15 Ocak 2024 Dünya · Doğal Afetler

İzlanda'da yolda oluşan yarığa düşen işçi aranıyor

İzlanda'nın Reykjanes Yarımadası'nda, geçen ay meydana gelen yanardağ patlamasının ardından, dün yeni bir patlama gerçekleşti. Balıkçı kasabası Grindavik'in kuzeyindeki bu patlama öncesinde bölgede sismik aktivite ve depremler yaşanıyordu. Çarşamba günü volkanik faaliyetler nedeniyle oluşan yarıkları doldurmak üzere çalışan bir işçi kayboldu ve arama çalışmaları heyelan riski nedeniyle durduruldu. Patlayan yanardağın lavları, bariyerleri aşarak bazı evlere ulaştı.

Benzer haberler

İsveç'in kuzeyindeki Esrange Uzay Merkezi'nden fırlatılan bir araştırma roketi, 250 kilometre yüksekliğe ulaştıktan sonra rotasından saparak Norveç'te dağlık bir alana düştü. İsveç Uzay Şirketi (SSC) roketin batıya doğru hesaplanandan fazla ilerlediğini ve planlanan iniş sahasının 40 kilometre kuzeybatısına düştüğünü bildirdi. Roketin düştüğü yer en yakın yerleşim yerine 10 kilometre uzaklıkta olup, Norveç Dışişleri Bakanlığı olayı 'çok ciddiye' aldığını açıkladı.
26 Nisan 2023

Britanya'nın özerk bölgelerinden Orkney Adaları, Britanya ve İskoçya yönetimlerinden yeterli destek alamadıklarını belirterek, statülerini değiştirmeyi veya Norveç, Danimarka ya da İzlanda'ya katılmayı tartışıyor. Orkney Adaları Konseyi Başkanı James Stockan, adaların ekonomik katkılarına rağmen yeterli desteği görmediklerini ifade etti. 2017'de yapılan oylamada bağımsızlık desteklenmese de daha fazla özerklik arayışı belirlenmişti. Adaların tarihi bağlarına da değinen Stockan, Norveç'e olan tarihi bağlarına atıfta bulunarak halkın bu konudaki merakını dile getirdi.
3 Temmuz 2023
Daha fazla

Yanardağ patlaması ve ardından gelen lav akıntıları, doğal afetler kategorisinde değerlendirilir ve genellikle can ve mal kaybına yol açar. Haberde, bir işçinin kaybolduğu ve evlere zarar veren lav akıntılarından bahsedildiği için haberin kötü bir olayı yansıttığı söylenebilir.

İşaretlediklerim