14 Şubat 2024 Gıda Güvenliği · Tüketici Hakları

Market ürünlerinde 'tadında, lezzeti, keyfi, aromalı' gibi ifadelerin kullanımı yasaklandı

Tarım ve Orman Bakanlığı, marketlerde satılan ürünlerin etiketlerinde 'tadında, lezzeti, keyfi, aromalı' gibi yanıltıcı ifadelerin kullanılmasını yasakladı. Bu kararla birlikte ürün etiketlerinde kullanılan ifadelere standart getirilmesi amaçlanıyor. Karara uymayan markalara cezai işlem uygulanacak. Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girecek olan bu kararın uygulama takvimi henüz belirlenmedi.

Benzer haberler

Tarım ve Orman Bakanlığı, pide, lahmacun, börek gibi ürünlerde sakatat ve kanatlı etin kullanılmasına izin veren bir genelge yayınladı. Genelgeye tepkiler üzerine bakanlık, bu ürünlerin et ürünleri kapsamında değil, yemek kategorisinde yer aldığını belirtti. Ancak Gıda Mühendisleri Odası İzmir Şube Başkanı Uğur Toprak, genelgenin hileye yol açabileceğini ve gıda güvenliği açısından yanlış bir karar olduğunu ifade etti. Toprak, genelgenin ve bakanlığın açıklamasının yeterince anlaşılabilir olmadığını ve farklı algılamalara yol açabileceğini belirtti.
24 Haziran 2023

Tarım ve Orman Bakanlığı, 25 Kasım tarihli taklit ve tağşiş yapılan gıdalar listesini güncelledi ve sekiz yeni ürün ekledi. Listede bitkisel yağ tespiti yapılan tereyağı, yabancı madde tespit edilen kırmızı tatlı toz biber ve ilaç etken maddesi tespit edilen ginsengli ürünler gibi çeşitli gıdalar yer alıyor. Bakanlık, bu bilgileri kamuoyuna sunarak tüketicileri bilgilendirmeyi amaçlıyor.
26 Kasım 2024

Uğur Dündar, piyasada gerçek gıda ürünlerinin yerine çeşitli aromaların satıldığını ve bu durumun tüketicileri yanılttığını belirtti. Dündar, internette satılan bu aromaların çeşitliliğine dikkat çekerek, ekmekten peynire kadar birçok ürünün sahte versiyonlarının bulunduğunu vurguladı. Ayrıca, gıda ürünlerinde kullanılan katkı maddelerinin ve kimyasalların sayısının oldukça fazla olduğunu ifade etti.
13 Temmuz 2024

Tarım ve Orman Bakanlığı, tohum yağı karıştırıldığı tespit edilen 17 zeytinyağı markasını taklit veya tağşiş yapılan gıdalar listesine ekledi. Bu durum, zeytinyağı üretiminde hile yapıldığını ve tüketicilerin yanıltıldığını gösteriyor. Bakanlık, bu tür uygunsuzlukları kamuoyuna duyurarak tüketicileri bilgilendirmeyi amaçlıyor. Listede yer alan firmalar ve ürünler Aydın ve Balıkesir illerinde bulunuyor.
6 Aralık 2024

Ticaret Bakanlığı, 2024'ün ilk sekiz ayında Türkiye genelinde fiyat etiketlerini denetledi ve 221 bin 634 işletmeye toplam 210,5 milyon lira idari para cezası verdi. Denetimlerde, yiyecek ve içecek hizmeti sunan işletmelerin tarife ve fiyat listelerinin tüketiciler tarafından kolayca görülebilir olup olmadığı ve menü fiyatları ile kasa fiyatları arasında fark olup olmadığı kontrol edildi. Özellikle tüketicilerden gelen şikayetler doğrultusunda servis ücreti gibi ek ücretlerin menülerde belirtilip belirtilmediği de denetlendi. İstanbul'da yapılan denetimlerde 5 bin 819 iş yeri incelendi ve 13,9 milyon lira ceza kesildi.
28 Ağustos 2024
Daha fazla

Tüketicilerin doğru bilgilendirilmesini sağlayacak ve yanıltıcı ifadelerin önüne geçecek bir düzenlemenin yapılması olumlu bir gelişmedir. Bu karar, tüketicilerin daha bilinçli seçimler yapmasına olanak tanıyacak ve ürün etiketlerinde şeffaflığın artmasına katkıda bulunacaktır.

İşaretlediklerim