18 Ocak 2023 Dünya · İran · Siyaset · İnsan Hakları

İran'da eski cumhurbaşkanı Rafsancani'nin kızı Faize Haşimi, rejime karşı propaganda ve mukaddesata hakaret suçlarından toplam 52 ay hapis cezasına çarptırıldı

İran'da eski cumhurbaşkanı Ali Ekber Haşimi Rafsancani'nin kızı Faize Haşimi, rejime karşı propaganda yapmak ve mukaddesata hakaret etmek suçlarından toplam 52 ay hapis cezasına mahkum edildi. Faize Haşimi, Mehsa Emini'nin ölümü sonrası başlayan protestolarda gözaltına alınmış ve göstericileri kışkırtmakla suçlanmıştı. Haşimi, geçmişte yaptığı açıklamalarla da İran rejimine karşı sert eleştirilerde bulunmuş ve tepki çekmişti. Avukatı Nida Şems, Haşimi'nin beş yıl hapis cezasına çarptırıldığını duyurdu.

Benzer haberler

İran'da, 22 yaşındaki Mehsa Emini'nin 'ahlak polisi' tarafından gözaltına alındıktan sonra komaya girip hayatını kaybetmesi sonucu başlayan protestolar devam ediyor. Norveç merkezli İran İnsan Hakları Örgütü'ne göre, en az 481 kişi öldürüldü ve en az 109 kişi idam cezasına çarptırıldı ya da suçlamayla karşı karşıya kaldı. Dört kişinin idamı infaz edildi. İran'da zorunlu başörtüsü kuralına uymayan kadınların sayısının artması üzerine, Genel Başsavcı Yardımcısı Abdussamed Hurremabadi polise, bu ihlallerle kararlı şekilde mücadele etme talimatı verdiğini açıkladı.
10 Ocak 2023

İran'da Mehsa Emini'nin ölümünü haberleştiren iki kadın gazeteci, Elahe Muhammedi ve Nilüfer Hamidi, hapse mahkum edildi. Muhammedi, 'ABD ile işbirliği yapmak', 'ülke güvenliğine karşı suç işlemek amacıyla faaliyette bulunmak' ve 'rejim aleyhinde propaganda yapmak' suçlamalarıyla toplamda 12 yıl hapse mahkum edildi. Hamidi'ye ise benzer suçlamalarla toplamda 13 yıl hapis cezası verildi. İki gazetecinin 20 gün içinde kararı temyize götürme hakları bulunuyor.
22 Ekim 2023

İran İnsan Hakları Derneği, 2023'ün ilk 26 gününde İran'da en az 55 kişinin idam edildiğini, bunlardan 37'sinin uyuşturucu suçları nedeniyle olduğunu bildirdi. Ayrıca, Mahsa Emini'nin ölümünden sonra başlayan protestolarda en az 488 kişinin güvenlik güçleri tarafından öldürüldüğü, 64'ü çocuk ve 39'u kadın olmak üzere, ve en az 107 protestocunun ölüm veya hapis cezası alma riskiyle karşı karşıya olduğu belirtildi. İdam edilenlerin yasal süreç ve adil yargılanma haklarından mahrum bırakıldığı ifade edildi.
28 Ocak 2023

İran'da Mehsa Emini'nin ölümünü haberleştiren gazeteciler Elahe Muhammedi ve Nilüfer Hamidi, 'ABD ile işbirliği yapmak', 'ülke güvenliğine karşı suç işlemek' ve 'rejim aleyhinde propaganda yapmak' suçlamalarıyla hapis cezasına çarptırıldıktan sonra kefaletle serbest bırakıldı. Muhammedi'ye 12 yıl, Hamidi'ye ise 13 yıl hapis cezası verilmiş, ancak bu cezalar sırasıyla 6 ve 7 yıla indirilmişti. İki gazeteci, temyiz mahkemesinde cezaları onaylanırsa, yattıkları süre göz önünde bulundurularak kalan cezalarını çekmek üzere cezaevine geri dönecekler.
14 Ocak 2024

İran'da 21 yaşındaki Astiazh Hakiki ve 22 yaşındaki nişanlısı Emir Muhammed Ahmedi, Tahran'daki Azadi Kulesi'nin yanında dans ettikleri bir videoyu Instagram hesaplarında paylaştıktan sonra gözaltına alındı ve 'yolsuzluk ve fuhuşa teşvik etmek, ulusal güvenliğe karşı işbirliği ve düzen aleyhine propaganda yapmak' suçlamalarıyla toplam 10 yıl hapis cezasına çarptırıldı. Çift ayrıca iki yıl sosyal medya kullanma ve ülkeyi terk etme yasağı ile de karşı karşıya kaldı. Mahkumiyetlerin onanması durumunda, cezalar indirimsiz olarak infaz edilecek.
1 Şubat 2023
Daha fazla

Bir kişinin ifade özgürlüğü kapsamında görülen eylemler nedeniyle hapis cezasına çarptırılması genellikle olumsuz bir durum olarak değerlendirilir. Bu haberde, İran'da bir siyasi figürün rejime karşı propaganda yapmak ve mukaddesata hakaret etmek suçlarından dolayı hapis cezasına mahkum edilmesi, ifade özgürlüğüne ve insan haklarına yönelik bir ihlal olarak görülebilir. Bu nedenle haberin doğası 'kötü' olarak sınıflandırılmıştır.

İşaretlediklerim