17 Ocak 2023 Ekonomi · Sosyal Sorunlar

Oxfam raporuna göre dünyanın en zengin yüzde 1'lik kesimi, geri kalan yüzde 99'dan iki kat fazla servet kazandı

Oxfam'ın yayımladığı raporda, dünyanın en zengin yüzde 1'lik kesiminin son iki yılda kalan yüzde 99'luk kesimden iki kat fazla servet kazandığı belirtiliyor. Raporda, şirketlerin Rusya-Ukrayna savaşını fiyat artışları için bahane olarak kullandığı ve gıda şirketlerinin büyük karlar elde ettiği, bu nedenle vergilerinin artırılması gerektiği ifade ediliyor. Ayrıca, milyarderlerin servetinin günde 2,7 milyar dolar arttığı, enflasyonun ücret büyümesini geçtiği ülkelerde yaşayan işçilerin durumunun ise kötüleştiği kaydediliyor. Oxfam, zenginlere daha fazla vergi uygulanması tavsiyesinde bulunuyor.

Benzer haberler

Oxfam'ın Davos Dünya Ekonomik Forumu öncesinde yayınladığı rapora göre, dünyanın en zengin beş insanının serveti 2020'den bu yana iki katına çıktı ve dolar milyarderlerinin toplam serveti küresel enflasyon oranından üç kat daha hızlı arttı. Buna karşın, dünya nüfusunun yüzde 60'ını oluşturan yaklaşık 5 milyar yoksul insan daha da fakirleşti. Raporda, 791 milyon işçinin maaşlarının enflasyon oranında artmadığı ve her bir işçinin son iki yılda ortalama bir maaş kaybettiği belirtiliyor. Ayrıca, dünyada ilk trilyonerin 10 yıl içinde ortaya çıkabileceği, ancak yoksulluğun sona ermesinin en az 230 yıl alabileceği öngörülüyor.
15 Ocak 2024

Uluslararası yardım kuruluşu Oxfam, çevreyi kirletenlere daha fazla vergi alınması gerektiğini belirten bir rapor yayımladı. Raporda, İngiltere'deki yoksulların iklim krizi sonuçlarına katlandığı ve emisyonlardan en çok sorumlu olanların hedef alınarak önemli miktarda fon toplanabileceği vurgulandı. Fosil yakıt üreticilerine aşırı kar vergisi getirilmesi, sık uçuş yapanlar ve yüksek emisyonlu lüks seyahatlerin adil şekilde vergilendirilmesi gerektiği belirtildi. Ayrıca, İngiltere'nin 2022'de çevreyi kirletenlere ve en zenginlere ödeme yaptırmayarak iklim eylemi için 23,1 milyar sterlini kaçırmış olabileceği tahmin edildi.
18 Eylül 2023

L’Oréal’in varisi Françoise Bettencourt Meyers, şirket hisselerinin değer kazanmasıyla 100 milyar dolarlık servete ulaşarak tarihte bu rakama ulaşan ilk kadın oldu. L’Oréal hisseleri 2023 yılında yüzde 33.9 artış gösterdi ve Meyers'in net serveti 28.6 milyar dolar artarak dünyanın en zengin 12. kişisi haline geldi. Meyers, annesinden kalan mirasın yanı sıra L’Oréal’in yüzde 35'lik hissesine sahiptir. Dünyanın ikinci en zengin kadını ise Walmart'ın sahibi Alice Walton'dur.
29 Aralık 2023

Çin'de soyadı Liu olan zengin bir kadın, çocuklarının kendisini ihmal ettiği gerekçesiyle 2.8 milyon dolarlık servetini evcil kedi ve köpeklerine bırakmaya karar verdi. Kadının bu kararı, Çin'de genel olarak olumlu tepkiler almış. Mirasın yönetimi için yerel bir veteriner kliniği görevlendirilecek, çünkü Çin yasalarına göre hayvanlara doğrudan miras bırakmak mümkün değil.
3 Şubat 2024

Türkiye'de 2018'den bu yana sefalet oranı artış göstermiş ve Dünya Sefalet Endeksi yüzde 93.9'a ulaşmıştır. Ülkede en zengin 13 milyarderin serveti 38.9 milyar dolar iken, nüfusun yarısının toplam serveti 38.5 milyar dolardır. Gelir dağılımındaki adaletsizlik, özellikle pandemi sonrası daha da belirginleşmiştir. ABD'de ve diğer bazı ülkelerde zenginler, servet vergisi getirilmesini savunurken, Türkiye'nin zenginlerinden bu konuda bir girişim görülmemektedir.
27 Mart 2024
Daha fazla

Raporda belirtilen, dünyanın en zengin yüzde 1'lik kesiminin servetindeki büyük artış ve şirketlerin savaş ortamını fiyat artışları için kullanmaları gibi durumlar, ekonomik eşitsizliklerin derinleştiğine işaret ediyor. İşçilerin enflasyon karşısında maaşlarının erimesi ve genel olarak zengin ile yoksul arasındaki makasın açılması toplumsal refah açısından olumsuz bir durumu ifade etmektedir. Bu nedenle haberin doğası 'kötü' olarak sınıflandırılmıştır.

İşaretlediklerim