7 Mart 2023 Ekonomi · Afet ve Acil Durum Yönetimi

Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı, Türkiye'deki depremlerin maliyetinin 100 milyar doları aşacağını açıkladı

Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (BMKP), Kahramanmaraş merkezli depremlerin Türkiye'ye maliyetinin 100 milyar doları (yaklaşık 2 trilyon lira) geçeceğini duyurdu. Türkiye'nin 2022 yılı gayri safi milli hasılasının 942 milyar dolar olduğu belirtilirken, deprem bölgesindeki 11 şehirde yıkık ve ağır hasarlı bina sayısının 232 bin, orta hasarlı bina sayısının ise 40 bin olduğu güncellenmiş bilgiler arasında yer aldı. BMKP yetkilisi Louisa Vinton, deprem bölgesindeki durumu 'kıyamet sonrası gibi' olarak tanımladı ve ihtiyaçların çok büyük olduğunu ancak kaynakların sınırlı olduğunu ifade etti.

Benzer haberler

Dünya Bankası Türkiye Ülke Direktörü Humberto Lopez, Kahramanmaraş merkezli depremlerin Türkiye ekonomisine yaklaşık 34,2 milyar dolarlık bir maddi zarar verdiğini belirtti. Bu zarar, Türkiye'nin 2021 Gayrisafi Yurt İçi Hasıla'sının yüzde 4'üne denk geliyor. Depremin bölgedeki altyapı, özel sektör ve kamu binalarına verdiği hasarın ölçüldüğü araştırmada, artçı şokların hasar tahminini artırabileceği ve deprem bölgesindeki yüksek yoksulluk oranı ile Suriyeli mülteci nüfusuna dikkat çekildi. Ayrıca, 1,25 milyon insanın geçici olarak evsiz kaldığı tahmin ediliyor.
27 Şubat 2023

CHP Sözcüsü Faik Öztrak, Kahramanmaraş merkezli depremlerin toplam maddi zararının 126 milyar dolar olduğunu belirtti. Öztrak, bu rakamın Merkez Bankası'ndan eritilen 128 milyar dolar ile karşılaştırarak, bu miktarın büyüklüğünün şimdi daha iyi anlaşılacağını ifade etti. Ayrıca, bu paraların Hazine ve Merkez Bankası'nda olması durumunda depremin yarattığı yıkımın daha rahat göğüslenebileceğini vurguladı. Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı'nın (BMKP) tahminine göre depremlerin faturasının 100 milyar doları geçeceği belirtildi.
13 Mart 2023

Kahramanmaraş merkezli depremler, Türkiye'nin afetlere ne kadar hazırlıksız olduğunu gözler önüne serdi. Dünya Sağlık Örgütü'nün afet yönetimi çizelgesine göre, afet yönetimi afet öncesi ve sonrası olmak üzere iki ana bölüme ayrılıyor. Afet öncesi hazırlık adımları risk değerlendirmesi, önlem alma ve hazır oluşu kapsarken, afet sonrası müdahale, yardım, rehabilitasyon ve yeniden yapılanma süreçlerini içeriyor. 2023 Kahramanmaraş depremlerinde 31 binden fazla insan hayatını kaybetti ve 81 binden fazla insan yaralandı, 41 bin 791 bina yıkık ya da yıkılacak durumda.
14 Şubat 2023

Kahramanmaraş merkezli yaşanan büyük depremler sonucunda, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum'un açıklamasına göre 10 ilde toplam 41 bin 791 bina yıkık veya ağır hasarlı olarak tespit edildi. İnşaat Mühendisleri Odası hasar seviyelerini ağır, orta ve az hasarlı olarak sınıflandırıyor. Deprem bölgesinde yaşayanlar, bakanlığın internet sitesi üzerinden binalarının hasar raporlarına ulaşabiliyor. Hasar tespit işlemleri gözle yapılan incelemelerle gerçekleştiriliyor ve 6 binden fazla uzman sahada çalışmalarını sürdürüyor.
13 Şubat 2023

6 Şubat'ta yaşanan depremler sonucu 10 şehirde en az 41 bin 20 kişi hayatını kaybetti. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, deprem bölgesindeki yeni konutların zemin artı üç-dört katı geçmeyeceğini ve sağlam zeminlerde inşa edileceğini açıkladı. Bakanlık, 927 bin binanın incelemesini tamamladı ve 118 bin binanın yıkık veya acil yıkılacak durumda olduğunu belirtti. İnşaat Mühendisleri Odası, binaların hasar seviyelerini ağır, orta ve az hasarlı olarak sınıflandırdı.
20 Şubat 2023
Daha fazla

Haberde, Türkiye'de meydana gelen büyük bir depremin maliyetinin ülke ekonomisine ciddi bir zarar vereceği ve yıkımın büyüklüğüne dikkat çekilmesi nedeniyle kötü bir olayın varlığına işaret edilmektedir. Depremin yol açtığı hasarın boyutları ve ekonomik maliyetin yüksekliği, haberin olumsuz bir doğaya sahip olduğunu göstermektedir.

İşaretlediklerim