13 Mart 2023 Siyaset · İç Politika · Toplumsal Cinsiyet

Yeniden Refah Partisi'nin 6284 sayılı kanunun kaldırılmasını talep ettiği ve AKP'nin bu talebi kabul ettiği iddiaları üzerine tartışmalar yaşanıyor

Yeniden Refah Partisi Genel Başkanı Fatih Erbakan, 6284 sayılı 'Ailenin Korunması ve Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesine Dair Kanun'u 'cinsiyetçi, faşist ve feminist' olarak nitelendirdi. Partinin genel başkan yardımcısı Doğan Aydal, Cumhur İttifakı'na katılmak için sundukları 30 maddelik talep listesinin kabul edildiğini belirtti. Bu talepler arasında 6284 sayılı kanunun kaldırılması da yer alıyordu. Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık, kanunun tartışmaya açık olmadığını ve varlığının önemli olduğunu ifade etti. AKP Genel Başkan Vekili Binali Yıldırım ise Yeniden Refah Partisi ile ters düşecek bir durum olmadığını söyledi.

Benzer haberler

Yeniden Refah Partisi'nin (YRP) cumhur ittifakına katılma şartı olarak öne sürdüğü 6284 sayılı 'Ailenin Korunması ve Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesine Dair Kanun'un değiştirilmesi talebi, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Derya Yanık ve AKP Grup Başkan Vekili Özlem Zengin tarafından itirazla karşılandı. Bu durum AKP tabanında rahatsızlık yarattı ve parti yönetimi tarafından konu hakkında sessiz kalınması yönünde talimat verildi. AKP'nin sosyal medya hesapları ve iletişim gruplarında Yanık ve Zengin'e yönelik tepkiler artarken, bazı partililer bu iki ismin yeniden seçilmemesi gerektiğini savundu. Ayrıca, 5816 Sayılı Atatürk Aleyhine İşlenen Suçlar Kanunu da parti içi iletişim gruplarında eleştirilmeye başlandı.
15 Mart 2023

Yeniden Refah Partisi (YRP), cumhur ittifakına katılmak için 30 maddelik bir talep listesi sundu. Bu taleplerden biri, Ailenin Korunması ve Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesine Dair Kanun'da değişiklik yapılmasıydı. AKP Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık, kanunun varlığının tartışmaya açılmasının kabul edilemez olduğunu belirtti. AKP içinde bazı erkek üye ve yöneticiler, Yanık'ın açıklamalarının ittifak görüşmelerine zarar vereceğini ifade etti. AKP Genel Başkan Vekili Binali Yıldırım, YRP ile ters düşecek bir durum olmadığını söyledi. AKP'li yetkililer, taleplerin Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın da katılacağı toplantıda ele alınacağını ve 6284 sayılı kanundan geri adım atılmasının mümkün olmadığını belirtti.
14 Mart 2023

Yeniden Refah Partisi (YRP) yetkilileri, 'Ailenin Korunması ve Kadına Yönelik Şiddetin Önlenmesi Kanunu' olarak bilinen 6284 sayılı kanunun tamamen kaldırılmasını değil, bazı maddelerinin değiştirilmesini talep ettiklerini açıkladı. Parti, erkeklerin de şiddet mağduru olabileceğini ve süresiz nafaka konusunda düzenlemeler yapılması gerektiğini belirtti. YRP'nin bu talebi, Cumhur İttifakı'na katılım şartları arasında yer alıyor. Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık, kanunun önemine vurgu yaparak, varlığının tartışmaya açılmasını kabul edilemez bulduğunu ifade etti. AKP Grup Başkan Vekili Özlem Zengin ise kanunu 'kırmızı çizgi' olarak nitelendirdi.
15 Mart 2023

Yeniden Refah Partisi (YRP), cumhur ittifakına katılmak için sunduğu 30 maddelik talep listesinde 'Ailenin Korunması ve Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesine Dair Kanun'un kaldırılmasını istedi. YRP'nin bu talebi üzerine Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık, kanunun varlığının son derece önemli olduğunu ve tartışmaya açılmasının kabul edilemez olduğunu belirtti. AKP Genel Başkan Vekili Binali Yıldırım ise YRP ile herhangi bir çatışma olmadığını ve sadece nezaket ziyareti gerçekleştirdiklerini, bu tür detayları konuşmadıklarını ifade etti.
13 Mart 2023

Yeniden Refah Partisi'nin (YRP), 'cumhur ittifakı'na katılmak için sunduğu 30 maddelik talep listesinde yer alan ve kadına karşı şiddetle mücadeleyi önceleyen 6284 sayılı kanunun kaldırılması talebine, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık Twitter üzerinden itiraz etti. Yanık, kanunun önemine vurgu yaparak, varlığının tartışmaya açılmasının kabul edilemez olduğunu belirtti. YRP'nin genel başkan yardımcısı Doğan Aydal ise AKP'nin taleplerini kabul ettiğini iddia etmişti.
13 Mart 2023
Daha fazla

Bir siyasi parti liderinin, kadına karşı şiddeti önlemek amacıyla çıkarılmış bir kanunu 'cinsiyetçi, faşist ve feminist' olarak nitelendirmesi, toplumsal cinsiyet eşitliği ve kadın hakları açısından olumsuz bir durumu işaret etmektedir. Bu tür ifadeler, kadına yönelik şiddetle mücadelede önemli bir yere sahip olan yasal düzenlemelere karşı çıkışı temsil ettiği için kötü olarak değerlendirilebilir.

İşaretlediklerim