11 Eylül 2023 Politika · Avrupa Birliği · Uluslararası İlişkiler

Avusturya Başbakanı Karl Nehammer, Türkiye'nin AB ile müzakere sürecinin sonlandırılması gerektiğini savundu

Avusturya Başbakanı Karl Nehammer, Türkiye'nin Avrupa Birliği'yle (AB) fiiliyatta dondurulmuş müzakere sürecinin sonlandırılması gerektiğini belirtti. Nehammer, Türkiye ile AB arasında yeni bir ortaklık kurulması gerektiğini ve bu ortaklığın karşılıklı güven esası ve ekonomik ve siyasi konularda işbirliğini temel alması gerektiğini ifade etti. Türkiye'nin AB üyeliğine resmen 1999 yılında başvurduğu ve Aralık 2005'te başlayan müzakerelerin 'hukuk devleti ve insan haklarının olumsuz seyri' gerekçesiyle askıya alındığı hatırlatıldı.

Benzer haberler

Avrupa Birliği (AB), Türkiye'nin üyelik müzakerelerini yeniden canlandırma talebini, ülkedeki 'kötüye gidiş' gerekçesiyle reddetti. Almanya Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock, Türkiye'nin hukuk devleti olmaktan ve insan haklarının gözetilmesinden oldukça uzak olduğunu belirtti. Ayrıca, Lüksemburg Dışişleri Bakanı Jean Asselborn, insan hakları savunucularının zindanlarda olduğu bir dönemde Türkiye'nin AB üyeliği konusunun ilerlemeyeceğini ifade etti.
20 Temmuz 2023

Avrupa Birliği liderleri, Macaristan Başbakanı Viktor Orban'ın karşı çıkmasına rağmen Ukrayna ile katılım müzakerelerine başlama kararı aldı. Ayrıca, Gürcistan'a aday statüsü verildi. Bu karar, AB liderleri tarafından stratejik ve tarihi bir adım olarak nitelendirildi. Ukrayna'nın tam üyelik için önkoşulları yerine getirmesi ve 27 üye devletin onayı gerekecek. AB liderleri, Ukrayna'ya mali destek sağlamak için 50 milyar avroluk bir fon üzerinde çalışacaklar.
14 Aralık 2023

Avrupa Parlamentosu, Türkiye ile 'tam üyelik' müzakerelerinin yerine 'stratejik ortaklık' benzeri bir çerçeve çizilmesini öneren yıllık raporu onayladı. Rapor, Türkiye'nin 2005'ten bu yana devam eden, ancak son siyasi gelişmelerle tümüyle dondurulan üyelik müzakerelerinin ciddi bir tıkanıklık içinde olduğunu belirtiyor. Rapor, Türkiye ve AB arasındaki ilişkilerin 'gerçekler ışığında' yeniden düşünülmesi gerektiğini ve 'stratejik ortaklığa' ilerleyen bir yol haritasının çizilmesi gerektiğini öneriyor.
13 Eylül 2023

Avrupa Dış İlişkiler Konseyi (ECFR) tarafından yapılan bir kamuoyu yoklamasına göre, Avrupa Birliği (AB) vatandaşlarının yarısından fazlası Türkiye'nin AB'ye katılmasına karşı çıkıyor. Ankete katılanların yüzde 51'i Türkiye'nin üyeliğine karşıyken, yüzde 20'si destekliyor ve yüzde 29'u kararsız. Ukrayna'nın üyeliğine olumlu bakılırken, Gürcistan ve Balkan ülkelerine karşı çekimserlik var. Diğer aday ülkelerin üyeliğine destek ise yüzde 30'un altında. AB liderleri, Ukrayna ve Moldova'nın üyelik müzakerelerine başlaması önerisini bu hafta Brüksel'de tartışacak.
12 Aralık 2023

Azerbaycan, Türkiye'nin de katılması şartının kabul edilmemesini gerekçe göstererek İspanya'da yapılacak olan Ermenistan, Avrupa Birliği, Fransa ve Almanya ile görüşmeye katılmama kararı verdi. Azerbaycanlı yetkililer, Ermenistan, Fransa, Almanya, AB gibi Azerbaycan karşıtı bir atmosferin oluşturulduğunu iddia etti. Azerbaycan'ın bu formattaki müzakerelere katılma ihtiyacı hissetmediğini savundu. Ayrıca, Azerbaycan'ın Fransa'nın katıldığı hiçbir formatta yer almayacağını belirtti.
4 Ekim 2023
Daha fazla

Haber, Avusturya Başbakanı'nın Türkiye'nin Avrupa Birliği ile olan müzakere süreci hakkındaki görüşlerini aktarıyor. Bu, bir olayın tarafsız bir raporudur ve iyi veya kötü bir durumu belirtmez.

İşaretlediklerim