31 Mayıs 2024 Türkiye · Suriye · Uluslararası İlişkiler · Kürt Sorunu

Şam ve Ankara’nın Suriye Kürtleri söylemleri birbirinden çok farklı

Hediye Levent, Suriye'deki BAAS Partisi kongresinde Beşşar Esad'ın Kuzey Suriye meselesini birkaç ay içinde çözeceklerini ve askeri operasyonu reddettiklerini söylediği iddialarını değerlendiriyor. Esad yönetiminin Suriye Kürtlerini güvenlik çerçevesinde gördüğünü ve askeri seçenekleri reddettiğini belirtiyor. Türkiye'de ise Suriye Demokratik Güçleri Komutanı Mazlum Abdi'nin Türkiye'ye askeri seçenekler yerine diyalog çağrısında bulunduğu konuşması öne çıkarılıyor. Şam ve Ankara'nın Suriye Kürtleri konusundaki söylemlerinin örtüşmediği ve Şam'ın Türkiye'nin Suriye'deki varlığını daha büyük bir tehdit olarak gördüğü vurgulanıyor.

Benzer haberler

Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ile ancak Türk askerlerinin Suriye'den çekilmesi durumunda görüşebileceğini belirtti. Erdoğan, Esad ile ilişkileri düzeltmek için diyalog çağrısında bulunmuştu. Esad, Türkiye'nin Suriye'deki askeri varlığını ve 'teröre' desteğini sonlandırması gerektiğini vurguladı. Şam yönetimi, Türkiye'nin desteklediği Özgür Suriye Ordusu'nu terörist olarak nitelendiriyor.
15 Temmuz 2024

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Suriye Devlet Başkanı Esad'dan 'Sayın Esad' diye bahsetmesi, Türkiye ile Suriye arasındaki normalleşme sürecinin işareti olarak değerlendirildi. Bu durum, Suriye'nin kuzeyindeki Türkiye destekli silahlı gruplar arasında huzursuzluğa yol açtı. Şam yönetimi, bu grupları terör örgütü olarak nitelendiriyor ve müzakere etmeyeceğini belirtiyor. Normalleşme sürecinde Türkiye'nin bu gruplara desteğini kesmesi ve Suriye'nin kuzeyinden çekilmesi gerektiği vurgulanıyor.
3 Temmuz 2024

Suriye Devlet Başkanı Esad, Ankara-Şam normalleşme sürecine ilişkin yaptığı konuşmada, Türkiye'nin Suriye'nin kuzeyinden çekilmesi ve silahlı gruplara desteğini kesmesi gerektiğini belirtti. Esad, Ankara ile doğrudan temas yerine ara bulucu ülkelerin garantörlüğünü istediğini vurguladı. Ayrıca, Türkiye'nin ne istediğini anlamadıklarını ve aracı ülkelerin bu konuda yeterli bilgiye sahip olmadığını ifade etti. Türkiye'den yapılan resmi açıklamalar ise genellikle bir Erdoğan-Esad görüşmesi üzerine odaklanıyor.
18 Temmuz 2024

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, partisinin grup toplantısında Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad'a uzlaşma çağrısında bulundu. Bahçeli, Türkiye'nin milli güvenliğinin önemine vurgu yaparak, Esad'ın Türkiye ile diyalog kurmasının kendi yararına olacağını belirtti. Ayrıca, Türkiye'nin Suriye'deki gelişmeleri sabırla takip etmesi gerektiğini ve Ankara'nın vizyonuna bağlı kalınmasının önemini vurguladı.
3 Aralık 2024

Rus haber ajansı TASS, Suriye'nin devrik lideri Beşar Esad ve ailesinin Moskova'ya ulaştığını ve Rusya'nın kendilerine sığınma teklif ettiğini bildirdi. Esad'ın, Heyet Tahrir Eş-Şam öncülüğündeki cihatçıların Şam'a girmesi sonrası ülkeyi terk ettiği ifade edildi. Bu gelişme, Suriye'deki iç savaşın ve uluslararası ilişkilerin seyrini etkileyebilecek önemli bir adım olarak değerlendiriliyor.
8 Aralık 2024
Daha fazla

Haber, Suriye'deki BAAS Partisi kongresinde Beşşar Esad'ın Kuzey Suriye meselesine dair açıklamalarını ve Türkiye ile Suriye Demokratik Güçleri arasındaki diyalog çağrılarını ele alıyor. Bu açıklamalar ve çağrılar, mevcut durumu değerlendiren ve gelecekteki olası gelişmeleri öngören nitelikte olup, doğrudan olumlu ya da olumsuz bir olay bildirmemektedir. Dolayısıyla haberin doğası nötr olarak değerlendirilebilir.

İşaretlediklerim