yapılan başvurular geçerli olacak. Bu sürecin, yurt dışındaki üniversitelere kayıt olmak isteyen Türk öğrencilere yönelik YKS şartı nedeniyle getirildiği belirtildi.
25 Mart 2024
Daha fazla

Yükseköğretim Kurulu'nun (YÖK) dünya sıralamalarında ilk 400 ve 1000'de bulunan üniversitelerden mezun olanlara yönelik denklik ve Yükseköğretim Kurumları Sınavı'na (YKS) girme şartını kaldırma kararı, öğrencilere ve mezunlara kolaylık sağlayacak bir adım olarak değerlendirilebilir. Bu düzenleme, özellikle yüksek kaliteli eğitim kurumlarından mezun olanların Türkiye'de kariyerlerine devam etmeleri veya akademik çalışmalar yapmaları konusunda önlerindeki engelleri azaltır. Ayrıca, uluslararası eğitim standartlarının tanınması ve kabul edilmesi açısından olumlu bir gelişme olarak görülebilir.

İşaretlediklerim