13 Şubat 2024 Doğal Afetler · Toplumsal Sorunlar

Murat Ağırel, 6 Şubat depreminin yıldönümünde Hatay'ın durumunu değerlendirdi

Murat Ağırel, 6 Şubat depreminin birinci yıldönümünde, çocukluğunun geçtiği Hatay Antakya'yı ziyaret etti. Deprem sonrası kentin hala ciddi sorunlarla mücadele ettiğini, yıkılan binaların yerine yenisinin sadece yüzde 10'unun teslim edildiğini ve altyapı sorunlarının devam ettiğini belirtti. Ayrıca, konteynerlerde yaşamak zorunda kalan vatandaşların yaşadığı zorluklara ve Suriyelilerin sayısındaki artışa dikkat çekti.

Benzer haberler

6 Şubat depreminin birinci yıl dönümünde, depremzedelerin yaşam mücadelesi ve afet bölgesi için toplanan yardımların nereye harcandığına dair belirsizlikler devam ediyor. Afet bölgelerinde sağlık, beslenme, barınma ve eğitim hizmetleri yetersiz kalmış, altyapı sorunları yaşam koşullarını daha da zorlaştırmıştır. Yıkımın sorumluları hakkında hesap sorulmazken, depremzedeler başka şehirlerde yüksek kiralarla mücadele etmek zorunda kalmış ve mülklerinin gasp edildiğini görmüşlerdir. Özellikle Hatay'da bu sorunlar daha yoğun yaşanmaktadır.
6 Şubat 2024

Feray Aytekin Aydoğan, depremin birinci yılında, deprem bölgesinde yaşanan acıların ve ihmallerin hala devam ettiğini belirtiyor. Arama kurtarma ekiplerinin yetersizliği, sağlık hizmetlerinin gecikmesi, temel ihtiyaç malzemelerinin ulaştırılmaması gibi konulara değinilirken, Hatay'da 300 bine yakın bağımsız birimin yıkıldığı ve hükümetin konut teslimi vaatlerinin gerçekleşmediği vurgulanıyor. Aydoğan, deprem bölgesindeki insanların hala zorluklarla mücadele ettiğini ve sorunların artarak devam ettiğini ifade ediyor.
8 Şubat 2024

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, Hatay'da depremden etkilenen bölgeleri ziyaret ederek, 10 bin 889 konutun teslim edildiğini açıkladı. Kurum, deprem bölgesinin öncelikli gündemleri olduğunu ve 2025 yılı sonuna kadar tüm depremzedelerin evlerine kavuşmasını hedeflediklerini belirtti. Ayrıca, tarihi eserlerin restorasyonu ve yerel mimariye uygun konut inşası gibi projeler üzerinde çalıştıklarını ifade etti.
7 Temmuz 2024

İsmail Saymaz, 6 Şubat depremi öncesinde Hatay'ı ziyaret etmemiş olanların büyük bir kültürel ve tarihi zenginlikten mahrum kaldıklarını belirtiyor. Deprem sonrası Hatay'ın adeta aylarca bombardıman altında kalmış bir şehir gibi göründüğünü ifade ediyor. Resmi rakamlara göre Hatay'da 24.171 kişi hayatını kaybetmiş, 116 kişinin kimliği belirsiz ve 192 kişi kayıp. Yıkık veya ağır hasarlı bina sayısı 80.323'e ulaşmış durumda. Saymaz, bu durumun Hatay'ın kültürel ve tarihi dokusunun ne kadar büyük bir kayıp yaşadığını gösterdiğini vurguluyor.
6 Şubat 2024

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, 6 Şubat'ta Kahramanmaraş'ta meydana gelen iki büyük depremin ardından yapılan hasar tespit çalışmalarında 830 bin 806 binanın incelendiğini ve bunlardan 105 bininin yıkılmış, yıkılacak veya ağır hasarlı olduğunu belirtti. Ayrıca, 433 tarihi eserin incelendiğini ve bunlardan 121'inin ağır hasarlı olduğunu ifade etti. Oktay, deprem sonrası fahiş kira artışlarına cüret edenlerin olduğunu ve bunun hesabının sorulacağını, refakatsiz çocuklarla ilgili olarak ise 1713 çocuğun durumu hakkında bilgi verdi.
18 Şubat 2023
Daha fazla

Haberde, 6 Şubat depreminin ardından Hatay Antakya'da yaşanan sorunlara odaklanılmıştır. Yıkılan binaların yerine yenilerinin sadece yüzde 10'unun teslim edilmiş olması, altyapı sorunlarının devam etmesi ve konteynerlerde yaşamak zorunda kalan vatandaşların zorlukları gibi konular, haberin kötü bir durumu yansıttığını göstermektedir. Ayrıca, Suriyelilerin sayısındaki artışın da zorluklara dikkat çekilmesi, haberin genel olarak olumsuz bir tablo çizdiğini ortaya koymaktadır.

İşaretlediklerim