12 Haziran 2023 Sosyal Sorunlar · İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği

AKP iktidarı boyunca en az 888 çocuk işçi hayatını kaybetti

İSİG Meclisi'nin raporuna göre, AKP'nin 21 yıllık iktidarı süresince en az 888 çocuk işçi çalışırken hayatını kaybetti. Rapor, çocuk işçiliğin devlet ve sermaye politikası tarafından meşrulaştırılma girişimlerine dikkat çekiyor ve çocuk işçiliğinin kayıt altına alınmamasını eleştiriyor. Ayrıca, çocuk işçilerin sağlığını koruyamayan yasal düzenlemeler ve cezasızlık örnekleri vurgulanıyor. Rapor, çocuk işçiliğin yasaklanması ve eğitim sistemi, veri yayınlama, denetimler ve sağlık taramaları gibi konularda iyileştirmeler yapılması gerektiğini öneriyor.

Benzer haberler

İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi'nin (İSİG) verilerine göre, son 10 yılda en az 1803 tarım işçisi çalışırken hayatını kaybetti. 2013-2023 yıllarında çalışırken ölen tarım işçilerinin yüzde 33'ü trafik ve servis kazasında, yüzde 19'u ezilme ve göçük, yüzde 14'ü zehirlenme ve boğulma, yüzde 7'si şiddet ve yüzde 6'sı yıldırım düşmesi sonucu hayatını kaybetti. Çalışırken ölen işçilerin 235'i çocuk, 254'ü ise mülteci/göçmen olarak kaydedildi. Rapor, tarım işçilerinin çalışma koşullarının iyileştirilmesi için çeşitli önerilerde bulundu.
28 Eylül 2023

İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği (İSİG) Meclisi'nin yayınladığı rapora göre, 2023 yılında Türkiye'de en az bin 929 işçi iş kazaları sonucu yaşamını yitirdi. Aralık ayında meydana gelen 154 ölümle birlikte, inşaat sektöründeki ölümlerin son dört aydır arttığı belirtildi. Raporda, motokuryelerin güvencesiz çalışma koşulları ve çocuk işçi ölümleri gibi konulara da dikkat çekildi. Özellikle yüksekten düşme vakalarının sıklığı, iş güvenliği önlemlerinin yetersizliğine işaret etti.
4 Ocak 2024

İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği (İSİG) Meclisi'nin verilerine göre, 2023'ün ilk dokuz ayında en az 1409 işçi, çalışırken hayatını kaybetti. Bu sayının içinde 44 çocuk ve 136 kadın bulunuyor. İş cinayetlerinin en çok yaşandığı sektörler ise inşaat, tarım ve taşımacılık oldu.
10 Ekim 2023

İSİG Meclisi'nin raporuna göre, 2023 yılının ilk altı ayında en az 889 işçi iş kazaları sonucu yaşamını yitirdi. Haziran ayında ise 159 işçi hayatını kaybetti. İşçi ölümlerinin yaş gruplarına ve ölüm nedenlerine göre dağılımı raporda detaylandırıldı. Trafik ve servis kazaları, ezilme ve göçükler, kalp krizi ve beyin kanamaları en yaygın ölüm nedenleri arasında yer aldı.
10 Temmuz 2023

Avrupa Kardiyoloji Derneği'nin yayımladığı bir araştırmaya göre, çocukların ve gençlerin uzun süre hareketsiz kalmasının ilerleyen yaşlarda kalp hasarlarına neden olabileceği belirlendi. Araştırmada 766 çocuğun 11, 15 ve 24 yaşlarındaki hareketsiz kalma süreleri ve kalp ölçümleri karşılaştırıldı. Araştırmacılar, 11 ila 24 yaşları arasında hareketsiz geçirilen her dakikanın, kalp ağırlığında artışa neden olduğunu tespit etti. Araştırma yazarlarından Dr. Andrew Agbaje, gençlerin ekran başında geçirdikleri sürenin daha ağır bir kalbe yol açtığını ve bu durumun kalp krizi ve inme ihtimalini artırdığını belirtti.
23 Ağustos 2023
Daha fazla

Raporda belirtilen, 21 yıllık süre zarfında en az 888 çocuk işçinin hayatını kaybetmesi, çocuk işçiliğin meşrulaştırılma girişimleri, yetersiz yasal düzenlemeler ve cezasızlık örnekleri gibi konular, çocukların haklarının ihlal edilmesi ve onların zarar görmesi anlamına geldiği için haberin kötü bir olayı yansıttığı söylenebilir.

İşaretlediklerim