20 Mart 2023 Finans · Ekonomi · Döviz Piyasası

Dolar/TL kuru 19'u aşınca ticari kurumsal müşteriler için günlük döviz alım limiti 2,5 milyon dolara düşürüldü

Dolar/TL kuru 19 seviyesini geçmesinin ardından, ekonomi yönetimi tarafından ticari kurumsal müşterilerin günlük döviz alım limiti 5 milyon dolardan 2,5 milyon dolara indirildi. Ayrıca, yurt dışı para transferlerine 'sözlü' uyarı ile yüzde 5 komisyon uygulaması getirildi. Bu değişiklikler, döviz kuru üzerindeki baskıyı azaltmayı ve piyasayı dengelemeyi amaçlıyor.

Benzer haberler

Türk Lirası'ndaki değer kaybını kontrol altına almak amacıyla Merkez Bankası, bankalar arası piyasada günlük alınabilecek döviz limitini yüzde 25 oranında azalttı. Bu karar, dövize olan talebin artması ve rezervlerdeki erimenin hızlanması sonucunda alındı. Ayrıca, bankalardan firmaların acil olmayan döviz taleplerini 'TL uzlaşmalı vadeli döviz sözleşmesi' işlemlerine yönlendirmeleri istendi.
17 Mayıs 2023

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), döviz talebini azaltmak amacıyla bankalara bireysel yatırımcılara dolar satışında 19,20 TL'nin altında bir fiyat belirlememeleri talimatını verdi. Bu, daha önce belirlenen 19,05 TL ve Şubat ayında güncellenen 19,15 TL'lik alt sınırların üzerine bir güncellemedir. Bankaların alış ve satış fiyatları arasındaki farkın açılması, kısa süreli al-sat işlemlerinde müşterilerin zarar etmesine ve dolayısıyla döviz talebinin azalmasına yol açabilir. TCMB'nin bu adımı, döviz rezervlerini koruma ve dolar kurunu kontrol altında tutma çabalarının bir parçası olarak görülüyor.
27 Mart 2023

Türk Lirası'nda yaşanan değer kaybı ve Merkez Bankası'nın düşük net rezervleri nedeniyle dolar/TL kuru 20 seviyesinin üzerine çıkarak tarihi bir rekor seviyeye ulaştı. Türkiye ekonomi yönetimi, TL'nin değer kaybını sınırlamak için döviz satışları ve piyasa dışı düzenlemeler uyguluyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın faiz indirim politikasına devam edeceğini belirtmesiyle döviz talebinde artış yaşandı ve bu durum kurların yükselmesine neden oldu.
26 Mayıs 2023

Türk Lirası, dolar karşısında değer kaybetmeye devam ediyor ve bankalar arası piyasada Dolar/TL kuru ilk kez 20 seviyesini geçerek yeni bir rekor seviyeye ulaştı. Ekonomi yönetimi, TL'nin değer kaybını sınırlamak için döviz satışları ve piyasa dışı düzenlemeler uyguluyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın faiz indirim politikasına devam edeceğini belirtmesiyle, döviz talebinin artması ve kurların yükselmesi bekleniyor. Dolar/TL kuru sabah saatlerinde %4,3'lük bir artışla 20,6588 seviyesine ulaştıktan sonra 19,82 seviyesine geriledi.
22 Mayıs 2023

Türk Lirası'ndaki değer kaybını kontrol altında tutmak amacıyla ekonomi yönetimi, bankalara yeni düzenlemeler getiriyor. Bankacılık kaynaklarına göre, şirketlere günlük bin ila 5 bin dolar arası bir döviz satış limiti konuldu ve bankalar saat 11:00'den sonra döviz satışını durdurdu. Döviz ihtiyacını bankalardan karşılayamayan şirketler, serbest piyasanın daha yüksek maliyetli kuruna yönelmek zorunda kalıyor. Bu durum, özellikle ithalat yapan firmaların işlerini zorlaştırıyor ve reel sektör temsilcileri döviz sıkışıklığının çözülmesini talep ediyor.
22 Mayıs 2023
Daha fazla

Haberde anlatılan ekonomik tedbirler, döviz kuru üzerindeki baskıyı azaltmayı ve piyasayı dengelemeyi amaçladığı için, bu tür düzenlemelerin olumlu veya olumsuz sonuçları olabileceği göz önünde bulundurulduğunda, haberin doğası tarafsız olarak değerlendirilebilir. Haber, bir ekonomik müdahaleyi ve düzenlemeyi ifade etmekte olup, bu müdahalenin sonuçlarına bağlı olarak iyi veya kötü olarak sınıflandırılamaz.

İşaretlediklerim